Oldalak

2012. november 21., szerda

1. BLOGSZÜLINAP és emeletes puncstorta


Egy éve (egészen pontosan november 17-én) vágtam bele eme gasztroblog írásába, a kezdő lökést a Laptopkonyhánál történt forgatás adta. Az első "amatőr" szakácsok egyike lehettem, akik egy-egy videóreceptet forgathattak Buza Sándorral és a nagyszerű stábbal. (A forgatásról itt  olvashattok beszámolót.) A kiválasztottak közül csak én voltam, aki nem gasztrobloggerként érkezett a stúdióba, így aztán nem lóghattam ki a sorból! Az elmúlt egy évben nem igazán tudtam úgy foglalkozni a bloggal, ahogyan szerettem volna, talán idén májustól "feküdtem" rá jobban a témára (ez meg is látszott aztán az oldalletöltések és a feliratkozott olvasók számának növekedésében is). Nagyon sok elkészített ételfotóm van, viszont időm az véges a 3 gyerkőc mellett, de igyekszem utolérni magam. A blogszülinapi bejegyzéssel is megcsúsztam kissé, az oviban elkaptam egy vírust (a kislányomnak sikerült átvészelnie!), és mindig jön egy-két témazáró, amire készülnöm kell a fiúkkal!

A blogom szülinapja alkalmából legyetek a vendégeim virtuálisan egy-egy szelet puncstortára, ünnepeljünk együtt!

Hozzávalók:

A nagyobb piskótához (26 cm):

5 db tojás
10 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor

A kisebb piskótához (18 cm):

2 db tojás
4 dkg finomliszt
4 dkg kristálycukor

A töltelékhez való piskótához (26 cm):

3 db tojás
6 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor


A töltelékhez (ha nem emeleteset csinálunk, jó tudni, hogy ez másfélszeres adag):

15 dkg darált dió
15 dkg étcsokoládé
1,5 dl feketekávé
1,5 dl rum
22,5 dkg vaj
6 tasak vaníliás cukor (60 g)
+ a piskóta

Továbbá:

ribizlilekvár

A torta burkolásához és díszítéséhez:

vajkrém (15 dkg vaj + 15 dkg porcukor + ételszínezék, hogy a torta külsejével harmonizáljon)
marcipán
ételszínezék
cukorgyöngyök


Elkészítés:

Megsütünk 3 db piskótát a következők szerint. A fenti hozzávalókkal sütünk egy 5-, 2- és 3 tojásos piskótát. Az egész tojásokat a cukorral, gépi habverő előbb alacsonyabb fokozatán elkeverjük, majd magasabb fokozaton kemény habbá verjük (jó pár percig eltart majd). Apránként hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral béleljük ki a kívánt nagyságú tortaforma alját, majd öntsük bele a masszát, igazítsuk el úgy, hogy a széleken magasabbra húzzuk fel (így a közepe nem lesz „púpos” a kész piskótának), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Amint felemelkedett a piskóta, vegyük vissza a hőfokot 160 fokra, és – attól függően, hogy mennyire „vastag” piskótát készítünk – 30-50 percig sütjük. A sütő ajtaját kb. 10-15 percig ne nyitogassuk, mert összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó lesz a piskótánk. Rácsra téve hűtsük ki a tésztákat.



Elkészítjük a tölteléket. A 3 tojásos, 26 cm átmérőjű piskótát felaprítjuk. A kávét összeforraljuk az apróra tördelt csokoládéval, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajat, felolvasztjuk benne teljesen. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a darált diót és a rumot, majd ráöntjük a felaprított piskótára, összedolgozzuk.


A nagyobb piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük felforrósított lekvárral, rákenjük a töltelék kb. 2/3-át (hagyjunk a kisebb piskótához is!), és ráhelyezzük a félretett piskótalapot. Sütőpapírral letakarjuk, és méretének megfelelő fém-/fakorongot (pl. a kapcsos tortaforma alját) teszünk rá, és pl. teli tejes dobozokkal súlyozva 8 órára hűtőbe tesszük.



