Legdrágább kincseim kétharmadával kívánok minden kedves olvasómnak, barátomnak, ismerősömnek békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket!
Ki itt belépsz, ízemlékek soraival találod szemben magad, melyek a drága Nagymamámtól „öröklődtek” rám! Főképp a tradícionális magyar konyha gyöngyszemei tárulnak eléd, de ha egy-egy különlegességgel, ínyencséggel találkozol, akkor sem lepődj meg! Ha valamilyen étel megtetszik, nyugodtan próbáld ki, ajánld másoknak, a jó reklámot szívesen veszem! Egy kérésem van csak, ha a receptszövegemet „kölcsönveszed”, jelöld meg a forrását! Jó emlékezést kívánok!
2012. december 25., kedd
2012. december 21., péntek
2:1-ben süti karácsonyra (isler és linzer)
Gyermekeim kedvenc aprósütije az isler és a linzer, egyben elmaradhatatlan adventi süteményünk is. Évekkel ezelőtt még a klasszikus linzer recepttel dolgoztam, aztán az egyik közeli családtagunktól kaptam ezt a diós linzer receptet, amit aztán megszavaztak a skacok, hogy maradjon inkább ez. Az a nagy előnye, hogy nem kell sokat várni arra, hogy megpuhuljon, nagyon hamar omlós lesz. A recept 2 adagra szól, általában úgy készítem, hogy az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, és az egyikbe még dolgozok bele 1-2 evőkanál kakaót.
Hozzávalók:
2 adag
Hozzávalók:
2 adag
40
dkg vaj/margarin
20
dkg porcukor
2
csomag vaníliás cukor (Bourbon vanília)
4
db tojássárgája
50
dkg finomliszt
20
dkg darált dió
1
csomag sütőpor
az isler tésztájába: 1-2 evőkanál kakaó
összeragasztáshoz: ribizli- és sárgabaracklekvár
islerek bevonásához:
20 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
Elkészítés:
A
szobahőmérsékletű margarint/vajat elkeverjük a porcukorral és a
vaníliás cukorral. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet
összekeverjük a sütőporral, darált dióval, majd a margarinos keverékhez
adagoljuk, és összegyúrjuk. Kicsit lágy lesz a tészta, ne aggódjunk! Vegyük ketté, és az egyikbe tegyünk egy kis kakaót, dolgozzuk össze. Formázzunk cipókat, és folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentessük.
Linzer készítése:
A hűtőből kivett "fehér" cipót nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra, és szúrjuk ki egy-egy tetszés szerinti lyukas és teli formával (szív, virág, csillag stb.). 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Kisütés után házi baracklekvárral kenjük meg a teli formákat, és a párjaikat illesszük rá. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Isler készítése:
A kakaós tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a linzernél, csak kerek formákkal szúrjuk ki, sütése szintén ugyanúgy történik. Valamilyen savanykás lekvárral (pl. házi ribizlilekvárral) megkenjük, és összeillesztünk egy-egy korongot. Vízgőz felett megolvasztunk kb. 20 dkg étcsokoládét egy-két evőkanál étolajjal, és megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban az összeragasztott korongokat.
2012. december 19., szerda
Sütinyalókák, egy újabb gyerekkedvenc karácsonyi bulira
A december hónap csupa sütögetésből áll nálunk: van névnap, szülinap, plusz a Mikulás, karácsony és a sok-sok iskolai, ovis adventi vásár, karácsonyi osztálybulik! Ezek a sütinyalókák a középső gyerkőcöm iskolai bulijára készültek. A fogadtatásuk kb. ilyen volt: "Óóóóóóó!", szóval látványra "bejött" nekik, a későbbi beszámoló alapján az ízzel sem volt gond :-)!
A sütinyalókák "tésztája" Marka ötlete alapján kekszgolyó volt, azokat mártottam meg csokoládéban.
Hozzávalók:
kb.
40 db nyalókához
50
dkg darált háztartási keksz
10
dkg kókuszreszelék
4
dkg kakaópor
15-20
dkg porcukor
3-4
evőkanál házi sárgabaracklekvár
20
dkg vaj/margarin
kb.
6 evőkanál tej
pár
csepp rumaroma
A bevonáshoz:
kb.
30 dkg étcsokoládé
tetszés
szerinti cukorgyöngyök, szórócukrok
Elkészítés:
A
kekszgolyó alapanyagait összegyúrjuk, a vajat/margarint megolvasztjuk a tejjel,
és úgy adjuk a masszához. Ha még esetleg szükséges, akkor adhatunk hozzá tejet,
a lényeg, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Készítsünk
diónyi nagyságú golyókat, pár percre tegyük hűtőbe őket.
