Oldalak

2012. november 24., szombat

Mikulás álma



A székesfehérvári JAM főzőiskolában múlt szombaton a "Mikulás álma" gyermekkurzuson ilyen csizmák (meg egyebek) készültek. Egy nagyon finom marcipános linzertészta az alap, és fantáziánk szerint díszíthetjük színes cukormázzal, gyöngyökkel.
 

Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz

A tésztához:

10 dkg (süthető) marcipánmassza
20 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
csipetnyi só
25 dkg finomliszt

A színes cukormázhoz:

1 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé
piros és zöld ételszínezék
cukorgyöngyök
10 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
vagy a fenti kettő helyett csokoládés dekortoll

Továbbá:

erős nejlonzacskók
folpack
sütőpapír

Elkészítés:

A durvára reszelt marcipánt, a felkockázott vajat, a lisztet, csipetnyi sót, cukrot gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni.
A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd csizma kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.



A porcukrot a tojásfehérjével kikeverjük, adagolunk bele citromlevet is. Akkor lesz jó, ha a keverő kanalat kiemelve, már nem folyik le róla könnyedén. Kb. 1 evőkanálnyi fehér mázat nejlonzacskóba adagolunk, kis lyukat vágunk a sarkába, és a csizmák szárát ezzel festjük meg, díszítésképpen cukorgyönggyel megszórjuk.
A maradék fehér mázat kétfelé vesszük, és a felét pirosra, másik felét zöldre színezzük. A csizmákat ezekkel a színezett cukormázakkal, szintén nejlonzacskó segítségével, megfestjük, majd hagyjuk megszáradni.


Addig vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét (1-2 evőkanál napraforgó olajat adunk hozzá), és a színes máz száradása után, nejlonzacskó segítségével az olvasztott csokival csizmasarkat és cipőfűzőt rajzolunk (ezt kiválthatjuk csokoládés dekortollal).

Egy kis ízelítő a kurzusról :-):












A gyerekek nagyon lelkesek voltak, és szárnyalt a fantáziájuk! Vittem mutatóba egy-egy piros és zöld színű csizmát, hogy lássák, mit is fogunk készíteni. Ehhez képest teljesen más színekben, díszítéssel pompázó csizmák és egyebek készültek :-). Szabad kezet kell adni a gyermeknek, hadd szárnyaljon!

A következő kurzus december 1-jén már az adventi készülődés jegyében telik: adventi naptárat fogunk készíteni. Szívesen látjuk az érdeklődőket, jelentkezni itt lehet!



2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...