Egy éve (egészen pontosan november 17-én) vágtam bele eme gasztroblog írásába, a kezdő lökést a Laptopkonyhánál történt forgatás adta. Az első "amatőr" szakácsok egyike lehettem, akik egy-egy videóreceptet forgathattak Buza Sándorral és a nagyszerű stábbal. (A forgatásról itt olvashattok beszámolót.) A kiválasztottak közül csak én voltam, aki nem gasztrobloggerként érkezett a stúdióba, így aztán nem lóghattam ki a sorból! Az elmúlt egy évben nem igazán tudtam úgy foglalkozni a bloggal, ahogyan szerettem volna, talán idén májustól "feküdtem" rá jobban a témára (ez meg is látszott aztán az oldalletöltések és a feliratkozott olvasók számának növekedésében is). Nagyon sok elkészített ételfotóm van, viszont időm az véges a 3 gyerkőc mellett, de igyekszem utolérni magam. A blogszülinapi bejegyzéssel is megcsúsztam kissé, az oviban elkaptam egy vírust (a kislányomnak sikerült átvészelnie!), és mindig jön egy-két témazáró, amire készülnöm kell a fiúkkal!
A blogom szülinapja alkalmából legyetek a vendégeim virtuálisan egy-egy szelet puncstortára, ünnepeljünk együtt!
Hozzávalók:
A nagyobb piskótához (26 cm):
5
db tojás
10
dkg finomliszt
10
dkg kristálycukor
A kisebb piskótához (18 cm):
2
db tojás
4
dkg finomliszt
4
dkg kristálycukor
A töltelékhez való piskótához (26 cm):
3
db tojás
6
dkg finomliszt
6
dkg kristálycukor
A töltelékhez (ha nem emeleteset
csinálunk, jó tudni, hogy ez másfélszeres adag):
15
dkg darált dió
15
dkg étcsokoládé
1,5
dl feketekávé
1,5
dl rum
22,5
dkg vaj
6
tasak vaníliás cukor (60 g)
+
a piskóta
Továbbá:
ribizlilekvár
A torta burkolásához és díszítéséhez:
vajkrém
(15 dkg vaj + 15 dkg porcukor + ételszínezék, hogy a torta külsejével
harmonizáljon)
marcipán
ételszínezék
cukorgyöngyök
Elkészítés:
Megsütünk
3 db piskótát a következők szerint. A
fenti hozzávalókkal sütünk egy 5-, 2- és 3 tojásos piskótát. Az egész tojásokat
a cukorral, gépi habverő előbb alacsonyabb fokozatán elkeverjük, majd magasabb
fokozaton kemény habbá verjük (jó pár percig eltart majd). Apránként
hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral
béleljük ki a kívánt nagyságú tortaforma alját, majd öntsük bele a masszát,
igazítsuk el úgy, hogy a széleken magasabbra húzzuk fel (így a közepe nem lesz
„púpos” a kész piskótának), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Amint
felemelkedett a piskóta, vegyük vissza a hőfokot 160 fokra, és – attól függően,
hogy mennyire „vastag” piskótát készítünk – 30-50 percig sütjük. A sütő ajtaját
kb. 10-15 percig ne nyitogassuk, mert összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, ha
már nem ragad rá tészta, akkor jó lesz a piskótánk. Rácsra téve hűtsük ki a tésztákat.
Elkészítjük
a tölteléket. A 3 tojásos, 26 cm
átmérőjű piskótát felaprítjuk. A kávét összeforraljuk az apróra tördelt
csokoládéval, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajat, felolvasztjuk benne
teljesen. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a darált diót és a rumot, majd
ráöntjük a felaprított piskótára, összedolgozzuk.
A
nagyobb piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük felforrósított lekvárral,
rákenjük a töltelék kb. 2/3-át (hagyjunk a kisebb piskótához is!), és
ráhelyezzük a félretett piskótalapot. Sütőpapírral letakarjuk, és méretének
megfelelő fém-/fakorongot (pl. a kapcsos tortaforma alját) teszünk rá, és pl.
teli tejes dobozokkal súlyozva 8 órára hűtőbe tesszük.
