Töltött paprika |
Az augusztusi hónap nem éppen úgy alakult, ahogyan terveztem, bár hozzászokhatnék már lassan, hogy ilyenkor előjön az allergiám... Nem olyan régóta, 4 éve vagyok a parlagfű pollenjére allergiás, de ez ebben az évben azzal is jár, hogy esténként nagyon könnyezik a szemem, így nem sok időt tudok a számítógép előtt tölteni. Bár ezeket az ételeket tipikusan nyári fogásoknak tartjuk, azért még szeptemberben is az asztalunkra kerülhet. Példának okáért nagymamám búcsúkor mindig főzött töltött paprikát. Az pedig nálunk egy hét múlva lesz! Érdekességként megosztom, hogy Bodajkon és felnevelő falucskámban is ugyanakkor, szeptember elején, Mária-napkor szokott lenni a búcsú.
Töltött paprika
Hozzávalók:
10
db duci TV paprika
50
dkg darált sertéshús
15
dkg rizs
1
fej vöröshagyma
nagy
doboz paradicsompüré (400 g)/vagy paradicsomlé
1 db tojás
só,
cukor, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint
napraforgó
olaj/zsír, finomliszt a rántáshoz
Elkészítés:
A paprikákat magházától megtisztítjuk. Egy
könnyebb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk, és ekkor egy
mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A rizst félig megfőzzük. A hagymát kevés
olajon/zsíron megpirítjuk. A töltelék hozzávalóit (rizs, darált hús, hagyma és
fűszerek) összekeverjük, esetleg egy tojást üthetünk bele még, majd lazán megtöltjük vele a paprikákat, hogy a
rizsnek még helye legyen növekedni.
Nagyobb lábas/fazék aljára helyezzük a
paprikák levágott végét, majd belesorakoztatjuk a megtöltött paprikákat is.
Egy kis lábasban kevés olajjal/zsírral és liszttel
zsemleszínű rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk,
cukrot adunk hozzá, felengedjük vízzel (vagy püré-víz helyett paradicsomlevet használunk), és a paprikákra öntjük. Annyi vizet
adunk még hozzá, hogy a paprikákat éppen ellepje.
Fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.
A másik nagy nyári kedvencem a lecsó, amit inkább hétköznapokon szoktam ebédként/vacsorakánt tálalni. Otthon bő lére eresztve, tojást ráütve szerettük. A saját gyerkőceimnek szintén bő lére eresztve (mert van, aki csak a levét tunkolja), de tojás nélkül, virslivel (Borika imádja) és tarhonyával készítem (mert van olyan gyermekem, aki csak a "szűz" tarhonyát eszi ilyenkor).
Virslis lecsó tarhonyával |
Lecsó
Hozzávalók:
10
db érett paradicsom
3-4 db lecsó paprika
1 nagy fej vöröshagyma
só, őrölt fekete bors, pirospaprika, kevés
cukor
10 db virsli
zsír
kis darab füstölt szalonna
tarhonya
Elkészítés:
A megmosott paradicsomokat cikkekre, a paprikákat kisebb darabokra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apró
kockákra aprítjuk. A szalonnát szeleteljük, és beirdaljuk.
Egy lábasba kevés zsírt teszünk, rátesszük a szalonnát, és kisütjük a zsírját. Kivesszük a szalonnaszeleteket, majd rádobjuk a hagymát, és megdinszteljük. Majd a paprikadarabokat dobjuk a hagymára, és kicsit
pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és őrölt borssal, pirospaprikával megszórjuk,
összekeverjük. Visszarakjuk a tűzre, és beleöntjük a paradicsomgerezdeket.
Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint.
Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a
felkarikázott virsliket, és pár perc alatt készre főzzük.
Köretként
tarhonyával tálaljuk.
Elkészítése:
Kevés
olajon/zsíron megpirítjuk kicsit a tarhonyát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy
ellepje. Sózzuk ízlés szerint. Ha már elfőtte a vizet, de még a tarhonya
kemény, akkor a vizet pótoljuk rajta. Puhára főzzük.
Igazi klasszikusok. Kedvenceim.
VálaszTörlésBizony, igazi kötelező tartozékai a nyárnak!
TörlésHát Hani, ezek után lehet, hogy nálunk is elkészül valamelyik! Nagyon gusztusosak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen:-)!
Törlés