Legdrágább kincseim kétharmadával kívánok minden kedves olvasómnak, barátomnak, ismerősömnek békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket!
Ki itt belépsz, ízemlékek soraival találod szemben magad, melyek a drága Nagymamámtól „öröklődtek” rám! Főképp a tradícionális magyar konyha gyöngyszemei tárulnak eléd, de ha egy-egy különlegességgel, ínyencséggel találkozol, akkor sem lepődj meg! Ha valamilyen étel megtetszik, nyugodtan próbáld ki, ajánld másoknak, a jó reklámot szívesen veszem! Egy kérésem van csak, ha a receptszövegemet „kölcsönveszed”, jelöld meg a forrását! Jó emlékezést kívánok!
2012. december 25., kedd
2012. december 21., péntek
2:1-ben süti karácsonyra (isler és linzer)
Gyermekeim kedvenc aprósütije az isler és a linzer, egyben elmaradhatatlan adventi süteményünk is. Évekkel ezelőtt még a klasszikus linzer recepttel dolgoztam, aztán az egyik közeli családtagunktól kaptam ezt a diós linzer receptet, amit aztán megszavaztak a skacok, hogy maradjon inkább ez. Az a nagy előnye, hogy nem kell sokat várni arra, hogy megpuhuljon, nagyon hamar omlós lesz. A recept 2 adagra szól, általában úgy készítem, hogy az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, és az egyikbe még dolgozok bele 1-2 evőkanál kakaót.
Hozzávalók:
2 adag
Hozzávalók:
2 adag
40
dkg vaj/margarin
20
dkg porcukor
2
csomag vaníliás cukor (Bourbon vanília)
4
db tojássárgája
50
dkg finomliszt
20
dkg darált dió
1
csomag sütőpor
az isler tésztájába: 1-2 evőkanál kakaó
összeragasztáshoz: ribizli- és sárgabaracklekvár
islerek bevonásához:
20 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A
szobahőmérsékletű margarint/vajat elkeverjük a porcukorral és a
vaníliás cukorral. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet
összekeverjük a sütőporral, darált dióval, majd a margarinos keverékhez
adagoljuk, és összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ne aggódjunk! Vegyük ketté, és az egyikbe tegyünk egy kis kakaót, dolgozzuk össze. Formázzunk cipókat, és folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentessük.
Linzer készítése:
A hűtőből kivett "fehér" cipót nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra, és szúrjuk ki egy-egy tetszés szerinti lyukas és teli formával (szív, virág, csillag stb.). 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Kisütés után házi baracklekvárral kenjük meg a teli formákat, és a párjaikat illesszük rá. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Isler készítése:
A kakaós tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a linzernél, csak kerek formákkal szúrjuk ki, sütése szintén ugyanúgy történik. Valamilyen savanykás lekvárral (pl. házi ribizlilekvárral) megkenjük, és összeillesztünk egy-egy korongot. Vízgőz felett megolvasztunk kb. 20 dkg étcsokoládét egy-két evőkanál étolajjal, és megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban az összeragasztott korongokat.
2012. december 19., szerda
Sütinyalókák, egy újabb gyerekkedvenc karácsonyi bulira
A december hónap csupa sütögetésből áll nálunk: van névnap, szülinap, plusz a Mikulás, karácsony és a sok-sok iskolai, ovis adventi vásár, karácsonyi osztálybulik! Ezek a sütinyalókák a középső gyerkőcöm iskolai bulijára készültek. A fogadtatásuk kb. ilyen volt: "Óóóóóóó!", szóval látványra "bejött" nekik, a későbbi beszámoló alapján az ízzel sem volt gond :-)!
A sütinyalókák "tésztája" Marka ötlete alapján kekszgolyó volt, azokat mártottam meg csokoládéban.
Hozzávalók:
kb.
40 db nyalókához
50
dkg darált háztartási keksz
10
dkg kókuszreszelék
4
dkg kakaópor
15-20
dkg porcukor
3-4
evőkanál házi sárgabaracklekvár
20
dkg vaj/margarin
kb.
6 evőkanál tej
pár
csepp rumaroma
A bevonáshoz:
kb.
30 dkg étcsokoládé
tetszés
szerinti cukorgyöngyök, szórócukrok
Elkészítés:
A
kekszgolyó alapanyagait összegyúrjuk, a vajat/margarint megolvasztjuk a tejjel,
és úgy adjuk a masszához. Ha még esetleg szükséges, akkor adhatunk hozzá tejet,
a lényeg, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Készítsünk
diónyi nagyságú golyókat, pár percre tegyük hűtőbe őket.
Ezalatt
olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét. Majd a hűtőből kivett golyókat
szúrjuk fel egyenként hurkapálcikára, készítsünk elő hungarocellt vagy ún. száraz
oázist, amibe a kész golyókat fogjuk szúrni, hogy szépen megdermedjen rajta majd
a csoki.