A
kisebb piskótát is megtöltjük a masszával, majd azt is ugyanígy a hűtőbe
helyezzük.
A
pihentetés/lenyomatás után a vajat elkeverjük a porcukorral, és néhány csepp
ételfestékkel színezzük. Bekenjük a vajkrémmel mindkét torta tetejét és
oldalát. Erre azért van szükség, hogy a marcipán szépen rátapadjon majd. Ezután
a hűtőbe tesszük a tortákat dermedés céljából.
A
marcipánt ételfestékkel a kívánt árnyalatra színezzük (esetemben a bordót
kicsit nehézkes volt elérni!), majd kinyújtjuk kör alakúra (a torta átmérőjénél
legalább 10 cm-rel nagyobb legyen). Ezután óvatosan átemeljük a kinyújtott marcipánt
a tortára, és elkezdjük rásimítani a tetejéről kiindulva, hogy ne maradjon
légbuborék alatta.
A torta alján éles késsel levágjuk a lelógó marcipánt.
Mindkét tortával elvégezzük a bevonást, majd egymásra helyezzük őket, és
fantáziánk szerint díszítjük.
Boldog blogszülinapot!:)
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot és köszi a tortát! :))
VálaszTörlésBoldog Szülinapot!Szuper a torta!:))
VálaszTörlésBoldog blogszülit Anita! És még számtalan olyan évet, melyben megörvendeztetsz minket receptjeiddel!
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok!
VálaszTörlésA torta pedig nagyon szép, biztos finom is volt!
Boldog blogszülinapot kívánok sok szeretettel! Eddigi munkádhoz gratulálok és további sok sikert kívánok! A tortád szuper nagyon tetszik! Nagyon ízlik! Vehetek még egyet?:-))
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot kívánok! Gyönyörű ez a torta!!!
VálaszTörlésNagyon szép ez a torta! Gratulálok a blogod első szülinapjához!
VálaszTörlésGratulálok az első blogszülinapodhoz! :)
VálaszTörlésNagyon szép a torta! :)
Boldog blogszülinapot, s további sikeres blogolást. A tortád nem csak guszta, de finom is. Lehet repetázni?
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot!!! A torta gyönyörű, csak így tovább! :)
VálaszTörlésHani, boldog blogszülinapot...várjuk a további ízemlékeket!
VálaszTörlésMindenkinek köszönöm szépen a köszöntést és gratulációkat! Persze, vegyetek csak még nyugodtan, jut még repeta :-)!
VálaszTörlésBoldog-boldog szülinapot, továbbra is leld örömödet a blogírásban és örvendeztess meg minket minél több finomsággal! :) A torta gyönyörű, köszönjük a meghívást! :)
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot! Nagyon szép lett a torta, én szívesen elfogadok belőle egy szeletet!:))
VálaszTörlésBoldog blogszülinapot! Nagyon jól sikerült a torta :)
VálaszTörlésKicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok még nagyon-nagyon sok Boldog Blogszülinapot!!! Kívánom, hogy továbbra még sokáig élvezd a blogírás örömeit, sok finomság receptjét oszd meg velünk, és még több gasztro eseményről írhass beszámolót!
VálaszTörlésA torta nagyon ízlett, kihasználom a repetázás lehetőségét! :) Gyönyörű a díszítés is...és úgy mindenestől! :)
de jól néz ki. Marcipánnal már régóta meg szeretnék tanulni bánni, nagyon szép lett a tortád, és kávés, biztos fincsa. Mióta megvettem ezt az új kávéfőzőm, nagyon rá vagyok hangolódva minden kávés dologra :) nagyon megszerettette velem http://ly.my/kavewebshop
VálaszTörlésEgy kicsi fáziskéséssel de csatlakoznék a gratulálok sorához: boldog blogszülinapot! Remélem egy virtuális szeletke azért maradt még nekem...:)))
VálaszTörlésAnita, a torta gyönyörű!! Boldog 1. blogszülinapot, és még nagyon sokat kívánok!! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen a további gratulálóknak is, nagyon kedvesek vagytok!
VálaszTörlés