Oldalak

2013. január 12., szombat

Fűszeres narancslekvár




Az egyik gasztroajándék volt karácsonykor ez a finom fűszeres narancslekvár.
 
Hozzávalók:


500 g narancsgerezd (előkészítve mérve)
300 ml narancslé (4 nagyobb narancs kifacsart leve, vagy bolti 100 %-os, cukrozatlan narancslé)
1 tasak vaníliás cukor
fél-fél teáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg és csipetnyi gyömbér
250 g cukor
1 tasak 3:1-ben Dr. Oetker dzsemfix

Elkészítés:


A narancsokat meghámozzuk, a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki a gyümölcshúst "v" alakban), közben a levet fogjuk fel.

A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.

A narancsgerezdeket és a narancslevet egy főzőedénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket. Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről. Tisztára mosott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel zárjuk le, és 5 percre állítsuk fejre őket. Nem kell megijedni, elég folyós lesz a végén, de már másnap ilyen lesz, mint a fotókon látható. Úgy ellenőrizhetjük a lekvár állagát főzéskor, hogy egy hideg (pl. hűtőben lehűtött) tányérkára cseppentünk belőle, ha pár perc múlva nem folyik szét, akkor készen vagyunk.









8 megjegyzés:

  1. Csatlakozom Krinsz-hez, én is imádom. Tavalyelőtt vékony pálcikákra vágott narancshéjat is tettem bele.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sokféle narancslekvár receptet ismerek, ez is egy jó recept!

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet, én még csak gondolkodom, hogy neki kellene állnom! Na de tényleg kellene, mert nagyon szeretem :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen a kedves szavakat! Tényleg finom lett, nekem korábban kimaradt az életemből a narancslekvár. Talán tavaly készítettem és ettem először, az kicsit édesebb változat volt.

    VálaszTörlés
  5. Hello Én egy régi újságból szedtem a receptemet, de nem olyan lett mint szerettem volna.
    Sajnos nem sűrűsödött be, olyan lett mint a régi jaffaszörp.
    Én 1,3 kg lepucolt narancsot pépesítettem, adtam hozzá 3 narancs héját, 1 liter 100% -os
    narancslét, 1kg cukrot és 2 zselatinfixet (mert sehol nem kaptam dzsemfixet).
    Betettem szárazdunsztba is.
    Valaki tanácsoljon valamit amivel besűríthetem ezt a "rettenetet" :)
    Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ircsi!
      Másnapra sem lett jobb a helyzet? Akkor általában kicsit besűrűsödik jobban. Elég soknak találom az alapanyagot, így vagy még tennék hozzá zselatinfixet (ez jó ötlet a dzsemfix helyett), mert ehhez a mennyiséghez kevés szerintem a 2 csomag. A másik verzió, hogy főzöd még tovább, idővel akkor be kell jobban sűrűsödnie. A lekvár állagának ellenőrzésére javaslom , hogy egy hideg tálkára (hűtőben lehűtött) csöppents egy kicsit, ha pár perc múlva nem folyik el, akkor már készen vagy.
      Remélem, tudtam hasznosítható tanácsot adni! Majd írd meg, mi lett a végeredmény!
      Üdv:
      Hani

      Törlés
    2. Köszönöm az ötleteket!
      Másnapra egy kicsit jobb lett, de nem az igazi.De úgy gondoltam,hogy ha kenyérrel esszük ahhoz elég lesz.
      Ha pedig máshoz kell, akkor hidegen keverek hozzá zselatinfixet.
      Amúgy viszont naggggggyon fini lett! :)
      Különben végül találtam a solymári Auchanban dzsemfixet kb egy hét múlva! :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...