Oldalak

2013. január 27., vasárnap

Brownie narancsos krémsajttal


Flóra, az Ízek és élmények c. blog szerzője a közeledő 2. blogszülinapja alkalmából egy játékot hirdetett: a számára oly kedves és szeretett brownie sütését kaptuk feladatul. Ezt a krémsajtos browniet még 2011 nyarán sütöttem, de még a blogba nem került fel, így ezzel (és egy "Flóra-brownie-val") indulok a játékban. Az igaz, hogy Flóra felhívta a figyelmünket, hogy a brownie-ban nincs sem sütőpor, sem szódabikarbóna (ebben az utóbbi van), de mentségemre szóljon, hogy egy képzett cukrász receptjét sütöttem meg. Flóra, azért jöhet :-)? Mert nagyon finom ám!
 
Hozzávalók:


10-12 kockához:

    2 dl tej
    20 dkg vaj
    5 dkg sötét kakaópor (minél magasabb kakaótartalmú)
    25 dkg finomliszt
    35 dkg barna cukor
    1 csapott ek. szódabikarbóna
    5 dkg étcsokoládé, aprítva
    1 dl tejföl
    2 tojás
    10 dkg darált, vagy durvára vágott dió
    1 narancs héja

A tetejére:

 25 dkg natúr tejszínes krémsajt (ha lehet, akkor   mascarpone)
    6-10 dkg porcukor (a krémsajt sósságától függően)
    cukrozatlan kakaópor
    csokiforgács

Elkészítés:

    A tejet, a vajat és a kakaóport egy lábasban addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a felaprított csokoládét és a darált diót egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajas részt, végül belekeverjük a tejfölt, a tojást és a reszelt narancshéj felét.
    A tésztát egyenletesen eloszlatjuk egy kivajazott-kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (31 cm*21 cm, kicsi tepsi!). 180 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg felemelkedik (kb. 15 perc), majd 160 fokra mérsékelve a hőmérsékletet, 25-30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütés után hagyjuk teljesen kihűlni.
    A krém elkészítéséhez a krémsajtot a porcukorral és a maradék narancshéjjal először habverővel lassú fokozaton simára keverjük, majd magasabb fokozaton kenhető állagúra verjük.
    Ezt követően egyenletesen a kihűlt tészta tetejére kenjük, majd a süteményt tetszés szerinti méretűre szeleteljük.
    Szeletenként csokoládéforgáccsal és/vagy kakaóporral díszítjük.

Tipp: Ha sütés közben felpúposodna a teteje, még meleg állapotban nyomkodjuk vissza kés pengéjével, így egyenletes felületet kapunk.

(Forrás: Nők Lapja Konyha 100 legjobb sütemény)

3 megjegyzés:

  1. Jöhetne mindkét brownie! Nagyon jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet :) Nálam ez a nyerő !

    VálaszTörlés
  3. Flóra, Viki! Köszönöm szépen, aranyosak vagytok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...