Oldalak

2014. február 24., hétfő

Csíkos piskótatekercs




Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg baracklekvár

Elkészítés

Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet.
A masszát kettéválasztjuk, és az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, és elkeverjük. A két masszát külön-külön sima csöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe – a színeket váltogatva – csíkokat nyomunk szorosan egymás mellé.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk feltekerni!
A sütőből kivéve a piskótát kiemeljük sütőpapírostul a tepsiből, majd a sütőpapírral együtt feltekerjük. Hagyjuk langyosra hűlni. Ezután kitekerjük, lehántjuk az aljáról a sütőpapírt, és egyenletesen elkenjük rajta a baracklekvárt (nem a sütőpapíros felén!). Szorosan feltekerjük.
 

Tálalásig a hűtőben tartjuk. Tálaláskor felszeleteljük. (Nagy gáztepsiben készítettem, de azt nem töltötte ki teljesen, így kb. 34×20 cm-es lett a kész tészta.)

Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, akkor azt vegyük figyelembe, hogy 1 db tojáshoz 2 dkg cukor és 2 dkg liszt kell. Mivel kakaóval helyettesítjük a liszt egy részét, a lisztből elveszünk 1 dkg-ot, helyette 2 dkg kakaót teszünk.



2014. február 23., vasárnap

Rigójancsi




Rigó János egy kivételes tehetséggel megáldott cigányprímás volt.
Már nagyon korán érdeklődést mutatott a hegedülés iránt. A tehetsége mellé hatalmas szorgalom és kitartás társult, így fiatalon már saját zenekar volt.
Rigó Jancsi és zenekara 1896-ban egy párizsi étteremben, a Restaurant Payard-ban játszott, ahol jelen volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, egy amerikai milliomos lánya, Clara Ward, vagy Ward Klára. Az asszony beleszeretett a tüzes fekete szemű Jancsiba, elhagyta érte férjét. A szerelem kölcsönös volt, Jancsi elvált feleségétől, Barcza Mariskától. Ez annyira nagy port kavart, hogy több lap, köztük a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is tudósított a válóperről.
A szerelem azonban körülbelül csak tíz évig tartott.

Rigó Jancsi szegényen, lezüllötten és elfeledetten halt meg Amerikában (más források szerint Fejér megyében), utoljára egy levitézlett színésznővel járta a lebujokat, és hegedűjén keserves magyar nótákat játszott.

Jancsi egy pesti cukrászdában egy csokis, édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött és kocka alakú, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos Rigójancsi cukrászsütemény rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A cukrászat klasszikus készítménye lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket.

A szerelmi történetből 1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel.

Ezt a sütit a Delimano online receptverseny magyar konyha téma hetében sütöttem meg.
 

Hozzávalók:
1-1 kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
6 dkg finomliszt

A krémhez:
5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
15 dkg étcsokoládé

A tetejére:
15 dkg tortabevonó étcsokoládé
1 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból egy-egy kakaós piskótát készítünk. Az egész tojásokat a cukorral együtt egy tálba tesszük, gépi habverővel előbb lassú fokozaton elkeverjük, majd magasabb fokozaton sűrű habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a kakaóval elkevert lisztet, és óvatosan elegyítjük.



Sütőpapírral bélelt közepes méretű (23*36 cm) tepsibe simítjuk, és 160 fokos sütőben megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük (kb. 15 perc).
A tejszínt a felhasználásig tartsuk hűtőben, hogy jó hideg legyen. A keverőtálat is tegyük be a mélyhűtőbe egy rövid időre.
Az étcsokoládét olvasszuk fel vízgőz felett, majd kicsit hagyjuk langyosabbra hűlni. A tejszínt verjük fel félig, majd adjuk hozzá a porcukrot, és azzal együtt verjük fel keményre. Csorgassuk bele a langyos csokit, miközben a habverővel tovább verjük. 



Ha a tészta megsült, borítsuk ki, hagyjuk kihűlni. Mindkét lappal így járunk el.
Következik a sütemény összeállítása. Az egyik kakaós lapra rátesszük a krémet, spatulával egyenletesen szétkenjük, majd tegyük rá a másik lapot is.
Elkészítjük a tetejére a csokoládémázat. A tortabevonó csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzáadunk egy evőkanál olajat. Bevonjuk vele a sütemény tetejét. Kicsit hagyjuk, hogy dermedjen rajta a csoki, és éles késsel kijelöljük a szeletek helyét. Így később könnyebben tudjuk majd szeletelni. Hűtőben dermesztjük.




Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk, szárazra töröljük, és így szeleteljük fel 5*5 cm-es kockákra.



 


2014. február 22., szombat

Bakonyi borda




A Balaton-felvidékről nem is annyira az evés, mint inkább az ivás jut eszünkbe. Itt bukkantak arra a 2000 éves kerámiaedényre, amelyiken az „Igyunk!” felirat díszeleg. Persze mielőtt nekiállnánk, finom ételekkel kell megvetni az ágyát. Utána jöhet a badacsonyi szürkebarát vagy a tihanyi cabernet.
E vidék kicsiny falvaiban hajdan a helyben termett zöldséget, gyümölcsöt, a ház körül tartott állatok húsát főzték meg. Gyakran a legolcsóbb alapanyagokból is rendkívül ízletes fogások kerültek az asztalra.
Sertéseik nemcsak kukoricát, konyhai maradékot kaptak, hanem az erdőben bőven termő makkot is. Halat a Balaton adott, amit szintén változatosan készítettek el. Mivel errefelé sok gomba terem, gyakran kerül a fogásokba friss vagy szárított vargánya. Halat is gyakran házasítottak vele. Jól ismert helyi specialitás a rókagombával töltött fogas.
Természetesen régen az asszonyok sütötték a kenyeret is. A gazdagabb családoknál búzából, a szegényebbeknél jobbára rozsból.
Gyümölcsöket, zöldségeket nemcsak frissen fogyasztottak, télire is elrakták. Az igénytelen és bőven termő káposzta az egyik legfontosabb élelmiszernövény ezen a tájon. Régen rétegesen hordóba rakták a gyalult és a fejes káposztát, borssal, babérlevéllel ízesítették. Szinte minden héten főztek valamilyen ételt belőle. Ma már kevés háznál készül savanyított káposzta. A kerékrépa is kiment a divatból, pedig savanyított változatából kitűnő főzelék készíthető.
A főzeléket régebben sűrűként emlegették. A káposztafőzelék egyik fajtáját pulutykának, a burgonyafőzeléket pedig fojtott krumplinak nevezték.
Ma is jeles nap a disznóvágás. A böllért errefelé kaszabnak hívják, ő bontja fel az állatot. Helyi szokás, hogy a kolbász töltelékébe néha más állat – birka, esetleg vad – húsát is keverik.
A bakonyi ember szereti a levest. Vastag szakácskönyvet lehetne összeállítani a helyi specialitásokból – aszalt szilvából, egresből is készülhetnek. A zöldségleveseket általában csipetkével dúsítják. Gyakran a háziasszony maga gyúrja a levestésztát, ami leggyakrabban metélt vagy „pacó”, azaz kiskocka.

Hozzávalók
  • 25 dkg erdei gomba vagy sampinyon
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 8 szelet kicsontozott sertésborda
  • 4-5 ek. liszt
  • 5 ek. olaj  
  • 1 ek. margarin
  • édesnemes pirosparika ízlés szerint
  • őrölt feketebors
  • 2 dl tejföl (kis pohár)

Elkészítés

Előkészítés: A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyan felszeleteljük. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, a paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
Elkészítés: A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel megtörölgetjük, megszórjuk sóval és (frissen) őrölt borssal, lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk róluk. Az olajat a margarinnal nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, hirtelen elősütjük benne a húst, majd áttesszük egy nagyobb edénybe.
A visszamaradt zsiradékban megpároljuk a hagymát, rádobjuk a gombát, a paprikát és a paradicsomot, 3-4 percig erős tűzön pirítjuk. 

 
Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadunk 1-2 dl vizet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, és a húsra öntjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk.

A tejfölt elkeverjük, 1 kk. liszttel, a mártáshoz adjuk, összeforraljuk. A hússzeleteket előmelegített tálra szedjük. Galuska illik hozzá, de petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is köríthetjük. Külön tálkában további tejfölt kínálhatunk hozzá.
 



 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...