Oldalak

2011. december 7., szerda

Pihentetés nélküli mézeskalács



Valahogyan úgy alakult, hogy nagymamám nem sütött karácsony előtt mézeskalácsot! Általában mákos/diós kelt kalács került ilyenkor az asztalra és zserbó (ezt viszont kevésbé kedvelem, ritka kivétel!). Így amikor a saját kis családomban kezdtem kialakítani az ünnepi hagyományokat, a mézeskalácssütést felvettük a karácsonyi készülődési forgatókönyvbe. Ahogyan nőttek a "gombáim", ők is becsatlakoztak a készítésbe, ki-ki a saját tehetsége szerint. Sajnos, a fiúk hamar lemorzsolódtak, de úgy tűnik Bori lányom kitartó segítségnek bizonyul a konyhában. Ez a kép tavaly készült, kb. 2,5 éves korában :-). Imádja a cukorkákat a csokis bevonós mézeskalács figurák tetejére szórni (de nudliban is verhetetlen :-)!)

Hozzávalók:
Kb. 150-180 darabhoz!

1 kg finomliszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg margarin
2,5 dl méz
3 tojás

Elkészítés:


  1. A lisztet a szódabikarbónával, a mézessütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A margarinnal elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
  2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 3 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk. 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180, légkeverésesben 165 fok) 8-10 perc alatt megsütjük.
  4. A figurákat vízgőz felett felolvasztott étcsokoládébevonóval ízlés szerint bevonhatjuk félig/teljesen, és cukorgyönggyel megszórjuk.
  5. A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen (1 tojásfehérjéhez kb. 20 dkg porcukor és egy teáskanál ecet/citromlé kell). Zsírpapírba hajtogatott habzsákba vagy erős nejlonzacskóba töltjük, és már „rajzolhatunk” is vele a figurákra (a zacskó sarkán egy pici lyukat vágjunk).









9 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept, és tündéri a kis segítséged!!!:) Eddig nem mertem nekifogni, mert macerásnak tűnt, de most kedvet kaptam hozzá.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik a recept, majd kipróbáljuk! Nálunk is a két kis kukta szívesen segédkezik! Nagyon aranyos a kis "gombád"!!!!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a kedves szavakat:-)! Bátran ajánlom, csak kicsit nagy adag, de lehet felezni is.

    VálaszTörlés
  4. kiprobaltam es nagyon szuper!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koszonom !!!!!!!

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy finomnak találtad kedves Csipor!
    Nagyon szívesen, nézz be hozzám máskor is!

    VálaszTörlés
  6. Na, most ugrunk neki, majd kiderül, mennyire leszünk ügyesek! Természetesen csak fél adagból , de lehet, hogy negyed adagból készítem, mert nagyon soknak tűnik hármunknak, ugyanis a férjem azt mondta, neki nem kell! :)

    VálaszTörlés
  7. Remélem, sikerült elkészíteni, és ízlik is:-)! Nem nagy ördöngősség, főleg meg ilyen szuper segítséggel:-)!

    VálaszTörlés
  8. Én tojásmentes mézeskalácsot sütöttem, olyan sok lett belőle, hogy azt hittem kitart pár hétre, de még karácsony előtti napon újabb adagot kellett begyúrnom és sütni, mert, bár az én "gombáim" már nagykorúak, de a sütikre mindig kaphatóak :D Nagyon aranyos a kislányod, jó, hogy bevonható a konyhai készületekbe. Azért csak próbálkozz a fiúkkal is, a menyeid imádni fognak (gondolni kell a jövődre is)!

    VálaszTörlés
  9. Hát, igen! Pont azt mondtam a férjemnek hétvégén, hogy nagyon fognak szidni a menyeim :-(! Az elsőszülöttem 2-3 éves korában még kapható volt dolgokra, pl. gombócokat készíteni, Néha azért jönnek díszíteni a mézeskalácsot. A középsőmnek meg nagyon jót tett, hogy az iskolában is sütöttem velük mézeskalácsot, és írókáztunk. Utána ő maga jelentkezett, hogy szeretne itthon is segíteni benne. Meglepődtem, milyen jól áll a sodrófa a kezében:-)!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...