A napokban játékra hívott egy kedves ismerősöm, Timi, a Csak úgy, mint otthon blog szerzője. Ezt a hasznos játékot a Mézes Otthon blog írója, Csupa Csoki indította útjára. Imádok játszani, így ennek az invitálásnak is örömmel tettem eleget! Ezúton is köszönöm szépen Timinek!
A játék szabályai az alábbiak:
Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel! A bejegyzésedben ajánlj 5-10 ételt, mely jó választás lehet az ünnepi asztalra! Nem kell, hogy összefüggő menüsor legyen, ahogy kedved tartja, akár süteményválogatás is lehet.
Ha megkapod a játékot, küldd tovább 10 bloggernek, bejegyzésedben ne felejtsd el megemlíteni, hogy ki hívott meg a játékra!
A következő kedves bloggertársaimnak szeretném továbbadni a stafétabotot:
Íme az én válogatásom, fogadjátok szeretettel!
Hozzávalók:
1 csokor snidling
10 db nagyobb piros retek
20 szem egész fehér bors a szemeknek (vagy majonézpöttyök)
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg krémsajt
1 ek. puha vaj
csipet só, ízlés szerint őrölt feketebors, pirospaprika, őrölt köménymag
majonéz a díszítéshez
Elkészítés:
A megtisztított retkek alsó részét levágjuk, hogy a katica szépen megüljön. Csápoknak kis gyökereket hagyunk. Ha csak egy gyökérszálunk van, akkor abból levágunk, és pl. hústű segítségével pici lyukat fúrunk, és a hústűvel beleszúrjuk a lyukba a másik felét a gyökérnek, így kapunk két csápot.
A felső részt vízszintesen és függőlegesen bevágjuk, leemeljük. Elkészítjük a levágott részekből a szárnyakat, majonézzel (vagy lyukasztással) pöttyöket teszünk rá.
A retkek belsejét kivájjuk, hegyes késsel kifúrjuk a szemek helyét, a szemüregekbe helyezzük a fehérborsokat (vagy lehet egyszerűen majonézpöttyel, fúrás nélkül).
A masszát elkészítjük: a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a snidlinget szintén. A krémsajtot, a vajat, a fűszereket és a hagymákat elkeverjük. Ezzel megtöltjük a katicák belsejét, majd ráhelyezzük a szárnyakat.
Hozzávalók:
8-9 db főtt tojás
20 dkg gépsonka
5 db savanyú uborka
piros, zöld és sárga Kaliforniai paprika
2 db lilahagyma
1 csomag (25 g) zselatin
1 dl húsleves
1 dl víz
2 dl tartármártás
Tartármártás hozzávalói:
1 nagy doboz tejföl
1 közepes (300 ml-s) flakon majonéz vagy házi
só, törött fehérbors ízlés szerint
2 evőkanál mustár
Elkészítés:
A hagymát, uborkát, paprikákat aprítógépbe tesszük, és felaprítjuk. A sonkát felkockázzuk, és a zöldségekhez adjuk.
A tartármártást a hozzávalókból összekeverjük, majd a zöldséges-sonkás masszához adjuk.
A zselatint 1 dl hideg vízzel apránként felöntjük. A húslevest felforraljuk, és a beáztatott zselatinhoz adagoljuk, csomómentesre keverjük, és felfőzzük.
Végül a kihűlt zselatint a masszához adjuk, összekeverjük.
Egy formát (lehet őzgerinc is) kiolajozunk, beleöntjük a fele masszát, sorban belerakjuk a főtt tojásokat, és lezárjuk a masszával. Én egy éjszakára szoktam hűtőbe tenni, de lehet akár öt óra múlva is fogyasztani.
Ennek a mutatós hidegtálnak a receptjét az egyik ismerősömtől kaptam, amit kicsit megvariáltam (az eredetiben a főtt tojásokat bele kell aprítani a masszába), én pedig egészben raktam bele.
