Oldalak

2012. január 11., szerda

"Pampucka" alias szalagos farsangi fánk


A kelt tészták készítéséhez három alapvető feltételnek kell teljesülnie, hogy a végeredmény pompás legyen: meleg konyha, langyos hozzávalók és jókedv! Ha ezek közül bármelyik is hiányzik, legfőképp a jókedv, Isten ments, hogy hozzáfogjunk, mert biztos nem jelenik meg az a bizonyos szalag azon a bizonyos "pampuckán" jelen esetben. Most persze jogosan felmerül a kérdés, honnan is a pampucka elnevezés? Tudományosan megfogalmazva: a szlovák pampuĹĄka átvétele, ez a pampuch kicsinyített formája, és ugyanarra a német Pfannkuche (palacsinta, fánk) szóra megy vissza, mint a magyar fánk. Az északi nyelvjárások szava, főleg a palócoknál fordul elő. "Lányságom" helyén, Heves megyében (illetőleg a környékén még a "pampuska" név is felbukkan) ez a finom farsangi, szalagos fánkot jelentette.
Most egy egyszerű, gyors pampucka receptet osztok meg Veletek így a farsangi szezon kezdetén.

Hozzávalók:
  • 4 dl tej
  • csapott kávéskanál
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 70 dkg liszt
  • 3-4 tojássárgája
  • 4 dkg élesztő
  • kevéske rum (nem szívja magába a tészta az olajat)
  • olaj a sütéshez
Elkészítés:


A meglangyosított tejet (kelesztő) tálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét (télen kicsit mikróban langyosítsuk meg), és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam). Kicsit hagyjuk felfutni az élesztőt (pár perc).




Ezután ráütjük a tojássárgákat, beletesszük a rumot, majd a többi liszttel simára dagasztjuk (a lisztet szitáljuk át, ettől levegősebb lesz a tészta). Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra.
Légmentesen lezárjuk  a kelesztőtálban, és duplájára kelesztjük.



Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.




A fánkokat középforró, olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.





Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen, finom házi lekvárral tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk és sütjük.






(A sütési tudnivalók Horváth Ilona réges-régi szakácskönyvéből való.)

12 megjegyzés:

  1. Istenien néznek ki ezek a fánkok! Ha a héten már nem is, de jövő héten, sort kerítek rá, nagyon megkívántattad!:) Én is így készítem, bár a tészta hozzávalóit nem szoktam mérni, és rumot nem teszek bele, de azért egyre jobban sikerül! egyszer próbáltam ki a lefedős módszerrel, nekem nem tűnt jobbnak tőle! A recepted viszont elmentem, és kipróbálom! Ami a jó kedvet illeti, valóban nagy szükség van rá, és szerintem nemcsak fánk sütés közben! :)
    Nagyon tetszenek a bevezetőid!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen Marika:-)))) A lefedésnél többször szokott "pukkanni" a tető, mire jó lesz, de így is csak kb. 30 perc. Itt a képen mondjuk kicsit túlkelt, mert épp Veletek csevegtem:-))) Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Vasárnap Én is fánkot fogok sütni.Eperhab lesz hozzá és barack lekvár.:)Alig várom már!
    Csodaszépek lettek a Tieid!

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, eperhab! Ez nagyon jól hangzik, küldhetnél belőle:-)! Imádom az epret! Köszönöm szépen a dicséretet!

    VálaszTörlés
  5. Kicsit megcsúsztam a fánksütéssel.:)))Nem is eperhab lett hozzá, hanem szilvalekvárral töltöttem.De így is nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  6. Látom, minden megvolt a sikeres fánksütéshez- meleg konyha, langyos hozzávalók és jókedv! :)

    VálaszTörlés
  7. Egy nagyon finom nagymamánk korát idéző fánk receptet találtam: A magyar úri család konyhája c. gyűjteményben. Megéri nekilátni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! És ez a kiadvány most is kapható könyvesboltokban vagy csak antikváriumban szerezhető be?

      Törlés
    2. kapható, a keresőbe kell beírni a címét és kidobja a kereskedést. Én a polcnál rendeltem, de láttam a booklinál, alexandránál is, meg másoknál.

      Törlés
    3. Kapható, a keresőbe kell beírni és kidobja a címét. Én a polc.hu-nál rendeltem, de láttam a booklinnál, alexandránál meg másoknál.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...