Oldalak

2013. augusztus 25., vasárnap

Szedres crumble




A crumble (ejtsd: krámbl) - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű!
Végy egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt, vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek desszert.
Természetesen variálható a morzsa, gazdagítható dióval, mogyoróval, mandulával, fahéjjal, a gyümölcs is keverhető, dúsítható mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, esetleg rummal.
Ráadásul a crumble nem csak édesen, hanem sósan is elkészíthető, zöldségekkel készítve kiadós, gyors vacsora. Ha a sós változatot választjuk, akkor a sütés előtt a zöldségeket mindenképp pároljuk vagy főzzük meg. Ízesítsük friss zöldfűszerekkel, fokhagymával, borssal.

(A szöveg forrása: itt)



Hozzávalók:
5-6 adaghoz:

30-40 dkg szeder
5 dkg finomliszt
5 dkg darált mandula (dió is lehet)
1 kiskanál fahéj
10-15 dkg barna cukor
7 dkg puha vaj

Elkészítés:

Szükségünk lesz hőálló kisméretű tálakra vagy egy nagyobb jénaira.
A szedreket megmossuk, lecsepegtetjük, majd a kivajazott formák aljára terítjük.




A lisztet elkeverjük a fahájjal, barna cukorral, őrült mandulával. Majd a vajjal csupán ujjbeggyel (gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon el nagyon a kézmelegtől a vaj) morzsoljuk el úgy, hogy egy egynemű, de morzsalékos keverék legyen az eredmény, de ne álljon össze tésztává.



A morzsánkat a szedrek tetejére szórjuk, majd 200-220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

(Forrás: A Nők Lapja konyha 100 legjobb süteménye)





2013. augusztus 24., szombat

Sport szelet csoki





60 éves a Sport szelet :)! A csokoládé a Népstadion átadására készült el 1953. augusztus 20-án, csomagolásának jellegzetes zöld színét a Ferencvárosból hozta magával. A mai napig évente 46 millió darabot adnak el belőle. Idén augusztus 24-én a fogaskerekűn ünnepli születésnapját Magyarország egyik legnépszerűbb csokija, a Sport szelet.

Forrás: itt
A születésnapon egy Sport-színekbe öltözött, ingyenes különjárat szállítja óránként a kirándulókat. A Sport szelet gyártása az első évtizedekben kézműves jelleggel, úgynevezett keretbe kenéssel zajlott: az elsimított, lehűtött lapokat csokoládéval vonták be, a darabolást húros vágóval végezték. A magyar fogyasztók évente valamivel több mint 1790 tonnát vásárolnak belőle.
Forrás: itt

Az első szülöttem tavalyi iskolai karácsonyi bulijára készítettem el ezt a házi változatot. A receptet az egyik gasztro magazinban találtam egy retro édességes összeállításban. Nagyon gyorsan összeállítható, csak a hűtési időt kell kivárni, és kész a finom házi csoki.
A srácok hamar elkapkodták :)!




Hozzávalók:
kb. 15 szelethez

30 dkg minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé
17 dkg puha vaj
50 dkg gesztenyemassza
4 evőkanál rum (vagy pár csepp aroma)
2 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A csokoládét gőz felett felolvasztjuk a vajjal. Majd a gesztenyemasszával, a rummal, citromlével (robotgép segítségével) összedolgozzuk.
Egy kerámia/jénai tálat (mérete: 29 cm * 20 cm) kibélelünk alufóliával, majd elsimítjuk benne a masszát.


Hűtőben egy éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük, alufóliába csomagolva kínáljuk.










2013. augusztus 19., hétfő

Kókuszkocka



Már nagyon régen írtam meg a legutolsó bejegyzésemet. Sok olyan dolog történt velem/velünk, ami miatt kissé háttérbe szorult a blog. Visszatértem egy "rendes" munkahelyre, 41 évesen autóvezetésre adtam a fejem (igen, sajnos ez egy hiányosságom volt), így a 3 gyerkőc és a háztartás mellett igencsak kapkodnom kell, hogy mindenhol 100 %-osan ott legyek.

A hosszú hétvégén nagy dilemmába estem: mit is süssek, ami mindhárom gyerkőcnek "bejön", erre a sütire esett a választás végül. Már régen került rá sor, a blogon sem volt fent, csak az egyik online receptes oldalra töltöttem fel.

Ennek az alapja mézes tészta, mi így szeretjük, de van, aki sima piskótával készíti. Nálatok melyik változat jön be?

 
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

    40 dkg finomliszt
    1 tasak sütőpor
    8 dkg vaj/margarin
    25 dkg kristálycukor
    1 tasak vaníliás cukor
    2 egész tojás
    3 ek. méz
    2 dl tej

A mázhoz:

    25 dkg lágy vaj/margarin
    20 dkg porcukor
    3 ek. cukrozatlan kakaópor
    8 ek. tej
    1/2 dl rum (vagy egy kis csöppnyi rum aroma)

Továbbá:

    15-20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

    Sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű (kb. 25*35 cm-s) tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat/margarint, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük az egyenként hozzáadott  tojásokkal, azután a mézzel, majd beledolgozzuk a lisztet, végül a tejet.
    A masszát a tepsibe simítjuk, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük!). 10 percig a tepsiben, majd rácsra vagy deszkára borítva hagyjuk egészen kihűlni, és egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
    A mázhoz simára keverjük a vajat/margarint a porcukorral és a kakaóval, apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, és lassú tűzön éppen csak összeforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot (aromát). A kókuszreszeléket magas peremű, nem túl nagy tálba szórjuk.
     A tésztakockákat villahegyre tűzzük, egyenként, gyors mozdulattal a mázba mártjuk úgy, hogy a villa felőli lapjuk ne legyen csokoládés. Kissé lecsepegtetjük, azonnal a kókuszreszelékbe forgatjuk, majd mártatlan lapjukra fordítva rácsra helyezzük őket, tetejüket egy-egy nagy csipet tortadarával díszítjük, és hagyjuk egészen megszáradni. Most mindenhol megmártottam a csokiban, így is finom :).

Recept: Lajos Mari: 99 házi sütemény c. könyve






 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...