Hozzávalók:
2 cs. petrezselyem
10 dkg húsvéti sonka
8 dkg vaj
5 dkg liszt
½ l tej
½ l húsleves (vagy a sonka főzőleve)
1,5 dl fehérbor
1 dl tejszín
Elkészítés:
A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk. A főtt sonkát apróra felkockázzuk.
A vajat felolvasztjuk, megpirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük a tejjel, a húslevessel és a borral, majd felforraljuk. A tejszínnel, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, összeforraljuk.
A petrezselymet a levesbe keverjük, de ezzel már nem forraljuk tovább.
A levest csészékbe szedjük, megszórjuk sonkakockákkal.
Vajas pirítóst kínálunk hozzá.
Hozzávalók:
3 db csirkemellfilé
5 zsömle
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db tojás
kevés tej a zsömlék áztatásához
nagy csomag bacon (450 g)
őrölt feketebors, só
1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk. A zsemléket összedaraboljuk, megáztatjuk tejben, ha kell, jól kinyomkodjuk. Beletesszük a tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a hagymát, sóval, borssal ízesítjük. Eddig olyan, mint az a töltelék, amit nagymamáink készítettek a töltött csirkéhez. Jól összedolgozzuk az egészet, hogy masszát kapjunk.
A jénai tál (20 cm átmérőjű, 7 cm magas) oldalára szorosan egymás mellé elkezdjük lerakni a bacont. Lógjon ki belőle, mert a végén ráhajtjuk az egész rakottasra. Arra kell figyelni, hogy jó szorosan, fedésben legyenek a baconok egymáson, mert összesülnek, s rés marad közöttük. Ha ez kész, jöhet egy sor töltelék. Utána a csirkemell, amit nem kell sózni előre ( a töltelékben is van, illetőleg a bacon elég sós). Minden réteget nagyon le kell nyomkodni, a levegőt kiszorítani belőle. Megint egy sor töltelék, és az előzőhöz képest keresztbe fektetett hús. Töltelékkel zárjuk, majd behajtjuk a bacon lelógó darabjait. Szintén szorosan, jól lenyomkodva.
Előmelegített sütőben 200 fokon 50-60 percig sütjük.
Ha kész, kitesszük hideg helyre, és a tetejére egy alufóliát, arra vagy egy öntöttvas edényt, vagy ennek hiányában egy vízzel telt fazekat teszünk, hogy még préselje az ételt. Utána óvatosan kifordítjuk egy tálra, mert az alja lesz a teteje. Tortaként szeleteljük.
A jénai tál (20 cm átmérőjű, 7 cm magas) oldalára szorosan egymás mellé elkezdjük lerakni a bacont. Lógjon ki belőle, mert a végén ráhajtjuk az egész rakottasra. Arra kell figyelni, hogy jó szorosan, fedésben legyenek a baconok egymáson, mert összesülnek, s rés marad közöttük. Ha ez kész, jöhet egy sor töltelék. Utána a csirkemell, amit nem kell sózni előre ( a töltelékben is van, illetőleg a bacon elég sós). Minden réteget nagyon le kell nyomkodni, a levegőt kiszorítani belőle. Megint egy sor töltelék, és az előzőhöz képest keresztbe fektetett hús. Töltelékkel zárjuk, majd behajtjuk a bacon lelógó darabjait. Szintén szorosan, jól lenyomkodva.
Előmelegített sütőben 200 fokon 50-60 percig sütjük.
Ha kész, kitesszük hideg helyre, és a tetejére egy alufóliát, arra vagy egy öntöttvas edényt, vagy ennek hiányában egy vízzel telt fazekat teszünk, hogy még préselje az ételt. Utána óvatosan kifordítjuk egy tálra, mert az alja lesz a teteje. Tortaként szeleteljük.
Lehet fogyasztani hidegen és melegen egyaránt.
Melegen sült krumplival és savanyúsággal tálaljuk.
