A
crumble (ejtsd: krámbl) - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol
édesség, amely méltán lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul
csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt
összeállítható, kiadós és nagyszerű!
Végy
egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt,
vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek
desszert.
Természetesen
variálható a morzsa, gazdagítható dióval, mogyoróval, mandulával, fahéjjal, a
gyümölcs is keverhető, dúsítható mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, esetleg
rummal.
Ráadásul
a crumble nem csak édesen, hanem sósan is elkészíthető, zöldségekkel készítve
kiadós, gyors vacsora. Ha a sós változatot választjuk, akkor a sütés előtt a zöldségeket mindenképp pároljuk vagy főzzük meg. Ízesítsük friss zöldfűszerekkel, fokhagymával, borssal.
(A
szöveg forrása: itt)
Hozzávalók:
5-6
adaghoz:
30-40
dkg szeder
5
dkg finomliszt
5
dkg darált mandula (dió is lehet)
1
kiskanál fahéj
10-15
dkg barna cukor
7
dkg puha vaj
Elkészítés:
Szükségünk
lesz hőálló kisméretű tálakra vagy egy nagyobb jénaira.
A
szedreket megmossuk, lecsepegtetjük, majd a kivajazott formák aljára terítjük.
A
lisztet elkeverjük a fahájjal, barna cukorral, őrült mandulával. Majd a vajjal
csupán ujjbeggyel (gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon el nagyon a kézmelegtől a
vaj) morzsoljuk el úgy, hogy egy egynemű, de morzsalékos keverék legyen az
eredmény, de ne álljon össze tésztává.
A
morzsánkat a szedrek tetejére szórjuk, majd 200-220 fokra előmelegített sütőbe
toljuk, és kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.
(Forrás: A Nők Lapja
konyha 100 legjobb süteménye)