A kisebb piskótát is megtöltjük a masszával, majd azt is ugyanígy a hűtőbe helyezzük.
A pihentetés/lenyomatás után a vajat elkeverjük a porcukorral, és néhány csepp ételfestékkel színezzük. Bekenjük a vajkrémmel mindkét torta tetejét és oldalát. Erre azért van szükség, hogy a marcipán szépen rátapadjon majd. Ezután a hűtőbe tesszük a tortákat dermedés céljából.
A marcipánt ételfestékkel a kívánt árnyalatra színezzük (esetemben a bordót kicsit nehézkes volt elérni!), majd kinyújtjuk kör alakúra (a torta átmérőjénél legalább 10 cm-rel nagyobb legyen). Ezután óvatosan átemeljük a kinyújtott marcipánt a tortára, és elkezdjük rásimítani a tetejéről kiindulva, hogy ne maradjon légbuborék alatta.



A torta alján éles késsel levágjuk a lelógó marcipánt. Mindkét tortával elvégezzük a bevonást, majd egymásra helyezzük őket, és fantáziánk szerint díszítjük.








 

21 megjegyzés:

  1. Boldog blogszülinapot és köszi a tortát! :))

    VálaszTörlés
  2. Boldog Szülinapot!Szuper a torta!:))

    VálaszTörlés
  3. Boldog blogszülit Anita! És még számtalan olyan évet, melyben megörvendeztetsz minket receptjeiddel!

    VálaszTörlés
  4. Boldog blogszülinapot és további sikeres blogolást kívánok!
    A torta pedig nagyon szép, biztos finom is volt!

    VálaszTörlés
  5. Boldog blogszülinapot kívánok sok szeretettel! Eddigi munkádhoz gratulálok és további sok sikert kívánok! A tortád szuper nagyon tetszik! Nagyon ízlik! Vehetek még egyet?:-))

    VálaszTörlés
  6. Boldog blogszülinapot kívánok! Gyönyörű ez a torta!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép ez a torta! Gratulálok a blogod első szülinapjához!

    VálaszTörlés
  8. Gratulálok az első blogszülinapodhoz! :)
    Nagyon szép a torta! :)

    VálaszTörlés
  9. Boldog blogszülinapot, s további sikeres blogolást. A tortád nem csak guszta, de finom is. Lehet repetázni?

    VálaszTörlés
  10. Boldog blogszülinapot!!! A torta gyönyörű, csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
  11. Hani, boldog blogszülinapot...várjuk a további ízemlékeket!

    VálaszTörlés
  12. Mindenkinek köszönöm szépen a köszöntést és gratulációkat! Persze, vegyetek csak még nyugodtan, jut még repeta :-)!

    VálaszTörlés
  13. Boldog-boldog szülinapot, továbbra is leld örömödet a blogírásban és örvendeztess meg minket minél több finomsággal! :) A torta gyönyörű, köszönjük a meghívást! :)

    VálaszTörlés
  14. Boldog blogszülinapot! Nagyon szép lett a torta, én szívesen elfogadok belőle egy szeletet!:))

    VálaszTörlés
  15. Boldog blogszülinapot! Nagyon jól sikerült a torta :)

    VálaszTörlés
  16. Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel kívánok még nagyon-nagyon sok Boldog Blogszülinapot!!! Kívánom, hogy továbbra még sokáig élvezd a blogírás örömeit, sok finomság receptjét oszd meg velünk, és még több gasztro eseményről írhass beszámolót!
    A torta nagyon ízlett, kihasználom a repetázás lehetőségét! :) Gyönyörű a díszítés is...és úgy mindenestől! :)

    VálaszTörlés
  17. de jól néz ki. Marcipánnal már régóta meg szeretnék tanulni bánni, nagyon szép lett a tortád, és kávés, biztos fincsa. Mióta megvettem ezt az új kávéfőzőm, nagyon rá vagyok hangolódva minden kávés dologra :) nagyon megszerettette velem http://ly.my/kavewebshop

    VálaszTörlés
  18. Egy kicsi fáziskéséssel de csatlakoznék a gratulálok sorához: boldog blogszülinapot! Remélem egy virtuális szeletke azért maradt még nekem...:)))

    VálaszTörlés
  19. Anita, a torta gyönyörű!! Boldog 1. blogszülinapot, és még nagyon sokat kívánok!! :)

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm szépen a további gratulálóknak is, nagyon kedvesek vagytok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...