Oldalak

2011. december 1., csütörtök

Mákos pogácsa és mákvirág








A magyar (és a kelet-európai) gasztronómia igen gazdag mákos receptekben, tőlünk nyugatra és Ázsiában inkább a drogfogyasztás jut az emberek eszébe. Rossz, aki rosszra gondol, mi magyarok imádjuk a mákot...enni :-)!
Karácsony idején még a szokásosnál is több mákot fogyasztunk, hiszen a mákszemek a bőséget szimbolizálják.
Szintén nagyon jellegzetes adventi aprósütemény a linzer. Most a mákot és a linzertésztát kombinálva készítettem kétféle adventi sütit.

Hozzávalók a mákos linzertésztához:

1 vaníliarúd
33 dkg lágy vaj/margarin
14 dkg porcukor
pici só
1 tojás
1 narancs reszelt héja
40 dkg finomliszt
14 dkg darált mák

Mákos pogácsához:
100 db pogácsához:

1 adag mákos linzertészta
20 dkg szilvalekvár vagy feketeribizli zselé
2 ek. fahéjas porcukor

Elkészítése:

Elkészítjük a mákos linzertésztát.
Felhasítjuk a vaníliarudat és kikapargatjuk belőle a vaníliapépet. A kézi robotgép dagasztóspiráljával habosra keverjük a vajat/margarint a porcukorral, 1 csipet sóval, a vaníliapéppel, a tojással és a reszelt narancshéjjal. Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a mákot, és összegyúrjuk.


Fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1 éjszakán át pihentetjük.



Mákos pogácsa:
A tésztából cipót formálunk, és négy részre osztjuk, lisztezett munkalapon 25 cm hosszú rudakat sodrunk belőle, azokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és golyókat kerekítünk belőlük.


Sütőpapírral kibélelt sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket kissé ellapítjuk, és fakanálnyéllel kis mélyedést nyomunk a közepükbe.


Fél órára hidegre tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és középső bordamagasságon, 15 percig sütjük a pogácsákat, majd rácsra rakosgatva hagyjuk őket egészen kihűlni.
A szilvalekvárt/ribizlizselét felforrósítjuk, hagyjuk langyosra hűlni. Kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, és egyik csücskét kivágjuk, a pogácsák közepét megtöltjük a lekvárral, és beszórjuk fahéjas porcukorral.



Hozzávalók a mákvirághoz:
60 db virághoz:
1 adag mákos linzertészta
20 dkg barack- vagy szilvalekvár
10 dkg tortabevonó étcsokoládé

A tésztát lisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 5-6 cm átmérőjű virágformával kiszúrjuk.


Sütőpapírral kibélelünk 3-4 sütőlapot, rárakosgatjuk a virágokat, felének közepét lisztbe mártogatott gyűszűvel kiszúrjuk, fél órára hűvös helyre tesszük.
A tésztahulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk, amíg teljesen el nem fogy.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a virágokat középső bordamagasságon 15 percig sütjük, hagyjuk kihűlni. A lekvárt kisebb mélyhűtőtasakba szedjük, egyik csücskét kivágjuk, a teli virágok közepére egy-egy pötty lekvárt nyomunk.


A kilyukasztott virágokat rácsra sorakoztatjuk. A csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Sütőpapírból tekert tölcsérbe szedjük, és megcsíkozzuk vele a virágok tetejét.


A csokoládés virágokat szelíden rányomjuk a lekvárral megpöttyözettek tetejére. Sütőpapírral rétegezve jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.





 

2 megjegyzés:

  1. A férjem különösen, kiemelten nagy mákrajongó! El is mentem a receptet, majd megörvendeztetem ezekkel a mákvirágokkal :)

    VálaszTörlés
  2. Akkor hozok még mákos finomságokat! Hétvégén francia mákos kockát sütöttem, lehet, ismered. Nagyon finom!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...