Oldalak

2012. augusztus 21., kedd

Szedres mille-feuille




A Nők Lapja Café szerint ez a franciák legszexibb sütije!

A mille-feuille (mill-följ) jelentése ezer levél, ami valójában nem más, mint a franciák krémese, persze egy kicsit cifrázva. Náluk ugyanis nem sima főzött vaníliakrém kerül a rétegek közé, hanem sokszor cseresznyepálinkával vagy rummal ízesítik az úgynevezett cukrászkrémet, a legfelső réteget pedig fondant vagy cukormáz borítja. Nagy különbség az is, hogy a levelestészta-rétegeket karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.
Nálam egy egyszerűsített verzió készült el: vaníliakrém helyett tejszínhabbal, de az eredeti is kipróbálásra vár, mert a főzött vaníliakrém a kedvencem.

Hozzávalók:
kb. 4 adaghoz

1 csomag leveles tészta (25 dkg)
40 dkg friss szeder
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg porcukor
4 dl hideg tejszín

Elkészítés:

A konyhakész/kinyújtott leveles tésztát egy nagy tepsibe (kb. 30*40 cm-es) helyezzük, megszurkáljuk, majd kb. 20 percig a hűtőben pihentetjük. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne ugorjon össze a sütéskor.
Sütés előtt permetezzük meg vízzel, és 200 fokon süssük aranybarnára. Ha biztosra akarunk menni, hogy ne púposodjon fel nagyon a tészta, akkor a tepsi tetejére egy rácsot helyezzünk, így menjen a sütőbe.

 
A kihűlt tésztát először 10 cm-es csíkokra daraboljuk, majd a csíkokból 4-5 cm-es hasábokat vágunk.
A tejszínt a porcukorral (ha nem édesített tejszínnel dolgozunk) és a vaníliarúd kikapart belsejével habbá verjük (ha szükséges egy habfixálót tegyünk bele). Fontos, hogy a tejszínt felhasználás előtt legalább 12 órára tegyük hűtőbe, mert csak így lesz sikeres a kemény habbá verési folyamat! A tejszínt tegyük csillagcsőrös habzsákba, majd következik a sütemény összeállítása.
Összesen 3 réteg tésztát használunk fel egy-egy darabhoz. Az első réteg tésztára felváltva kerül szederszem és egy adag tejszínhab, majd ráteszünk egy újabb réteget, és ekkor megfordítjuk a mintát, ahol az alsó rétegnél szeder volt, oda most tejszínhab kerül, és fordítva.
Porcukorral meghintve tálaljuk.





 A kulturált, szép fogyasztására nincs receptem, szerintem nem igazán lehet az etikett szerint eltüntetni a desszertes tányérról!








5 megjegyzés:

  1. Szuper!! Én is imádom a francia konyhát...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, nagyon sok finomságot "hoztak" össze:-)! Köszönöm szépen!

      Törlés
  2. Guszta nagyon!

    Ha jársz újságosnál, nézz bele egy LIKE magazinba a 30-31 oldalon :-D (I. évfolyam, első szám)
    Ha tetszik, és szeretnél te is szerepelni, akkor szólj, mert lassan ajánlanom kell valaki és rád gondoltam.

    Puszi!

    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Megnézem az újságot feltétlenül, és jelentkezem Nálad! Köszönöm szépen, hogy gondoltál rám!
      Puszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...