Gyermekeim kedvenc aprósütije az isler és a linzer, egyben elmaradhatatlan adventi süteményünk is. Évekkel ezelőtt még a klasszikus linzer recepttel dolgoztam, aztán az egyik közeli családtagunktól kaptam ezt a diós linzer receptet, amit aztán megszavaztak a skacok, hogy maradjon inkább ez. Az a nagy előnye, hogy nem kell sokat várni arra, hogy megpuhuljon, nagyon hamar omlós lesz. A recept 2 adagra szól, általában úgy készítem, hogy az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, és az egyikbe még dolgozok bele 1-2 evőkanál kakaót.
Hozzávalók:
2 adag
Hozzávalók:
2 adag
40
dkg vaj/margarin
20
dkg porcukor
2
csomag vaníliás cukor (Bourbon vanília)
4
db tojássárgája
50
dkg finomliszt
20
dkg darált dió
1
csomag sütőpor
az isler tésztájába: 1-2 evőkanál kakaó
összeragasztáshoz: ribizli- és sárgabaracklekvár
islerek bevonásához:
20 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A
szobahőmérsékletű margarint/vajat elkeverjük a porcukorral és a
vaníliás cukorral. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet
összekeverjük a sütőporral, darált dióval, majd a margarinos keverékhez
adagoljuk, és összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ne aggódjunk! Vegyük ketté, és az egyikbe tegyünk egy kis kakaót, dolgozzuk össze. Formázzunk cipókat, és folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentessük.
Linzer készítése:
A hűtőből kivett "fehér" cipót nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra, és szúrjuk ki egy-egy tetszés szerinti lyukas és teli formával (szív, virág, csillag stb.). 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Kisütés után házi baracklekvárral kenjük meg a teli formákat, és a párjaikat illesszük rá. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Isler készítése:
A kakaós tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a linzernél, csak kerek formákkal szúrjuk ki, sütése szintén ugyanúgy történik. Valamilyen savanykás lekvárral (pl. házi ribizlilekvárral) megkenjük, és összeillesztünk egy-egy korongot. Vízgőz felett megolvasztunk kb. 20 dkg étcsokoládét egy-két evőkanál étolajjal, és megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban az összeragasztott korongokat.
Hm, finomak lehetnek :) Kellemes Ünnepeket :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Nektek is hasonlóakat kívánok!
TörlésKellemes Karácsonyi Ünnepeket Neked és szeretteidnek! :)
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Okki! Viszont kívánjuk mi is Nektek!
TörlésBoldog karácsonyt kívánok Nektek! :)
VálaszTörlésKedves Betka! Köszönjük szépen, és viszont kívánjuk Nektek is!
Törlésjaj, az isler nálunk is nagy kedvenc. Csokisat még sosem készítettem, úgy érzem itt az idő. tuti díjaznák itt is, megéri feltöltened
VálaszTörlésSe ve irresistible luce muy rico me encanta..bendiciones para el 2013,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRosita, muchas gracias!
Törlés