Oldalak

2013. január 12., szombat

Birsalmalekvár
A birsalma sajtot nem annyira  kedvelem, így a kertben termett birsalmákból lekvár készült inkább.

Hozzávalók:


900 g birsalma (előkészítve mérve)

350 g alma (pl. Jonathan, előkészítve mérve)

250 ml víz

350 g cukor

1 tasak Dr. Oetker citromsav

1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix
őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerintElkészítés:A birsalmákról kendővel, szárazon ledörzsöljük a bolyhokat. Megmossuk, lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd negyedekre vágva eltávolítjuk a magházat, és kimérünk 900 g-ot.

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, elnegyedelve kivágjuk a magházat, apróra daraboljuk, és kimérünk belőle 350 g-ot. Annak érdekében, hogy a birsalma és az alma ne barnuljon meg, tegyük a feldarabolt gyümölcsöt citromos vízbe. Ehhez keverjünk el 1 liter vízben 1 tasak citromsavat.

A feldarabolt gyümölcsöket a kimért vízzel, cukorral és a fűszerekkel együtt felforraljuk, puhára főzzük. Pépesítjük botmixerrel, majd hozzáadjuk a dzsemfixet, nagy lángon felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett legalább 3 percig forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített, tisztára mosott üvegekbe töltjük (az üvegeket forró vizes tepsibe állítsuk, így nem repednek meg a forró lekvártól). Lezárjuk csavaros tetővel, majd 5 percre fejre állítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...