Forgassuk
meg az olvasztott csokoládéban a golyókat, majd szúrjuk bele az alapba. Szórjuk
meg tetszés szerinti cukorkákkal, és dermesszük meg hűtőben, vagy hideg
kamrában.
2012. december 17., hétfő
Rénszarvas muffinok
Ismét egy muffin, amit most a Jam főzőiskolában készítettünk a karácsonyi ajándékkurzuson. Előtte azonban "tartottam" egy főpróbát: a középsőm szülinapjára ezt sütöttem, ezekkel kínálta meg az osztálytársait a nagy napon az iskolában. Nagyon tetszett és ízlett a gyerekeknek, volt, aki már azt kérdezte a kisfiamtól, hogy fent van-e már a receptje a Facebookon (blogot még nem olvasnak, bár ki tudja!)? Na, most már ott lesz, ki lehet próbálni otthon is :-)!
Hozzávalók:
12
darabhoz
A tésztához:
20
dkg finomliszt
8
dkg barna cukor
10
dkg olvasztott vaj
fél
csomag sütőpor (6 g)
2
egész tojás
1
csomag vaníliás cukor
1
dl hideg tej
csipet
só
2
evőkanál cukrozatlan kakaópor
Csokoládékrémhez:
20
dkg étcsokoládé
1
dl tejszín
3
dkg vaj
Díszítéshez:
perecek
a szarvaknak
kisebb
sütik(pl. Amaretto keksz)
cukorkák
(pl. franciadrazsé)
csokoládés
dekortoll
Elkészítés:
A
lisztet szitáljuk össze a kakaóporral. A kakaós lisztet, a sütőport, a sót, a
vaníliás cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet és az
olvasztott vajat, és simára keverjük.
A
tésztát elosztjuk a kapszlival bélelt muffinformában (szilikonos esetén nem
kell) kb. ¾-éig töltsük, mert nőni fognak. 170 fokra előmelegített sütőben
20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk kihűlni.
A
csokoládékrémhez az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal
hozzákeverjük a tejszínt, végül elkeverjük benne a puha vajat. Hűvös helyre
tesszük, hogy kihűljön, de ne hűtőbe, utána díszíthetjük vele a süteményeket.
Nyomózsákkal vagy kanál segítségével megkenjük a muffinok tetejét. Ráragasztjuk a pereceket szarvként, alá fehér drazséból a két szemet. A kis kerek sütikből lesz a pofikája, a közepére pöttyintünk egy kicsit a dekortollal, és odaillesztjük drazséból az orrot. A szemeket is dekorálhatjuk még a dekortollal a fotók szerint.
(A muffin és krém receptje a Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye c. könyvben található. A dekorációs ötlet innen: www.withsprinklesontop.net)
2012. december 15., szombat
Karácsonyi muffin (Blogkóstoló 6.)
A blogkóstoló
6. fordulójának lebonyolítója Barbi, a sorsolás során én Pipacs blogját kaptam, hogy ismerkedjek vele, és "kóstolgassam" az ott található finomságokat. Innen kellett választanom, - mégpedig Barbi kérésére - valamilyen karácsonyi ételt. Egy muffinra esett a választásom, amit kislányom ovis névnapi "bulijára" készítettem el: könnyen szállítható, lehet dekorálni, és a gyerekek többsége imádja. A recept itt olvasható, én a dió mellé nem almát, hanem 20 dkg sült sütőtököt tettem.
Amikor Borbála nap reggelén bevittük az oviba a sütiket, sok-sok gyerek sereglett körénk, és gyönyörködtek a téli muffinokban. A visszajelzések szerint ízlett is nekik :-)!
2012. december 11., kedd
Ananászos pulykamell
Általában karácsonykor szokott lenni ez az egyik főfogásunk. Előnye, hogy gyorsan elkészül, tehát időhiány esetén (ami gyakran előfordul az ünnepi készülődésben) nagyon jól jön. A receptet sok-sok éve férjem édesanyjától kaptam.
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell
3 evőkanál finomliszt
1 doboz körszeletes ananászkonzerv
15 dkg Trappista sajt
4 evőkanál olaj
10-15 dkg
gépsonka
3 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A megtisztított pulykahúst felszeleteljük.
Enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk. Az ananász levét leöntjük. A sajtot
lereszeljük.
A serpenyőben felforrósított olajon a
hússzeletek mindkét oldalát hirtelen szép pirosra megsütjük. Egy tűzálló tálba
egymás mellé rakjuk. A maradék olajat aláöntjük.
A hússzeletekre terítjük a gépsonkát, majd
betakarjuk az ananászkarikákkal. Rászórjuk a reszelt sajtot, megöntözzük a
tejszínnel.
Alufóliával lefedve 180 fokon kb. 35 percig
sütjük, majd az alufóliát levéve a tetejét megpirítjuk.
Tört
burgonyával vagy krumplipürével kínáljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)