Oldalak

2012. szeptember 4., kedd

Céklás brownie avagy a "bűnözés" light-osabb verziója




Már a legújabb GoodFood magazin beharangozójában kinéztem magamnak ezt a sütit! Valahogy mostanában a zöldséges süteményekre rá vagyok kattanva, így ez nem volt meglepő! Amint megkaptam az újságot, már csak a céklát kellett beszereznem, és indulhatott is a "hogyanvegyükráagyerekeketazöldségevésre" projekt!
 

Hozzávalók:
Kb. 15 darabhoz

50 dkg nyers céklagumó (kb. 4 db közepes méretű)
10 dkg vaj
20 dkg minél magasabb kakaótartalmú csokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat
25 dkg barna cukor
3 db tojás
10 dkg finomliszt
2,5 dkg kakaópor


Elkészítés:

Ha nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, akkor a cékla tisztítása előtt húzzunk gumikesztyűt! Hámozzuk meg a céklagumókat (kb. 40 dkg marad), majd aprítsuk fel. Tegyük egy mikrózható edénybe, öntsünk alá kevés vizet, és mikróban, magas fokozaton (nekem 800 W) kb. 12 perc alatt pároljuk puhára. Nekem van egy olyan mikrós pároló edényem (TW), aminek van egy betéte, és az alá kell önteni a vizet, a párolandó dolgok pedig a kiemelhető betétre kerülnek. Kicsit hagytam hűlni a párolt céklát, majd egy tálban botmixerrel pépesítettem.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kb. 20*30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Daraboljuk durvára a csokoládét, kockázzuk fel a vajat.
A pürésített céklát keverjük simára a vajjal, az aprított csokoládéval és a vaníliakivonattal.


Egy nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a cukrot a tojásokkal. Kb. 2 perc keverés után sápadt színű, habos állagú lesz, ekkor kanalazzuk bele a céklás keveréket. Használjunk nagy, fémből készült kanalat, és óvatosan keverjük, hogy levegős maradjon. Szitáljuk bele az előzőleg kakaóval összekevert lisztet, és keverjük simára.





Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe, és süssük 25-30 percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor van kész, ha a tészta megemelkedik, de a tepsit megmozgatva érezzük, hogy a felső kéreg alatt még lágyan remeg. A formában hagyjuk teljesen kihűlni (én nem bírtam addig várni), majd vágjuk négyzetekre.

Ha nincs mikrohullámú sütőnk, akkor a hámozatlan, egész céklákat főzzük puhára (így nem esnek szét), aztán hámozzuk meg, és a továbbiakban minden ugyanaz.

A végeredmény olyan, mint amire számítottam: abszolút nem lehet megmondani, hogy cékla van benne! Mindhárom gyerkőcnek ízlett, még a válogatós középsőmnek is.

(A recept forrása: GoodFood magazin 2012. szeptember)



8 megjegyzés:

  1. Oh, ezt már én is kinéztem benne magamnak. Akkor ezek szerint tényleg jó :) Nagyon guszta lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)! Kár lenne kihagyni, az biztos:-)!

      Törlés
  2. Én is láttam egy tv műsorban,kifogom próbálni!!
    Remélem finom?... mert a tiéd nagyon guszta:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:-)!Nagyon ízlett mindenkinek, aki kóstolta. Kevesebb benne picit a vaj és a cukor mennyisége, mint általában a brownie-ban.

      Törlés
  3. Hogy ez milyen guszta! Holnap piacolok, veszek céklát is és hétvégére ez lesz. Na persze a gyermekeknek nem harangozom be előre, hogy mi is van benne, majd csak ha mind elfogyott:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én utána sem mertem nekik megmondani, mert még akarom máskor is csinálni:-). A középsőm akkor biztos nem enné meg, ahogy ismerem:-)!

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki - szemezek én is vele - itt az ősz, időszerű; köszi az ötletet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nem lehet kihagyni, én azt mondom!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...