Oldalak

2013. március 29., péntek

Narancs-kivi lekvár


Lassan véget ér a téli befőzési szezon (bár az időjárás szerint még kicsit ráhúzunk a télre), így talán az utolsó ilyen lekvárt hozom.

Hozzávalók:

30 dkg narancs (előkészítve mérve)
30 dkg kivi (előkészítve mérve)
15 dkg kristálycukor
fél tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix

Elkészítés:

A narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel.
A kiviket hámozzuk meg, daraboljuk fel.
A gyümölcsöket pépesre törjük botmixer segítségével, és a narancslével együtt egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Úgy ellenőrizhetjük, hogy már jó állagú-e a lekvárunk, ha egy lehűtött (rövid időre mélyhűtőbe teszem) tálkára csöppentve, pár perc múlva már nem folyik el. Tisztára mosott, előmelegített üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre őket.
Nem szükséges dunsztolni, miután kihűltek, mehetnek az üvegek a kamrapolcra.







 

7 megjegyzés:

  1. Üdítő szín ebben a locsogó szürkeségben!

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    jók ezekhez a lekvárokhoz a 2:1-ben dzsemfix is? Mert olvasgatlak és mindegyikbe az kell, de nálunk már nem lehet kapni.....

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Persze, jó a 2:1-ben változat is, csak ahhoz több cukor kell, úgy rémlik. Azt az utasítást vedd figyelembe, ami a tasakon van, és azzal is elkészítheted a lekvárokat.
    Jó lekvárfőzést!

    VálaszTörlés
  4. Rendkívül finom lett. Már vagy 10 emberrel megkóstoltattam és mindenki el volt tölle ragatatva. Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :)! Örülök, hogy ennyire ízlett!

      Törlés
  5. Szeretném megkérdezni, hogy ebből az adagból hány üveg lett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvia! Pontosan nem tudnám már megmondani, mert régebben csináltam. Hibáztam, mert ezt nem tüntettem fel anno a receptben. De úgy rémlik, hogy 2 db 3 dl-es üveggel lett, meg esetleg még egy kevés kimaradt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...