Oldalak

2012. január 23., hétfő

Herőce (másnéven csörögefánk vagy forgácsfánk)

Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
Ránk nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.

(Osváth Erzsébet: Sül a fánk)

A herőce és én nem egészen úgy voltunk egymással, mint a borsó meg a héja! Ebből következően úgy alakult, hogy én nem is sütöttem még soha. Aztán az idén januárban eljött az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy én most herőcét fogok sütni a gyerekeknek! Előkerestem a nagyimtól örökölt Horváth Ilona Szakácskönyvet (amit már újabb kiadásban is megvásároltam, mivel elhasználódott, széthullott az "ezeréves" példányom), és kikerestem belőle a gyors, kelesztés nélküli csörögét, és uccu neki, belekezdtem. Íme, a végeredmény: elsőre nem is olyan rossz, a gyerkőcöknek nagyon ízlett.

Hozzávalók:
22 db-hoz:

35 dkg finomliszt
5 tojássárgája
1 tk. cukor
csipet só
3-4 púpozott ek. tejföl
sütéshez napraforgó olaj

Elkészítés:

A lisztet a tojássárgákkal, a cukorral, csipetnyi sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen.


22 pici gombócot formázunk belőle,


mindegyikből vékony lapot nyújtunk,


és derelyevágóval párhuzamosan bevagdosva, a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.


Én többféleképpen is csináltam, volt, hogy 2-2 bevágást ejtettem, és azon húztam át, de lehet csak bevágni, és megsütni „dugdosás” nélkül. Kinek, hogy tetszik, és mihez van kedve!
Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.


Papírtörölközőre szedjük, majd meghintjük jócskán porcukorral és forró (barack)lekvárral tálaljuk (a baracklekvárba csempészhetünk egy kis rumot/aromát is, attól nagyon finommá válik!).



4 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy! Nekem sosem sikerült még olyan szépen megformázni(bedugdosni), mint drága nagyimnak!:) de a tieid szuperek lettek! Meghoztad a kedvem az újbóli próbálkozáshoz!:))

    VálaszTörlés
  2. Sokkal jobban szeretem, mint a szalagos fánkot, de kb.24-25 éve nem ettem:)

    VálaszTörlés
  3. Fincsi fánkocska, jöhet minden mennyiségben :)

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen Marika! Az a jó benne, hogy akárhogy dugdoshatod, nincs előírás, legalábbis számomra. Úgyhogy lehet próbálkozni, biztos kedvelnék a gyerkőcök is.

    Helga, kb. lehet én is majdnem ennyi ideje nem ettem én sem, a nagyim már rég nincs köztünk:-(.

    Vikvi, küldenék belőle, de már nincsen. Majd legközelebb:-)! Tapasztalat az volt, hogy dupla adagból kell csinálnom.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...