Lassan véget ér a téli befőzési szezon (bár az időjárás szerint még kicsit ráhúzunk a télre), így talán az utolsó ilyen lekvárt hozom.
Hozzávalók:
30
dkg narancs (előkészítve mérve)
30
dkg kivi (előkészítve mérve)
15
dkg kristálycukor
fél tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix
Elkészítés:
A
narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk
(vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a
gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel.
A
kiviket hámozzuk meg, daraboljuk fel.
A
gyümölcsöket pépesre törjük botmixer segítségével, és a narancslével együtt egy
főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet. Állandó keverés
mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni
hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Úgy ellenőrizhetjük,
hogy már jó állagú-e a lekvárunk, ha egy lehűtött (rövid időre mélyhűtőbe
teszem) tálkára csöppentve, pár perc múlva már nem folyik el. Tisztára mosott,
előmelegített üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre
állítsuk fejre őket.
Nem
szükséges dunsztolni, miután kihűltek, mehetnek az üvegek a kamrapolcra.
Üdítő szín ebben a locsogó szürkeségben!
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésjók ezekhez a lekvárokhoz a 2:1-ben dzsemfix is? Mert olvasgatlak és mindegyikbe az kell, de nálunk már nem lehet kapni.....
Szia!
VálaszTörlésPersze, jó a 2:1-ben változat is, csak ahhoz több cukor kell, úgy rémlik. Azt az utasítást vedd figyelembe, ami a tasakon van, és azzal is elkészítheted a lekvárokat.
Jó lekvárfőzést!
Rendkívül finom lett. Már vagy 10 emberrel megkóstoltattam és mindenki el volt tölle ragatatva. Köszönöm
VálaszTörlésNagyon szívesen :)! Örülök, hogy ennyire ízlett!
TörlésSzeretném megkérdezni, hogy ebből az adagból hány üveg lett?
VálaszTörlésSzia Szilvia! Pontosan nem tudnám már megmondani, mert régebben csináltam. Hibáztam, mert ezt nem tüntettem fel anno a receptben. De úgy rémlik, hogy 2 db 3 dl-es üveggel lett, meg esetleg még egy kevés kimaradt.
Törlés