Ezalatt
olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét. Majd a hűtőből kivett golyókat
szúrjuk fel egyenként hurkapálcikára, készítsünk elő hungarocellt vagy ún. száraz
oázist, amibe a kész golyókat fogjuk szúrni, hogy szépen megdermedjen rajta majd
a csoki.
Forgassuk
meg az olvasztott csokoládéban a golyókat, majd szúrjuk bele az alapba. Szórjuk
meg tetszés szerinti cukorkákkal, és dermesszük meg hűtőben, vagy hideg
kamrában.
2012. december 17., hétfő
Rénszarvas muffinok
Ismét egy muffin, amit most a Jam főzőiskolában készítettünk a karácsonyi ajándékkurzuson. Előtte azonban "tartottam" egy főpróbát: a középsőm szülinapjára ezt sütöttem, ezekkel kínálta meg az osztálytársait a nagy napon az iskolában. Nagyon tetszett és ízlett a gyerekeknek, volt, aki már azt kérdezte a kisfiamtól, hogy fent van-e már a receptje a Facebookon (blogot még nem olvasnak, bár ki tudja!)? Na, most már ott lesz, ki lehet próbálni otthon is :-)!
Hozzávalók:
12
darabhoz
A tésztához:
20
dkg finomliszt
8
dkg barna cukor
10
dkg olvasztott vaj
fél
csomag sütőpor (6 g)
2
egész tojás
1
csomag vaníliás cukor
1
dl hideg tej
csipet
só
2
evőkanál cukrozatlan kakaópor
Csokoládékrémhez:
20
dkg étcsokoládé
1
dl tejszín
3
dkg vaj
Díszítéshez:
perecek
a szarvaknak
kisebb
sütik(pl. Amaretto keksz)
cukorkák
(pl. franciadrazsé)
csokoládés
dekortoll
Elkészítés:
A
lisztet szitáljuk össze a kakaóporral. A kakaós lisztet, a sütőport, a sót, a
vaníliás cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet és az
olvasztott vajat, és simára keverjük.
A
tésztát elosztjuk a kapszlival bélelt muffinformában (szilikonos esetén nem
kell) kb. ¾-éig töltsük, mert nőni fognak. 170 fokra előmelegített sütőben
20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk kihűlni.
A
csokoládékrémhez az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal
hozzákeverjük a tejszínt, végül elkeverjük benne a puha vajat. Hűvös helyre
tesszük, hogy kihűljön, de ne hűtőbe, utána díszíthetjük vele a süteményeket.
Nyomózsákkal vagy kanál segítségével megkenjük a muffinok tetejét. Ráragasztjuk a pereceket szarvként, alá fehér drazséból a két szemet. A kis kerek sütikből lesz a pofikája, a közepére pöttyintünk egy kicsit a dekortollal, és odaillesztjük drazséból az orrot. A szemeket is dekorálhatjuk még a dekortollal a fotók szerint.
(A muffin és krém receptje a Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye c. könyvben található. A dekorációs ötlet innen: www.withsprinklesontop.net)
2012. december 15., szombat
Karácsonyi muffin (Blogkóstoló 6.)
A blogkóstoló
6. fordulójának lebonyolítója Barbi, a sorsolás során én Pipacs blogját kaptam, hogy ismerkedjek vele, és "kóstolgassam" az ott található finomságokat. Innen kellett választanom, - mégpedig Barbi kérésére - valamilyen karácsonyi ételt. Egy muffinra esett a választásom, amit kislányom ovis névnapi "bulijára" készítettem el: könnyen szállítható, lehet dekorálni, és a gyerekek többsége imádja. A recept itt olvasható, én a dió mellé nem almát, hanem 20 dkg sült sütőtököt tettem.
Amikor Borbála nap reggelén bevittük az oviba a sütiket, sok-sok gyerek sereglett körénk, és gyönyörködtek a téli muffinokban. A visszajelzések szerint ízlett is nekik :-)!
2012. december 11., kedd
Ananászos pulykamell
Általában karácsonykor szokott lenni ez az egyik főfogásunk. Előnye, hogy gyorsan elkészül, tehát időhiány esetén (ami gyakran előfordul az ünnepi készülődésben) nagyon jól jön. A receptet sok-sok éve férjem édesanyjától kaptam.
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell
3 evőkanál finomliszt
1 doboz körszeletes ananászkonzerv
15 dkg Trappista sajt
4 evőkanál olaj
10-15 dkg
gépsonka
3 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A megtisztított pulykahúst felszeleteljük.
Enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk. Az ananász levét leöntjük. A sajtot
lereszeljük.
