Oldalak

2012. szeptember 29., szombat

Mese almás (omlós/linzer tészta)


"Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem,
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem."
Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van ujra (részlet)

Lassan be kell látnom, hogy beköszönt az ősz... Petőfivel ellentétben én ennek oly mértékben nem tudok örülni. Talán csak a szeptember, ami kedvemre való őszi hónap, utána már csak az esős-ködös időszak következik, ezt leginkább átugornám.
Lilla, a Megfőzlek c. blog írója egy játékot hirdetett, aminek témája a kedvenc őszi-téli süteményeink voltak. Ha hirtelen erre mondanom kellene valamit, az biztos, hogy a mese almás lenne, amit mamucim nagyon sokszor készített, és az öcsémmel nagyon imádtuk. Sokáig keresgéltem a receptjét (mivel nem maradt rám írásos formában), és jó pár éve Lajos Mari egyik könyvében találtam rá egy hasonló végterméket eredményező receptúrára.
Most starking fajtájú (édes) és savanykásabb alma keverékéből készült a töltelék, így nagyon kevés cukrot adtam hozzá, talán még 5 dkg sem volt.


Omlós tészta (alaprecept)

Számtalan aprósütemény, torta alapja az omlós (linzer-) tészta. A hozzávalók, azaz a liszt-zsiradék-cukor aránya általában 3:2:1, de ez a felhasználás célja és egyéb hozzáadott anyagok szerint változhat.
Ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, lehetőleg hideg kézzel, gyorsan dolgozzunk, és hűvös helyen állítsuk össze a tésztát. Ha meleg konyhában dolgozunk, arra mindenképp törekedjünk, hogy a hozzávalók, az eszközök és kezünk hideg legyen, mozdulataink pedig gyorsak, hogy minél kevesebbet érintkezzen a tésztával. A kéz melegétől ugyanis megolvad a zsiradék, beleszívódik a lisztszemcsékbe, ennek következtében a tészta szétesik, morzsalékos lesz. Ilyenkor az a megoldás, hogy 1-2 kiskanál tejfölt, aludttejet, citromos/ecetes vizet gyúrunk bele, de a tészta már nem lesz olyan omlós, mint szeretnénk.



Hozzávalók:

A töltelékhez:

    2-3 kg savanykás alma
    20 dkg cukor (függ attól, hogy milyen az alma)
    ízlés szerint őrölt fahéj
   
Az omlós tésztához:

    50 dkg finomliszt
    25 dkg vaj/margarin
    12,5 dkg porcukor
    1 cs sütőpor (12 g)
    2 cs vaníliás cukor (20 g)
    2 egész tojás
    2 ek tejföl
    csipetnyi só

Továbbá:

    6 dkg zsemlemorzsa/darált dió
    porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
    Az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem főtte. Hagyjuk kihűlni.
    Alapja az omlós tészta. A liszthez apróra vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat, és összemorzsoljuk. Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt, csipetnyi sót. Az egészet gyorsan összegyúrjuk, 2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben legalább fél órát pihentetjük (ha sietünk, a fagyasztóba is tehetjük, de akkor rövidebb időre).


    A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú (tepsi mérete: kb. 35 * 24 cm) lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint amekkorák a papírlapok.
    Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük, kb. 40-45 perc alatt.





    A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.








6 megjegyzés:

  1. Imádom az almás sütit, de jó lenne, ha most le tudnék venni Tőled egy szeletet...! :P
    A kínáló tálad is nagyon szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:-)! Szívesen megkínállak, még egy két kocka maradt!

      Törlés
  2. Ez egy igazi nagymamás mesealmás! Szinte teljesem így tanultam én is, mama egy régi süteményes könyvből sütötte mindig, a Gazdasszonyok könyvéből, még az ötvenes évekből. Csodaszépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edi! Köszönöm szépen a kedves szavakat:-)!

      Törlés
  3. Meg sütöm,szerintem nagyon finom lesz, köszönöm a receptet!❤️

    VálaszTörlés
  4. Tökéletes recept, múlt héten megcsináltam a Dallas-i magyarok találkozójára. Ez volt mindenkinek a kedvenc sütije, el is fogyott 10 perc alatt az egész tepsivel!!! Köszi Ani! Puszi: Ivett

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...