Oldalak

2012. június 16., szombat

Lúdláb alagút



A férjem idei szülinapi tortája szintén egy meggyes, csokoládés édesség volt: lúdláb torta alagútra átgondolva. A tavalyi fekete-erdei meggyes alagutat itt találjátok.

Hozzávalók:
12 szelethez:

A piskótalaphoz:

8 dkg finomliszt
2 dkg étkezési keményítő
4 tojás
5+5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
2 dkg kakaó
2 ek. porcukor a szóráshoz

A krémhez és a töltelékhez:

20 dkg étcsokoládé (minél magasabb kakaótartalmú, min. 60 %-os)
5 dl tejszín
5 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor (20 g)
1 üveg magozott meggybefőtt (30-40 dkg töltőtömeg)
1 tasak/6 lap zselatin (10 g)
2 ek. rum
2-3 ek. meggylé

A díszítéshez:

kb. 1 dl tejszín
habfixáló
kb. 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
2-3 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

A krémhez a csokoládét felaprózzuk, a tejszínt felforrósítjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledobjuk a csokoládét, és mérsékelt tűzön addig forrósítjuk, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Kihűtjük, lefedjük, és 12 órára betesszük a hűtőbe. Ezzel a felmelegítéssel és lehűtéssel azt érjük el, hogy a hab sokkal tartósabb és keményebb lesz.



A felsorolt hozzávalókból kakaós piskótalapot sütünk:

Egy közepes tepsit (kb. 24×35 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 10 dkg finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta!). A tojássárgákat fehérre-habosra keverjük 5 dkg cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kk.) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 5 dkg cukrot, és kemény, fényes habbá verjük.
A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük! A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.
Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.
A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsistül a konyharuhára borítjuk, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mert különben gyorsan kiszárad a tészta és törékeny lesz!), hagyjuk kihűlni.


A tésztából vágjunk le kb. 11*30 cm-es darabot (a maradékot használjuk el egyéb célra).
A csokoládés tejszínt habüstbe tesszük, és elektromos habverővel, közepes fordulatszámon félkemény habbá verjük. A zselatint szelíd tűzön éppen csak felolvasztjuk, aztán hozzákeverünk 2 kis merőkanál habot, visszatesszük a tűzre, és olvadásig keverjük. Majd vékony sugárban, erőteljesen keverve a habhoz adjuk, és kemény habbá verjük (pár perc).
Kibélelünk folpackkal egy 30 cm hosszú őzgerinc formát, és a hab 2/3-át beletesszük,


megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel (a díszítéshez tegyünk félre 10-12 szemet), majd tegyük rá a maradék habot. A rummal keverjünk el 2-3 evőkanál meggylevet, és ezzel locsoljuk meg a piskótát, majd helyezzük rá a habra, ez lesz az alagút alapja kiborítás után.




Legalább 6 órára tegyük hidegre.
Díszítés előtt kb. 40 perccel vegyük ki a hűtőből az alagutat, borítsuk ki az őzgerinc formából, hántsuk le róla a folpackot.


még "csupaszon"


A bevonáshoz a tortabevonó étcsokit vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük 2-3 evőkanál étolajjal, majd az alagútra öntjük, bevonjuk vele. Kicsit dermedni hagyjuk.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákkal habrózsákat nyomunk a csokival bevont alagútra, majd egy-egy meggyszemmel „megkoronázzuk”. (A bevonáskor lecsöpögő csokoládét visszaolvasztva, a tejszínhabhoz keverhetjük, és a tetején csokis lehet ezáltal a tejszínhabrózsa.)
Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel szeleteljük fel.







6 megjegyzés:

  1. Csodálatosan néz ki, és nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én annyira nem vagyok oda érte, de akinek készült, neki ízlett!

      Törlés
  2. Hmmm...nagyon gyönyörűséges! :-)

    VálaszTörlés
  3. Férjednek utólag is boldog szülinapot kívánok! Mit nem adnék most egy ilyen szelet tortáért!:-)) Nagyon guszta imádom a lúdláb tésztáját de talán az én receptem kicsit más, a csokikrém nagyon finom lehet és a meggyet is nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen kedves Éva, átadom neki! A kislányom is a meggyet szokta ezekből a sütikből kienni, már a csokikrém sem kell neki.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...