A serpenyőben felforrósított olajon a
hússzeletek mindkét oldalát hirtelen szép pirosra megsütjük. Egy tűzálló tálba
egymás mellé rakjuk. A maradék olajat aláöntjük.
A hússzeletekre terítjük a gépsonkát, majd
betakarjuk az ananászkarikákkal. Rászórjuk a reszelt sajtot, megöntözzük a
tejszínnel.
Alufóliával lefedve 180 fokon kb. 35 percig
sütjük, majd az alufóliát levéve a tetejét megpirítjuk.
Tört
burgonyával vagy krumplipürével kínáljuk.
2012. november 25., vasárnap
Zserbós szaloncukor
Nálunk, Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül, pedig valaha Franciaországból indult, és Németország közvetítésével jutott el hazánkba.
Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!
A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el
készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be,
és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben
a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a XIX. század végén megjelentek
az első fondant-készítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott
a Gerbeaud cukrászda számára.
„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a
szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben
jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb
házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így
pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok,
szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”
Ma
gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a
termék hungarikumnak tekinthető. (Forrás: wikipédia)
Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!
Hozzávalók:
kb.
20 darabhoz:
10
dkg darált dió
1
evőkanál baracklekvár
1
teáskanál méz
2
teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10
dkg étcsokoládé a kimártáshoz
Elkészítés:
Az
alapanyagokat- a csokoládé kivételével -
alaposan összedolgozzuk, majd a masszából, kézzel szaloncukrokat formázunk.
Műanyag tálcára sorakoztatjuk őket, és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezalatt
a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A szaloncukrokat megmártjuk az
olvasztott csokoládéban, csöpögtessük le róla a felesleges csokit, és
sütőpapíron hagyjuk megdermedni (hűtőbe vagy hideg helyre is tehetjük őket).
Szép papírba csomagolva akaszthatjuk fel a karácsonyfára.
(A receptet a Nők Lapja Konyha 2011-es karácsonyi számában találtam.)
2012. november 24., szombat
Mikulás álma
A székesfehérvári JAM főzőiskolában múlt szombaton a "Mikulás álma" gyermekkurzuson ilyen csizmák (meg egyebek) készültek. Egy nagyon finom marcipános linzertészta az alap, és fantáziánk szerint díszíthetjük színes cukormázzal, gyöngyökkel.
Hozzávalók:
kb.
30 darabhoz
A tésztához:
10
dkg (süthető) marcipánmassza
20
dkg vaj
8
dkg kristálycukor
csipetnyi
só
25
dkg finomliszt
A színes cukormázhoz:
1
tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
2-3
evőkanál citromlé
piros
és zöld ételszínezék
cukorgyöngyök
10
dkg étcsokoládé
1-2
evőkanál napraforgó olaj
vagy
a fenti kettő helyett csokoládés dekortoll
Továbbá:
erős
nejlonzacskók
folpack
sütőpapír
Elkészítés:
A
durvára reszelt marcipánt, a felkockázott vajat, a lisztet, csipetnyi sót,
cukrot gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük
pihentetni.
A
pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd csizma kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapírral
bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc
alatt megsütjük.
A
porcukrot a tojásfehérjével kikeverjük, adagolunk bele citromlevet is. Akkor
lesz jó, ha a keverő kanalat kiemelve, már nem folyik le róla könnyedén. Kb. 1
evőkanálnyi fehér mázat nejlonzacskóba adagolunk, kis lyukat vágunk a sarkába,
és a csizmák szárát ezzel festjük meg, díszítésképpen cukorgyönggyel
megszórjuk.
A
maradék fehér mázat kétfelé vesszük, és a felét pirosra, másik felét zöldre
színezzük. A csizmákat ezekkel a színezett cukormázakkal, szintén nejlonzacskó
segítségével, megfestjük, majd hagyjuk megszáradni.
Addig
vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét (1-2 evőkanál
napraforgó olajat adunk hozzá), és a színes máz száradása után, nejlonzacskó
segítségével az olvasztott csokival csizmasarkat és cipőfűzőt rajzolunk (ezt
kiválthatjuk csokoládés dekortollal).
Egy kis ízelítő a kurzusról :-):
A gyerekek nagyon lelkesek voltak, és szárnyalt a fantáziájuk! Vittem mutatóba egy-egy piros és zöld színű csizmát, hogy lássák, mit is fogunk készíteni. Ehhez képest teljesen más színekben, díszítéssel pompázó csizmák és egyebek készültek :-). Szabad kezet kell adni a gyermeknek, hadd szárnyaljon!
A következő kurzus december 1-jén már az adventi készülődés jegyében telik: adventi naptárat fogunk készíteni. Szívesen látjuk az érdeklődőket, jelentkezni itt lehet!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)