Oldalak

2013. november 24., vasárnap

Uborkás fasírtrolád



Hozzávalók:
1 db szikkadt zsömle
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 kk. mustár
1 ek. édes pirospaprika
600 g darált hús
só, őrölt fekete bors
kevés napraforgóolaj
8 db 8-10 cm-es csemegeuborka
16 szelet bacon/füstölt szalonna
pertrezselyemzöld
kevés tej a zsömle áztatásához

Elkészítés:

    A zsömlét 10-15 percre beáztatjuk egy kis tejbe. A vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, megdinszteljük kevés olajon. Az áttört-préselt fokhagymával, az alaposan kinyomkodott zsemlével, a tojásokkal, a mustárral, pirospaprikával és a felaprított petrezselyemzölddel együtt a darált húshoz adjuk. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Jól összedolgozzuk.
    Vékonyan kikenünk olajjal egy négyszögletes, közepes méretű sütőtálat/tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kiemeljük az ecetes léből az uborkákat, papírkendővel szárazra töröljük. Alufóliából egy kb. 25 cm széles csíkot tépünk.
    A fasírtmasszát 8 részre osztjuk. Az alufólialap közepére 2 szelet szalonnát fektetünk, 10-12 cm szélességben tetejére simítunk 1 adag húsmasszát úgy, hogy a végeken 3-4 cm szabadon maradjon, hosszanti szélei pedig viszonylag egyenesek-szabályosak legyenek. Felénk eső végére helyezünk egy uborkát, majd az alufólia segítségével szorosan feltekerjük, két végét kissé összenyomjuk, hogy a massza fedje az uborkát.
    A maradék szalonnából, húsmasszából és uborkából további 7 roládot formálunk, a sütőtálba sorakoztatjuk őket, és középső bordamagasságra helyezett rácson aranybarnára sütjük (kb. 1 óra).
    Kivesszük a fasírtroládokat a sütőből, 10 percig pihentetjük (tűzforró a belsejük!), nagyobb, lapos tálra rendezzük, egyet-kettőt (a látvány kedvéért) kissé rézsútosan félbevágunk. Hasábburgonya, burgonyapüré, párolt (gombás/zöldborsós) rizs, vegyes leveles saláta illik hozzá. Hidegen is finom!

Tipp:

Tejszínnel/tejjel sült burgonyát adhatunk hozzá:

1 kg burgonyát meghámozunk, megmosunk, uborkagyalun nagyobb, vajjal/margarinnal kikent tálba szeleteljük. Kissé megsózzuk, leöntjük 2 dl tejszínnel/tejjel, 2-3 csipet szárított rozmaringgal vagy provence-i fűszerkeverékkel illatosítjuk, és a hússal egyidejűleg pirosra sütjük.

(Ötlet Lajos Maritól)




 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...