Hidegen, vízszintesen szeletelve akár szendvicsbe is tehetjük.
Ennek a csirkés fogásnak a receptjét szintén egy másik kedves ismerősömtől kaptam. Az ötletet a Delimano Chef játék magyaros hét témájánál kaptam Tőle, ezer köszönet érte ezúton is. Ezen is változtattam kicsit, a tojásokat eredetileg főtt állapotban kell beledarabolni a töltelékbe, én nyers tojást használtam, mint a klasszikus töltött csirkénél.
Főétel: Stefánia vagdalt színesen
Hozzávalók:
Ennek a csirkés fogásnak a receptjét szintén egy másik kedves ismerősömtől kaptam. Az ötletet a Delimano Chef játék magyaros hét témájánál kaptam Tőle, ezer köszönet érte ezúton is. Ezen is változtattam kicsit, a tojásokat eredetileg főtt állapotban kell beledarabolni a töltelékbe, én nyers tojást használtam, mint a klasszikus töltött csirkénél.
Főétel: Stefánia vagdalt színesen
Hozzávalók:
60 dkg darált marha/disznóhús
2 db szikkadt zsemle
8+ 2 db tojás
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál pirosparika
1 evőkanál mustár
só, őrölt feketebors
tej
piros, zöld, sárga Kaliforniai paprika
Elkészítés:
A zsömléket beáztatjuk tejbe. Keményre főzönk 8 db tojást, lehűtjük, majd megpucoljuk, és fehér végüket levágjuk, egészen a sárgájukig. A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprózzuk, végük egy evőkanál olajban megfonnyasztjuk.
A darált húshoz adjuk a kinyomkodott zsemléket, a hagymát, a maradék 2 db tojást, a finomra vágott petrezselymet, a fűszereke, a sót, végül belereszeljük a tojások levágott végeit, és hozzáadjuk a felkockázott színes paprikákat, majd összedolgozzuk a masszát.
Egy kb. 1,5 literes gyümölcskenyérformát kiolajozunk (vagy simán egy tepsit veszünk elő, és abba rakjuk a masszát), belesimítjuk a massza 1/3-át, a közepére sorakoztatjuk a tojásokat, majd a maradékkal befedjük.
180 fokos sütőben kb. 1 óra hosszat, pirulásig sütjük.
Hozzávalók:
1-1 kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
6 dkg finomliszt
A krémhez:
5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé
A tetejére:
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
1 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy-egy kakaós piskótát készítünk. Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet, és óvatosan elegyítjük.
Sütőpapírral bélelt közepes méretű (23*36 cm) tepsibe simítjuk, és 160 fokos sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük (kb. 15 perc).
A tejszínt a felhasználásig tartsuk hűtőben, hogy jó hideg legyen. A keverőtálat is tegyük be a mélyhűtőbe egy rövid időre.
Az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd kicsit hagyjuk langyosabbra hűlni. A tejszínt verjük fel félig, majd adjuk hozzá a porcukrot, és azzal együtt verjük fel keményre. Csorgassuk bele a langyos csokit, miközben a habverővel tovább verjük.
Ha a tészta megsült, borítsuk ki, hagyjuk kihűlni. Mindkét lappal így járunk el.
Következik a sütemény összeállítása. Az egyik kakaós lapra rátesszük a krémet, spatulával egyenletesen szétkenjük, majd tegyük rá a másik lapot is.
Elkészítjük a tetejére a csokoládémázat. A tortabevonó csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál olajat. Bevonjuk vele a sütemény tetejét. Kicsit hagyjuk, hogy dermedjen rajta a csoki, és éles késsel kijelöljük a szeletek helyét. Így később könnyebben tudjuk majd szeletelni. Hűtőben dermesztjük.
Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, szárazra töröljük, és így szeleteljük fel 5*5 cm-es kockákra.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
18 dkg barna cukor
10 dkg reszelt répa
3 dkg durvára vágott mandula (vagy dió)
13 dkg olvasztott margarin
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
1 csipet só
1 db közepes alma reszelve
A cukormázhoz:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
Díszítéshez:
marcipánmassza
ételfesték (narancs és zöld)
Elkészítés:
Egy tálban a lisztet, a sót, a sütőport, a cukrot, a reszelt répát és almát, a mandulát és a fahéjat jól elkeverjük. Az olvasztott margarint a tojásokkal jól összekeverjük, majd a száraz anyagokhoz öntjük, és összeforgatjuk.
A masszát a muffin formák ¾ részéig töltjük meg, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük!).
Hagyjuk kihűlni. Addig a tojásfehérjét elkeverjük a porcukorral. A kihűlt muffinok tetejére csurgatjuk. A marcipánmassza egyik részét narancs (répa) színűre színezzük, és répa formákat alakítunk ki belőle. A zöld színűre színezett masszából levélszárakat formázunk, és ráillesztjük a répákra. A kész répákat a muffinok tetejére helyezzük.
Hozzávalók:
Kb. 21-22 darabhoz
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
1 kávéskanál só
1 teáskanál szerecsendió
hideg víz szükség szerint (nekem nem nagyon kellett)
A töltelékhez:
40 dkg spenót
2 dl tejszín (főző)
5 db tojássárgája
só, őrölt feketebors ízlés szerint
10-15 dkg feta sajt
kb. 5 dkg fenyőmag
Elkészítés:
Az alapja sós omlós tészta, tehát ezt figyelembe véve, hideg alapanyagokkal és gyors mozdulatokkal (ne sokáig érintkezzen a kezünk a tésztával) dolgozzunk, mert lágy, kezelhetetlen lesz a tésztánk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, szerecsendiót, elkeverjük. Majd a felkockázott margarint hozzáadjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. Annyi hideg vizet adjunk hozzá, hogy könnyedén gyúrható tésztát kapjunk (nekem nem kellett hozzátennem).
Kinyújtjuk a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra, és a kosárka formák tetejével kivágunk köröket, és ezzel béleljük ki a kosárkákat egyenként. Nekem 7 cm átmérőjű formával készült 21-22 db kosárka. A tészta alját villával szurkáljuk meg, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
Ezalatt a spenótot egy percre forrásban lévő (sós) vízbe dobjuk, szűrővel kivesszük, lecsepegtetjük. Kinyomkodjuk és apróra felvágjuk.
A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A feta sajtot felkockázzuk.
10 perc elősütés után kivesszük a kosárkákat a sütőből, a kosárkákba tesszük a fetakockákat, majd rápúpozzuk a spenótos masszát. 10 percre újra a sütőbe helyezzük, ismét kivesszük, megszórjuk fenyőmaggal. Kb. 5 percig sütjük még, akkor lesz jó, ha a fenyőmag már kicsit megpirul a tetején.
Elmaradhatatlan kelléke a húsvéti asztalnak a kalács. Most egy receptből kétféle elkészítési módot mutatok be.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
6 dkg vaj/margarin
2,5 dl tej
6 dkg cukor
só
1 tasak vaníliás cukor
3 db tojássárgája + 1 a kenéshez
½ citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítunk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a széléről egy kevés lisztet hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. 3 egyforma hosszúságú rúddá (kb. 60 cm) sodorjuk. A rudakat hármas fonással összefonjuk. Az így kapott copfot sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük, és koszorúvá összetekerjük. A végeket összedolgozzuk. Letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük.
Tojássárgájával megkenjük a koszorút, majd az előmelegített sütőben, középső bordamagasságon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kihűtjük, és hímes tojásokkal a közepén tálaljuk.
Hozzávalók:
10 darabhoz:
Ugyanaz, mint a koszorúnál
Továbbá:
10 db tojás
½ kk. olaj a tojások kenéséhez
Elkészítés:
A tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral meglangyosítjuk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a liszt széléről egy keveset hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
Addig a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját, alaposan elkeverjük.
