Meggyes sütit szerettem volna készíteni, de kevés volt a felhasználható meggyem a kis "lakók" miatt, így cseresznyével egészítettem ki a "rakományt".
A receptet Horváth Ilona szakácskönyvéből alakítottam kicsit át.
Az
egyensúly tészta az egyik klasszikus cukrászati alaptészta, lényegében zsiradékkal
dúsított piskótatészta, ezáltal tovább friss marad. És hogy honnan származik az
egyensúlya? A válasz nagyon egyszerű: minden hozzávaló azonos mennyiségben
szerepel a tésztában. Azt lehet mondani, hogy amekkora egy közepes tojás súlya
(kb. 5 dkg), annyi lesz a többi "egyéb" súlya is, vagyis 1 tojás esetén 5-5 dkg
liszt-cukor-zsiradék. Általában egy közepes méretű (20 cm * 30 cm) tepsihez 4
vagy 5 db tojással számolhatunk, így ehhez viszonyítva adom meg a hozzávalókat.
Hozzávalók:
4
db tojás
20
dkg finomliszt
20
dkg cukor
20
dkg vaj/zsír
1
tasak vaníliás cukor (10 g)
1
tasak sütőpor (12 g)
csipet
só
össz.
kb. 80 dkg kimagozott meggy és cseresznye
Elkészítés:
A
tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/zsírt habosra keverjük a cukor felével és a
vaníliás cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat.
A
tojásfehérjéket felverjük habnak egy csipet sóval, a cukor másik felével
(apránként adagoljuk a cukrot).
A
lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tojássárgás zsiradékhoz,
felváltva a fehérjehabbal, úgy, hogy mindig a lisztet szitáljuk a habra.
Óvatosan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsibe
egyengetjük a tésztát,
a tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel, és 180 fokra
előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem
ragad-e még a tűre a tészta).
Kicsit
hűlni hagyjuk, majd tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és porcukorral
meghintve tálaljuk.
Jajj de finom:)
VálaszTörlésUgye:-)?
VálaszTörlés