Hozzávalók:
5 literes üveghez
10-15 db (bogár-, permet- és ólommentes) bodzavirág (-tányér)
70-80 dkg kristálycukor
3 db (kezeletlen) citrom
1 cs. citromsav
Elkészítés:
Lehetőség szerint vegyszer- és autómentes helyen szedjük a bodzavirágainkat, tehát forgalmas utak szélei kizárva a bodzalelőhelyekből. Nálam a kert végében jelent meg egy bokor „vendégként” a szomszédból, elhatároztam, hogy idén készítek bodzaszörpöt, mivel többen szeretik a családból.
A bogarakat próbáljuk leszedegetni a virágokról, nem ajánlott megmosni, mert így a virágzat értékes részeit (virágpor) veszítjük el. A virágpor biztosítja a finom ízét a szörpnek. Aki mégis nyugodtabb attól, ha lemossa, akkor próbálja ezt minél kíméletesebb módon megoldani.
2-3 evőkanál cukrot karamellizáljunk, majd ha teljesen folyékony, akkor öntsük fel egy kevés vízzel (össze fog ugrani a karamell, nem kell megijedni!), majd addig főzzük kevergetve, amíg teljesen fel nem oldódik az összeállt karamell.
A citromokat forró, folyó víz alatt sikáljuk meg, majd vágjuk karikákra.
Egy széles szájú befőttesüvegbe tegyük bele a cukrot, amit összekevertünk a citromsavval, öntsünk rá vizet, és kavargassuk, oldódásig. Majd adjuk hozzá a lehűtött, karamellizált cukros vizet.
Tegyük bele a bodzavirágokat, a citromkarikákat, majd öntsük fel az üveg tetejéig vízzel.
Tegyük hűvösebb helyre, időnként kavargassuk meg, 24 órán át érleljük.
1 nap múlva szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Vízzel, szódavízzel, ásványvízzel ízlés szerinti arányban hígítva fogyasszuk (nem lesz túl édes). Hűtőben tároljuk az elkészült szörpöt.
Karamellizált cukros receptet még nem láttam, jó:)
VálaszTörlésKöszi szépen Krinsz!
TörlésÉn is így készítem! Idén még nem sikerült, mivel nálunk csak most kezd virágozni a bodza! Mindannyian nagyon szeretjük! A legfinomabb nyári üdítő!!!
VálaszTörlésMarika, akkor még náltok most jön a szezonja. Tervezem, hogy fagyasztok is le virágot.
TörlésNagyon jó kis recept Anita! Tetszik, hogy nem az a túl édes innivaló!
VálaszTörlésKöszi szépen Timi! Igen, én is azért kedvelem, inkább a bodzát lehet benne érezni.
TörlésMég karamelizált cukorral nemcsináltam. Biztos finom. Ki figom bróbálni
VálaszTörlés