Oldalak

2012. december 25., kedd

Karácsonyi üdvözlet



Legdrágább kincseim kétharmadával kívánok minden kedves olvasómnak, barátomnak, ismerősömnek békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket!

2012. december 21., péntek

2:1-ben süti karácsonyra (isler és linzer)



Gyermekeim kedvenc aprósütije az isler és a linzer, egyben elmaradhatatlan adventi süteményünk is. Évekkel ezelőtt még a klasszikus linzer recepttel dolgoztam, aztán az egyik közeli családtagunktól kaptam ezt a diós linzer receptet, amit aztán megszavaztak a skacok, hogy maradjon inkább ez. Az a nagy előnye, hogy nem kell sokat várni arra, hogy megpuhuljon, nagyon hamar omlós lesz. A recept 2 adagra szól, általában úgy készítem, hogy az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, és az egyikbe még dolgozok bele 1-2 evőkanál kakaót.

Hozzávalók:
 2 adag

40 dkg vaj/margarin

20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor (Bourbon vanília)
4 db tojássárgája
50 dkg finomliszt
20 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
az isler tésztájába: 1-2 evőkanál kakaó
összeragasztáshoz: ribizli- és sárgabaracklekvár

islerek bevonásához:  
20 dkg étcsokoládé  
1-2 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű margarint/vajat elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, darált dióval, majd a margarinos keverékhez adagoljuk, és összegyúrjuk. Kicsit lágy  lesz a tészta, ne aggódjunk! Vegyük ketté, és az egyikbe tegyünk egy kis kakaót, dolgozzuk össze. Formázzunk cipókat, és folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentessük.

Linzer készítése:
A hűtőből kivett "fehér" cipót nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra, és szúrjuk ki egy-egy tetszés szerinti lyukas és teli formával (szív, virág, csillag stb.). 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Kisütés után házi baracklekvárral kenjük meg a teli formákat, és a párjaikat illesszük rá. Porcukorral meghintve tálaljuk.




Isler készítése:
A kakaós tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a linzernél, csak kerek formákkal szúrjuk ki, sütése szintén ugyanúgy történik. Valamilyen savanykás lekvárral (pl. házi ribizlilekvárral) megkenjük, és összeillesztünk egy-egy korongot. Vízgőz felett megolvasztunk kb. 20 dkg étcsokoládét egy-két evőkanál étolajjal, és megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban az összeragasztott korongokat.












 

2012. december 19., szerda

Sütinyalókák, egy újabb gyerekkedvenc karácsonyi bulira


A december hónap csupa sügetésből áll nálunk: van névnap, szülinap, plusz a Mikulás, karácsony és a sok-sok iskolai, ovis adventi vásár, karácsonyi osztálybulik! Ezek a sütinyalókák a középső gyerkőcöm iskolai bulijára készültek. A fogadtatásuk kb. ilyen volt: "Óóóóóóó!", szóval látványra "bejött" nekik, a későbbi beszámoló alapján az ízzel sem volt gond :-)!
A sütinyalókák "tésztája" Marka ötlete alapján kekszgolyó volt, azokat mártottam meg csokoládéban.


Hozzávalók:
kb. 40 db nyalókához

50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg kókuszreszelék
4 dkg kakaópor
15-20 dkg porcukor
3-4 evőkanál házi sárgabaracklekvár
20 dkg vaj/margarin
kb. 6 evőkanál tej
pár csepp rumaroma

A bevonáshoz:

kb. 30 dkg étcsokoládé
tetszés szerinti cukorgyöngyök, szórócukrok

Elkészítés:

A kekszgolyó alapanyagait összegyúrjuk, a vajat/margarint megolvasztjuk a tejjel, és úgy adjuk a masszához. Ha még esetleg szükséges, akkor adhatunk hozzá tejet, a lényeg, hogy jól formázható masszát kapjunk.
Készítsünk diónyi nagyságú golyókat, pár percre tegyük hűtőbe őket.
Ezalatt olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét. Majd a hűtőből kivett golyókat szúrjuk fel egyenként hurkapálcikára, készítsünk elő hungarocellt vagy ún. száraz oázist, amibe a kész golyókat fogjuk szúrni, hogy szépen megdermedjen rajta majd a csoki.
Forgassuk meg az olvasztott csokoládéban a golyókat, majd szúrjuk bele az alapba. Szórjuk meg tetszés szerinti cukorkákkal, és dermesszük meg hűtőben, vagy hideg kamrában.








2012. december 17., hétfő

Rénszarvas muffinok


Ismét egy muffin, amit most a Jam főzőiskolában készítettünk a karácsonyi ajándékkurzuson. Előtte azonban "tartottam" egy főpróbát: a középsőm szülinapjára ezt sütöttem, ezekkel kínálta meg az osztálytársait a nagy napon az iskolában. Nagyon tetszett és ízlett a gyerekeknek, volt, aki már azt kérdezte a kisfiamtól, hogy fent van-e már a receptje a Facebookon (blogot még nem olvasnak, bár ki tudja!)? Na, most már ott lesz, ki lehet próbálni otthon is :-)!

Hozzávalók:
12 darabhoz

A tésztához:

20 dkg finomliszt
8 dkg barna cukor
10 dkg olvasztott vaj
fél csomag sütőpor (6 g)
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 dl hideg tej
csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Csokoládékrémhez:

20 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3 dkg vaj

Díszítéshez:

perecek a szarvaknak
kisebb sütik(pl. Amaretto keksz)
cukorkák (pl. franciadrazsé)
csokoládés dekortoll

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk össze a kakaóporral. A kakaós lisztet, a sütőport, a sót, a vaníliás cukrot egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet és az olvasztott vajat, és simára keverjük.
A tésztát elosztjuk a kapszlival bélelt muffinformában (szilikonos esetén nem kell) kb. ¾-éig töltsük, mert nőni fognak. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk kihűlni.
A csokoládékrémhez az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tejszínt, végül elkeverjük benne a puha vajat. Hűvös helyre tesszük, hogy kihűljön, de ne hűtőbe, utána díszíthetjük vele a süteményeket. 
Nyomózsákkal vagy kanál segítségével megkenjük a muffinok tetejét. Ráragasztjuk a pereceket szarvként, alá fehér drazséból a két szemet. A kis kerek sütikből lesz a pofikája, a közepére pöttyintünk egy kicsit a dekortollal, és odaillesztjük drazséból az orrot. A szemeket is dekorálhatjuk még a dekortollal a fotók szerint.

(A muffin és krém receptje a Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye c. könyvben található. A dekorációs ötlet innen: www.withsprinklesontop.net)
 















2012. december 15., szombat

Karácsonyi muffin (Blogkóstoló 6.)


A blogkóstoló 6. fordulójának lebonyolítója Barbi, a sorsolás során én Pipacs blogját kaptam, hogy ismerkedjek vele, és "kóstolgassam" az ott található finomságokat. Innen kellett választanom, - mégpedig Barbi kérésére - valamilyen karácsonyi ételt. Egy muffinra esett a választásom, amit kislányom ovis névnapi "bulijára" készítettem el: könnyen szállítható, lehet dekorálni, és a gyerekek többsége imádja. A recept itt olvasható, én a dió mellé nem almát, hanem 20 dkg sült sütőtököt tettem.
Amikor Borbála nap reggelén bevittük az oviba a sütiket, sok-sok gyerek sereglett körénk, és gyönyörködtek a téli muffinokban. A visszajelzések szerint ízlett is nekik :-)!



 

2012. december 11., kedd

Ananászos pulykamell


Általában karácsonykor szokott lenni ez az egyik főfogásunk. Előnye, hogy gyorsan elkészül, tehát időhiány esetén (ami gyakran előfordul az ünnepi készülődésben) nagyon jól jön. A receptet sok-sok éve férjem édesanyjától kaptam.
 

Hozzávalók:

    40 dkg pulykamell
    3 evőkanál finomliszt
    1 doboz körszeletes ananászkonzerv
    15 dkg Trappista sajt
    4 evőkanál olaj
    10-15 dkg  gépsonka
    3 dl főzőtejszín

Elkészítés:

    A megtisztított pulykahúst felszeleteljük. Enyhén megsózzuk, lisztbe forgatjuk. Az ananász levét leöntjük. A sajtot lereszeljük.
    A serpenyőben felforrósított olajon a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen szép pirosra megsütjük. Egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A maradék olajat aláöntjük.




    A hússzeletekre terítjük a gépsonkát, majd betakarjuk az ananászkarikákkal. Rászórjuk a reszelt sajtot, megöntözzük a tejszínnel.
    Alufóliával lefedve 180 fokon kb. 35 percig sütjük, majd az alufóliát levéve a tetejét megpirítjuk. 
Tört burgonyával vagy krumplipürével kínáljuk.

2012. november 25., vasárnap

Zserbós szaloncukor


Nálunk, Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül, pedig valaha Franciaországból indult, és Németország közvetítésével jutott el hazánkba.

A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be, és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a XIX. század végén megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára.

    „Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”  

Ma gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a termék hungarikumnak tekinthető. (Forrás: wikipédia)


Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!

Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz:

10 dkg darált dió
1 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál méz
2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz

Elkészítés:

Az alapanyagokat-  a csokoládé kivételével - alaposan összedolgozzuk, majd a masszából, kézzel szaloncukrokat formázunk. Műanyag tálcára sorakoztatjuk őket, és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezalatt a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A szaloncukrokat megmártjuk az olvasztott csokoládéban, csöpögtessük le róla a felesleges csokit, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni (hűtőbe vagy hideg helyre is tehetjük őket). Szép papírba csomagolva akaszthatjuk fel a karácsonyfára.
(A receptet a Nők Lapja Konyha 2011-es karácsonyi számában találtam.)









 

2012. november 24., szombat

Mikulás álma



A székesfehérvári JAM főzőiskolában múlt szombaton a "Mikulás álma" gyermekkurzuson ilyen csizmák (meg egyebek) készültek. Egy nagyon finom marcipános linzertészta az alap, és fantáziánk szerint díszíthetjük színes cukormázzal, gyöngyökkel.
 

Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz

A tésztához:

10 dkg (süthető) marcipánmassza
20 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
csipetnyi só
25 dkg finomliszt

A színes cukormázhoz:

1 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé
piros és zöld ételszínezék
cukorgyöngyök
10 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
vagy a fenti kettő helyett csokoládés dekortoll

Továbbá:

erős nejlonzacskók
folpack
sütőpapír

Elkészítés:

A durvára reszelt marcipánt, a felkockázott vajat, a lisztet, csipetnyi sót, cukrot gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni.
A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd csizma kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.



A porcukrot a tojásfehérjével kikeverjük, adagolunk bele citromlevet is. Akkor lesz jó, ha a keverő kanalat kiemelve, már nem folyik le róla könnyedén. Kb. 1 evőkanálnyi fehér mázat nejlonzacskóba adagolunk, kis lyukat vágunk a sarkába, és a csizmák szárát ezzel festjük meg, díszítésképpen cukorgyönggyel megszórjuk.
A maradék fehér mázat kétfelé vesszük, és a felét pirosra, másik felét zöldre színezzük. A csizmákat ezekkel a színezett cukormázakkal, szintén nejlonzacskó segítségével, megfestjük, majd hagyjuk megszáradni.


Addig vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét (1-2 evőkanál napraforgó olajat adunk hozzá), és a színes máz száradása után, nejlonzacskó segítségével az olvasztott csokival csizmasarkat és cipőfűzőt rajzolunk (ezt kiválthatjuk csokoládés dekortollal).

Egy kis ízelítő a kurzusról :-):












A gyerekek nagyon lelkesek voltak, és szárnyalt a fantáziájuk! Vittem mutatóba egy-egy piros és zöld színű csizmát, hogy lássák, mit is fogunk készíteni. Ehhez képest teljesen más színekben, díszítéssel pompázó csizmák és egyebek készültek :-). Szabad kezet kell adni a gyermeknek, hadd szárnyaljon!

A következő kurzus december 1-jén már az adventi készülődés jegyében telik: adventi naptárat fogunk készíteni. Szívesen látjuk az érdeklődőket, jelentkezni itt lehet!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...