Amikor letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük (30-35 perc).
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljára beteszünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 10 db 8-9 dkg-os darabra vágjuk. Minden tésztadarabot 75-80 cm hosszú, vékony rúddá sodrunk, félbehajtjuk, szoros fonattá tekerjük, két végét összecsippentjük/tekerjük úgy, hogy 4-4 cm kimaradjon a végén. Ezt a fonat belsejébe kanyarítjuk, hogy legyen a fészeknek alja is. 8-10 cm-es távolságra egymástól a sütőpapírral kibélelt sütőlapra sorakoztatjuk.
A tojásokat alaposan megmossuk, forrásban lévő vízben kb. 5 percig főzzük, aztán lehűtjük, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és a kalácsfészkek közepébe ültetjük. Konyharuhával letakarva 15-20 percig kelni hagyjuk, majd megkenjük a tojássárgájával (vigyázva, hogy a tojásokra ne menjen belőle, mert sülés közben bebarnulnak tőle), és kb. 20 percig aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra rakosgatva teljesen kihűlni.
Kínálhatjuk a húsvéti sonka mellé is, mert az édeskés kalács pompásan harmonizál a sonka füstös-sós zamatával!
Ha húsvét, akkor nálunk sonka, amit az idén az "előhúsvétozás" keretében Lajos Mari receptjét alapul véve cipóban sütöttem meg. Nagy sikere volt, így húsvétkor ismétlés következik.
40 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
1 evőkanál só
2 evőkanál olaj + 1 kk. olaj
1 kk. őrölt köménymag
80 dkg füstölt, főtt sonka
1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet (kelesztő)tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, majd a szélekről hozzákeverünk egy kis lisztet, azaz kovászt készítünk. Letakarva kb. 15 percig kelni hagyjuk.
Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd 2 ek. olajjal és a köménymaggal együtt a liszthez adjuk. Ha szükséges, még egy kevés langyos vizet adagoljunk hozzá, és hólyagosra dagasztjuk. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. fél óra).
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30 * 30 cm-es négyzetre nyújtjuk. A széleket vizes kenőtollal megkenjük. Közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (én egy jénai tálba tettem) emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.
A tojássárgáját elkeverjük 1 kk. olajjal, megkenjük a cipó tetejét, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc). A sütő aljára tegyünk egy kis, forró vízzel teli edénykét, a kelt tésztáknak nagyon jót tesz a gőz.
Hagyjuk kihűlni, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. Ízlés szerint tormával, mustárral stb. kínáljuk.
Végül egy italajánlat következik:
Tojáslikőr
Végül egy italajánlat következik:
Tojáslikőr
Hozzávalók:
3 db tojássárgája
4,5 dl tej
18 dkg porcukor
1,5 dl alkohol(pl. vodka)
1 db vaníliarúd (vagy pár csepp vaníliakivonat)
Elkészítés:
A tejet felforraljuk kb. a fele porcukorral. Beledobjuk a kikapart vaníliarúd belsejét és magát a rudat is. Hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákkal elkeverjük a maradék porcukrot, majd apránkét adagolva hozzáadjuk a felforralt, lehűtött tejet, amiből előzőleg kiemeltük a vaníliarudat. Végül hozzáadjuk az alkoholt, összedolgozzuk, és behűtjük. Pár napig hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.
Magyarországon a tojáslikőr összekapcsolódik a húsvéti vendégeskedéssel. Hiszen, ha húsvét, akkor tojás, és ha már tojás, akkor tojáslikőrJ. De hogyan is kapcsolódik össze a tojás a húsvéttal?
A tojás az ősi termékenység szimbóluma, amely a világ szinte összes népénél fellelhető, a kereszténységben pedig a feltámadás jelképévé vált.
A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.