Oldalak

2012. október 16., kedd

Rozmaringos-olívabogyós rudacskák (A kenyér világnapja)



Ma a kenyér világnapja alkalmából a két kedvencemmel készült bagetteket/rudacskákat hozok. A rozmaring az egyik kedvelt fűszernövényem, az olívabogyó pedig a mediterrán konyha imádatomat tükrözi.

 Hozzávalók:

4 rudacskához

170 ml langyos víz
1 ½ evőkanál olívaolaj
¾ teáskanál só
1 teáskanál cukor
270 g kenyérliszt/finomliszt
1 teáskanál szárított élesztő
45 g olívabogyó
1 teáskanál rozmaring

Elkészítés:

Ezeket a finom kis rudacskákat kenyérsütő gépben sütöttem meg, de akár sima sütőben is elkészíthető. A vizet, olívaolajat, sót, cukrot, a lisztet, az élesztőt és a rozmaringot beletesszük a kenyérsütő sütő részébe, majd elindítjuk a kívánt programot (máskülönben kézzel összegyúrjuk az alapanyagokat, beletesszük a feldarabolt olívabogyókat, és kétszeresére kelesztjük). Kb. 20 perc múlva adjuk hozzá a felszeletelt olívabogyókat, és tovább folytatjuk a programot. A kelesztési szakasz végeztével kiemeljük a tésztát, átgyúrjuk lisztezett deszkán (elég lágy tésztát kapunk), és négy részre osztjuk. Egyenként kis rudacskákat formázunk belőle (esetleg a rudakra is nyomkodhatunk bogyókarikákat, még látványosabb lesz), és a sütőlapra (vagy tepsibe) tesszük, és bekenjük vízzel. A sütőlapot ráhelyezzük az állványra, és behelyezzük a gépbe (sima sütőben való sütéskor helyezzünk a sütő aljára egy forró vízzel teli edénykét, mert a kelt tészták nagyon meghálálják, ha forró gőzhöz juttatjuk sülés közben), és készre sütjük.
A toszkán konyha egyik jellemzője az olívabogyó, és az egyik előszeretettel használt fűszere a rozmaring. A kettő együtt ezekben a rudakban nagyon jó összhatást ér el, érdemes kipróbálni!






 

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...