Oldalak

2012. november 25., vasárnap

Zserbós szaloncukor


Nálunk, Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül, pedig valaha Franciaországból indult, és Németország közvetítésével jutott el hazánkba.

A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be, és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a XIX. század végén megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára.

    „Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”  

Ma gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a termék hungarikumnak tekinthető. (Forrás: wikipédia)


Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!

Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz:

10 dkg darált dió
1 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál méz
2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz

Elkészítés:

Az alapanyagokat-  a csokoládé kivételével - alaposan összedolgozzuk, majd a masszából, kézzel szaloncukrokat formázunk. Műanyag tálcára sorakoztatjuk őket, és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezalatt a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A szaloncukrokat megmártjuk az olvasztott csokoládéban, csöpögtessük le róla a felesleges csokit, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni (hűtőbe vagy hideg helyre is tehetjük őket). Szép papírba csomagolva akaszthatjuk fel a karácsonyfára.
(A receptet a Nők Lapja Konyha 2011-es karácsonyi számában találtam.)









 

20 megjegyzés:

  1. Régen Anyukám mindig házilag készítette a szaloncukrot, dióval és cukorral. Nem tudom, hogyan készülhetett, nem akadtam rá azóta sem a receptre. Pedig de jó is volt!
    A Te szaloncukrod is nagyon fincsi lehet, a régi híján majd ehhez folyamodok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi, remélem, hogy sikerül valami hasonló ízélményt elérned ezzel. Nekem másnapra még finomabb volt, összeértek az ízek.

      Törlés
  2. Hú, ezt el fogom készíteni, a zserbó amúgy is nagy családi hagyomány, de így szaloncukorban: zseniális!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marka, köszönöm szépen! Érdekes, mert én nem annyira vagyok zserbós, de mostanában kezdem megszeretni :-).

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a bevezető, és maga a szaloncukor is.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gaby, köszönöm szépen a kedves szavakat!

      Törlés
  4. Nekem is teszik a történet is,a recept is!!:) Ki fogom próbálni!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm szépen, aranyos vagy!

      Törlés
  5. Nagyon tetszik ez a szaloncukkedli ;) Mi szeretjük nagyon a zserbót és karácsony nem is múlhat el nélküle. Lehet idén rákényszerülök, hogy magam csináljam a szaloncukrot, lévén itt nem kapni... (Németország) Így ha neki veselkedem, már azt is tudom milyet készítsek. Köszönöm ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tündi! Remélem, sikerül egy kis hazait az asztalra tenni! Örülök, hogyha sikerült ötletet adnom!

      Törlés
  6. Nagyon ügyes vagy! Én még a tervezési fázis legelején tartok csak..., de a szaloncukor készítése közötte van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Igen, már láttam Nálad az előkészületeket, biztos jó lesz!

      Törlés
  7. Hát Hani, rendre elcsábulok itt nálad, ez a recept is felkerült az elkészítendők közé! :))
    Izgalmas és vonzó dolog a szaloncukor készítése, remélem lesz időm örömködni vele!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Hamar megy a dolog, csak dupla/tripla adagból érdemes készíteni!

      Törlés
  8. Hű, de jó recept!Lehet, hogy kedvet kapok tőled a szaloncukor gyártásra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Marisz! Biztos tetszeni fog!

      Törlés
  9. Már éppen gyűjtöm az ötleteket szaloncukor-bon-bon készítéshez...., meg mézeskalácssütéshez is gyűjtöm az infókat....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Találsz nálam egy pihentetés nélküli mézeskalácsot is, ami a készítés után szinte rögtön puha is.

      Törlés
  10. Ez szuper! El kell készíteni! Ebben legalább tudjuk, mi van!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves Roza! És bizony nem elhanyagolandó, hogy tudjuk, mit is tettünk bele!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...