A ribizlis édességek sorát lezárva ezt a fehér csokis sajttortát hozom. Már régen szerettem volna készíteni sajttortát (jajhhh, mennyi minden vár a sorára!), és a BBC GoodFood Magazin egyik számát lapozgatva, "beleszerettem" ebbe a csokisságba. Eredetileg áfonyönttetel készült, de áfonya nem termett nálam kilószámra, így lett rajta ribizli!
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
22,5 dkg zabos keksz (én csokisat használtam, de lehet kókuszos is)
10 dkg olvasztott vaj
A sajtkrémhez:
30 dkg fehér csokoládé
20 dkg lágy, natúr krémsajt
2,5 dkg porcukor
5 dl zsíros tejszín
A ribizliöntethez:
35 dkg ribizli
10 dkg porcukor
Elkészítés:
Béleljünk egy 23 cm átmérőjű, legalább 4 cm mély formát sütőpapírral. Daráljuk finomra a kekszet, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Kanalazzuk a forma aljára, és nyomkodjuk bele. Amíg elkészítjük a sajtkrémet, tegyük a hűtőbe.
Olvasszuk meg a fehér csokoládét gőz fölött, hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele a kihűlt, olvasztott csokiba. A tejszínből verjünk habot, majd keverjük ezt is óvatosan a sajtkrémbe. Kanalazzuk a kekszrétegre, és simítsuk egyenletesre a tetejét. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Tegyük a ribizlit, a porcukrot, 4 evőkanál vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad, és a ribizli megpuhul, de ügyeljünk, hogy ne főjön szét!
Kanalazzuk ki egy külön tálkába a ribizlit, és csak a szirupot főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza a ribizlire, és hűtsük ki.
Tálaláshoz vegyük ki a formából a sajttortát, majd kanalazzuk rá a hideg, gyümölcsös szirupot.
Készíthetjük bármilyen bogyós gyümölcsből idény (és igény) szerint: áfonyából, szederből, málnából stb. A cukrozásnál figyeljünk, mert nem mindegyik gyümölcs egyformán édes!
A recept a BBC GoodFood 2012. júniusi számából származik.
Hmmm...de fincsi lehet!! Összefutott a nyál a számban! Nagyon csábít a kipróbálásra!! :)
VálaszTörlés:-))) Bátran, biztos ízleni fog!
TörlésHani megvadulok a ribizlis tortáidért:) Anyós jelöltem a túrósat készíti családi ünnepségre hétvégén:)
VálaszTörlésKöszi szépen:-)! Nagyon látványosakat lehet vele alkotni, az biztos. Remélem, ízleni fog Nektek! Legalább gondolsz rám, ha eszitek! Puszi!
Törlés