Rigó
János egy kivételes tehetséggel megáldott cigányprímás volt.
Már
nagyon korán érdeklődést mutatott a hegedülés iránt. A tehetsége mellé hatalmas
szorgalom és kitartás társult, így fiatalon már saját zenekar volt.
Rigó
Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban
játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy
amerikai milliomos lánya, Clara Ward, vagy Ward Klára. Az asszony beleszeretett
a tüzes fekete szemű Jancsiba, elhagyta érte férjét. A szerelem kölcsönös volt,
Jancsi elvált feleségétől, Barcza Mariskától. Ez annyira nagy port kavart, hogy
több lap, köztük a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is
tudósított a válóperről.
A
szerelem azonban körülbelül csak tíz évig tartott.
Rigó
Jancsi szegényen, lezüllötten és elfeledetten halt meg Amerikában (más források
szerint Fejér megyében), utoljára egy levitézlett színésznővel járta a
lebujokat, és hegedűjén keserves magyar nótákat játszott.
Jancsi
egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett
szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el.
Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín
három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő
alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A cukrászat klasszikus készítménye
lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési
románcuknak állít emléket.
A
szerelmi történetből 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája
címmel.
Ezt a sütit a Delimano online receptverseny magyar konyha téma hetében sütöttem meg.
Hozzávalók:
1-1
kakaós piskótához:
4
tojás
8
dkg cukor
3
dkg cukrozatlan kakaópor
6
dkg finomliszt
A
krémhez:
5
dl habtejszín
4
dkg porcukor
15
dkg étcsokoládé
A
tetejére:
15
dkg tortabevonó étcsokoládé
1
evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A
tészta hozzávalóiból egy-egy kakaós piskótát készítünk. Az egész tojásokat a
cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük,
majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóval elkevert
lisztet, és óvatosan elegyítjük.
Sütőpapírral
bélelt közepes méretű (23*36 cm) tepsibe simítjuk, és 160 fokos sütőben
megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük (kb. 15 perc).
A
tejszínt a felhasználásig tartsuk hűtőben, hogy jó hideg legyen. A keverőtálat
is tegyük be a mélyhűtőbe egy rövid időre.
Az
étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd kicsit hagyjuk langyosabbra
hűlni. A tejszínt verjük fel félig, majd adjuk hozzá a porcukrot, és azzal
együtt verjük fel keményre. Csorgassuk bele a langyos csokit, miközben a
habverővel tovább verjük.
Ha
a tészta megsült, borítsuk ki, hagyjuk kihűlni. Mindkét lappal így járunk el.
Következik
a sütemény összeállítása. Az egyik kakaós lapra rátesszük a krémet, spatulával
egyenletesen szétkenjük, majd tegyük rá a másik lapot is.
Elkészítjük
a tetejére a csokoládémázat. A tortabevonó csokoládét vízgőz felett
felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál olajat. Bevonjuk vele a sütemény
tetejét. Kicsit hagyjuk, hogy dermedjen rajta a csoki, és éles késsel
kijelöljük a szeletek helyét. Így később könnyebben tudjuk majd szeletelni.
Hűtőben dermesztjük.
Tálaláskor
a vágókést forró vízbe mártjuk, szárazra töröljük, és így szeleteljük fel 5*5
cm-es kockákra.