Oldalak

2011. november 30., szerda

"Üres" kifli, aminek tulajdonképpen porhanyós kifli a becsületes neve


Ez a sütemény is már több évtizedes múltra tekint vissza, legalábbis a családi receptes gyűjteményben. Sajnos, Nagyim már 14 éve az angyaloktól figyeli a ténykedéseimet. Valamikor még lánykoromban - amikor még nem szakadtam el a szülői háztól - kaptuk ezt a receptet az egyik falubelinktől. Nagyon megszerettük ezt a kiflit, mert gyorsan elkészül, és a tésztája hasonlatos a hájashoz vagy a leveles tésztához. És valljuk be, hogy a hájas elkészítése időigényes, illetve az alapanyag sem "terem" minden házban, így ez a kifli valamelyest pótolhatja a hiányt! Elárulok most egy titkot, hogy az egyik kedvencem a házi hájas süti, azzal le lehet venni a lábamról :-))!

Hozzávalók:

Tésztához
35 dkg finomliszt
10 dkg zsír
3 db tojássárgája
 1 kis pohár tejföl
pici só

Töltelékhez:
3 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
2 ek. baracklekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 2 db cipót formálunk belőle. Kinyújtjuk az egyik cipót vékonyra, mintha levestésztát készítenénk. Megkenjük olvasztott zsírral, meglisztezzük és feltekerjük. Így járunk el a másik cipóval is. Így pihentetjük 30 percet.





Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A 3 tojásfehérjét kemény habbá felverjük. Hozzátesszük a porcukrot és a baracklekvárt, jól elkeverjük.



A pihentetés után a feltekert tésztát 18 db-ra vágjuk, egyenként kinyújtjuk, belerakunk kb. egy teáskanálnyi tölteléket, és feltekerjük, kifliket formázunk.




A másik tésztakígyóval is így járunk el, összesen 36 db kiflink lesz.


Bezsírozott/sütőpapíros, tepsibe sorakoztatjuk a kifliket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Kihűlés után porcukorral megszórjuk.




7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Nekem is a gyerekkoromat idézik fel!:) Nagymamám darált diót tett a töltelékbe, ugyanígy! :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg?! A felvert tojásfehérjébe? Nagyon finom lehet, imádom a diót! Legközelebb kipróbálom úgy.

    VálaszTörlés
  3. Ez tetszik nekem, van is egy ötletem, ott pihen a mélyhűtőmben egy csomag leveles tészta, megyek kiveszem, és betöltöm cukros tojáshabbal, köszi az alap ötletet :) Megsúgom, az én titkom a te titkod, imádom a házi hájast icike-picike koromtól!

    VálaszTörlés
  4. Készen van!!!! Nálam megnézheted, mit kreáltam, köszi :)

    VálaszTörlés
  5. Mire ideértem, már meg is csináltad :-)! Megyek Hozzád!

    VálaszTörlés
  6. Bizony nagyon régi recept.Az Édesanyám házi szilva lekvárral készítette.
    Megkente tojás fehérjével és kristálycukorba hempergette.Jól rá karamellizálódott sütés közben.
    Nálunk "hideg kifli " volt a neve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lehet az a változat is!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...