Húsvétra egy finom kalácstésztából gyerekek segédletével elkészülhetnek például ezek a mókás nyuszkófejek.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
6 dkg vaj/margarin
2,5 dl tej
6 dkg cukor
só
1 tasak vaníliás cukor
3 db tojássárgája + 1 a kenéshez
½ citrom reszelt héja
Elkészítés:
A
tésztához a vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet (kelesztő)tálba
szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl tejet 1 evőkanál cukorral
meglangyosítunk, beleöntjük a mélyedésbe. Belemorzsoljuk az élesztőt, és
a széléről egy kevés lisztet hozzáteszünk. Kb. 15 percig, letakarva
kelesztjük, azaz kovászt készítünk.
Addig
a többi tejet meglangyosítjuk, beletesszük a maradék cukrot, a vaníliás
cukrot, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a 3 tojássárgáját,
alaposan elkeverjük.
Amikor
letelt a 15 perc, a liszthez adjuk a langyos cukros tejet, a langyosra
hűlt vajat/margarint, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát. Tetejét
meghintjük liszttel, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére
kelesztjük (30-35 perc).
A
sütőt előmelegítjük 180 fokra, az aljára beteszünk egy kis, forró
vízzel teli edénykét, mert a kelt tésztának nagyon jót tesz a gőz.
A
tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, majd egy nagyobb kör alakú formával kiszaggatjuk. Ezek lesznek a nyuszik fejei. A füleket is kiszúrjuk, majd a leeső tésztadarabokból elkészítjük a nyuszik pofiját. Szemeknek tehetünk pl. mazsolát. A nyuszifejeket sütőpapírral kibélelt sütőlapra
helyezzük, letakarjuk és még kicsit kelesztjük.
Tojássárgájával
megkenjük a fejeket, majd az előmelegített sütőben, középső
bordamagasságon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése