Nálunk, Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül, pedig valaha Franciaországból indult, és Németország közvetítésével jutott el hazánkba.
Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!
A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el
készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be,
és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben
a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a XIX. század végén megjelentek
az első fondant-készítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott
a Gerbeaud cukrászda számára.
„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a
szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben
jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb
házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így
pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok,
szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”
Ma
gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a
termék hungarikumnak tekinthető. (Forrás: wikipédia)
Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!
Hozzávalók:
kb.
20 darabhoz:
10
dkg darált dió
1
evőkanál baracklekvár
1
teáskanál méz
2
teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10
dkg étcsokoládé a kimártáshoz
Elkészítés:
Az
alapanyagokat- a csokoládé kivételével -
alaposan összedolgozzuk, majd a masszából, kézzel szaloncukrokat formázunk.
Műanyag tálcára sorakoztatjuk őket, és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezalatt
a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A szaloncukrokat megmártjuk az
olvasztott csokoládéban, csöpögtessük le róla a felesleges csokit, és
sütőpapíron hagyjuk megdermedni (hűtőbe vagy hideg helyre is tehetjük őket).
Szép papírba csomagolva akaszthatjuk fel a karácsonyfára.
(A receptet a Nők Lapja Konyha 2011-es karácsonyi számában találtam.)
Régen Anyukám mindig házilag készítette a szaloncukrot, dióval és cukorral. Nem tudom, hogyan készülhetett, nem akadtam rá azóta sem a receptre. Pedig de jó is volt!
VálaszTörlésA Te szaloncukrod is nagyon fincsi lehet, a régi híján majd ehhez folyamodok...
Gerdi, remélem, hogy sikerül valami hasonló ízélményt elérned ezzel. Nekem másnapra még finomabb volt, összeértek az ízek.
TörlésHú, ezt el fogom készíteni, a zserbó amúgy is nagy családi hagyomány, de így szaloncukorban: zseniális!!!
VálaszTörlésMarka, köszönöm szépen! Érdekes, mert én nem annyira vagyok zserbós, de mostanában kezdem megszeretni :-).
TörlésNagyon tetszik a bevezető, és maga a szaloncukor is.:)
VálaszTörlésGaby, köszönöm szépen a kedves szavakat!
TörlésNekem is teszik a történet is,a recept is!!:) Ki fogom próbálni!!
VálaszTörlésMarika, köszönöm szépen, aranyos vagy!
TörlésNagyon tetszik ez a szaloncukkedli ;) Mi szeretjük nagyon a zserbót és karácsony nem is múlhat el nélküle. Lehet idén rákényszerülök, hogy magam csináljam a szaloncukrot, lévén itt nem kapni... (Németország) Így ha neki veselkedem, már azt is tudom milyet készítsek. Köszönöm ;)
VálaszTörlésKedves Tündi! Remélem, sikerül egy kis hazait az asztalra tenni! Örülök, hogyha sikerült ötletet adnom!
TörlésNagyon ügyes vagy! Én még a tervezési fázis legelején tartok csak..., de a szaloncukor készítése közötte van.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Igen, már láttam Nálad az előkészületeket, biztos jó lesz!
TörlésHát Hani, rendre elcsábulok itt nálad, ez a recept is felkerült az elkészítendők közé! :))
VálaszTörlésIzgalmas és vonzó dolog a szaloncukor készítése, remélem lesz időm örömködni vele!
:-) Hamar megy a dolog, csak dupla/tripla adagból érdemes készíteni!
TörlésHű, de jó recept!Lehet, hogy kedvet kapok tőled a szaloncukor gyártásra.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Marisz! Biztos tetszeni fog!
TörlésMár éppen gyűjtöm az ötleteket szaloncukor-bon-bon készítéshez...., meg mézeskalácssütéshez is gyűjtöm az infókat....
VálaszTörlésTalálsz nálam egy pihentetés nélküli mézeskalácsot is, ami a készítés után szinte rögtön puha is.
TörlésEz szuper! El kell készíteni! Ebben legalább tudjuk, mi van!:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedves Roza! És bizony nem elhanyagolandó, hogy tudjuk, mit is tettünk bele!
Törlés