Hozzávalók:
1 db szikkadt zsömle
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. mustár
1 ek. édes pirospaprika
600 g darált hús
só, őrölt fekete bors
kevés napraforgóolaj
8 db 8-10 cm-es csemegeuborka
16 szelet bacon/füstölt szalonna
pertrezselyemzöld
kevés tej a zsömle áztatásához
Elkészítés:
A zsömlét 10-15
percre beáztatjuk egy kis tejbe. A vöröshagymát megpucoljuk,
finomra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Az áttört-préselt fokhagymával, az alaposan kinyomkodott
zsemlével, a tojásokkal, a mustárral, pirospaprikával és a felaprított petrezselyemzölddel együtt a darált
húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk.
Vékonyan kikenünk
olajjal egy négyszögletes, közepes méretű sütőtálat/tepsit. A sütőt
előmelegítjük 180 fokra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel
szárazra töröljük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.
A fasírtmasszát 8
részre osztjuk. Az alufólialap közepére 2 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm
szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm
szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek-szabályosak
legyenek. Felénk eső végére helyezünk egy uborkát, majd az alufólia
segítségével szorosan feltekerjük, két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza
fedje az uborkát.
A maradék
szalonnából, húsmasszából és uborkából további 7 roládot formálunk, a sütőtálba
sorakoztatjuk őket, és középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára
sütjük (kb. 1 óra).
Kivesszük a
fasírtroládokat a sütőből, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!),
nagyobb, lapos tálra rendezzük, egyet-kettőt (a látvány kedvéért) kissé
rézsútosan félbevágunk. Hasábburgonya, burgonyapüré, párolt (gombás/zöldborsós)
rizs, vegyes leveles saláta illik hozzá. Hidegen is finom!
Tipp:
Tejszínnel/tejjel sült burgonyát adhatunk hozzá:
1 kg burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb,
vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük. Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl
tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i
fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük.
(Ötlet Lajos Maritól)