Oldalak

2012. szeptember 27., csütörtök

Zebratorta pezsgőkrémmel (SAD 9.)





A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának háziasszonya Praliné Zsuzsi, a Praliné Paradicsom c. blog írója. A téma: A pöttyös és a csíkos a divat!, vagyis olyan édességek megalkotását kaptuk feladatul, amelyek vagy csíkosak vagy pöttyösek valamilyen formában (díszítésben, felépítésben stb.). Zsuzsi azt is felvetette, hogy akár fotót is mellékelhetünk a kedvenc csíkos/pöttyös ruhadarabunkról, kiegészítőnkről. Valamikor régen volt egy kedvenc pöttyös fekete miniruhám, amihez kedves emlékek fűződnek. Sajnos, ez a ruha már nincs meg, legalábbis  nem találom most.
Mindezek ellenére én most egy csíkos tortát készítettem, bár a tetején vannak "pöttyök" is.

Hozzávalók:
16 szelethez

A piskótatésztához:

10 dkg étcsokoládé
10 dkg étkezési keményítő
16 dkg finomliszt (vagy használhatunk csak lisztet is)
6 evőkanál langyos víz
6 db tojás
16 +10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

A krémhez:

1,5 tasak/9 lap zselatin (15 g)
6 tojássárgája
12 + 3 dkg cukor
1,5 + 1,5 dl félszáraz pezsgő
1 citrom reszelt héja
2 tojásfehérje
3 dl tejszín

A díszítéshez:

½ tasak/3 lap zselatin (5 g)
2,5 dl tojáslikőr
10 dkg étcsokoládé
1,5 dl tejszín
½ tasak habfixáló (5 g)

Elkészítés:

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és a sütőbe való tepsit kibéleljük sütőpapírral. A piskótatésztához a csokit apróra tördeljük, és gőzfürdőben felolvasztjuk. A keményítőt összekeverjük a liszttel.
A tojásokat kettéválasztjuk, sárgájukat habüstbe tesszük, majd 16 dkg cukorral és 6 evőkanál langyos vízzel, meleg vízfürdőben sűrűre keverjük, végül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és 10 dkg apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verjük, aztán a lisztkeverékkel felváltva lazán beledolgozzuk a vízfürdőből kivett tojáskrémbe.
A massza egyik felét fehéren hagyjuk, a másik felébe beleöntjük az olvasztott csokit. Majd mindkettőt sima csőrös habzsákba szedjük. A fehérből kb. 2 cm-es távolságot tartva, koncentrikus köröket nyomunk a tortaforma aljára, majd a tepsire csíkokat úgy, hogy a nagy gáztepsit (nálam a hasznos mérete: 30 * 30 cm-es) teljesen kitöltse. A közöket kitöltjük a csokis masszával. 



200 fokra előmelegített sütőben mindkettőt 8-12 percig sütjük. Liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, lehántjuk róla a papírt, és nedves konyharuha alatt hagyjuk kihűlni.
A krémhez beáztatjuk a zselatint 1 dl hideg vízbe. A tojássárgákat 12 dkg cukorral és 1,5 dl pezsgővel meleg vízfürdőben habosra keverjük, majd kivesszük a vízből, hozzáadjuk a citromhéjat, a zselatint és kihűtjük.
A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, és az aljára fektetjük a tésztakorongot. A zebracsíkos tésztalap esetleges szabálytalan széleit levágjuk, majd úgy vágjuk két csíkra, hogy a 80 cm kerületű és 7 cm magas falú tortaformánkba elegendő legyen a tészta. A formába állítjuk, és a forma peremével azonos magasságban körbevágjuk.


3 dkg cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, egy másik tálban pedig a tejszínt. A maradék 1,5 dl pezsgőt, a tojás- és tejszínhabot a tojássárgás krémhez keverjük, majd a formába simítjuk. 12 órára behűtjük.


A díszítéshez a zselatint 3 evőkanál hideg vízben felpuhítjuk. 3 evőkanál tojáslikőrrel felolvasztjuk, a likőr egészéhez keverjük, a krém tetejére öntjük, és legalább 1 órára visszatesszük a hűtőbe. 


Közben a csokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, kistányérnyi foltban alufóliára simítjuk, hagyjuk egészen kihűlni. Meleg vízbe mártogatott, szárazra törölt 2-3 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. A tejszínt habfixálóval felverjük, habzsákba szedjük, és habrózsákat nyomunk a formából kibontott torta szegélyére és közepére. Végül a tetejükre illesztjük a csokikorongokat. 

 A recept Lajos Mari: 66 torta c. könyvből származik.







10 megjegyzés:

  1. Ez a torta eszméletlenül gyönyörű lett!! Örülök, hogy játszol!

    VálaszTörlés
  2. Anita ez pazar!!! :) A pezsgőkrém meg a tojáslikőr máz... odavagyok! :)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett a tortád, és nagyon finom lehet! Ügyes vagy!
    Tőled kell választanom a blogkóstolóra, hát van miben válogatnom!

    VálaszTörlés
  4. Ez egyszerűen meseszép!!! Az íze is ugyanolyan finom lehet, hiszen a tejszín, tojás, ráadásként még pezsgő is, ....hmmm..nagyon szívesen megkóstolnám!!:)
    Gratula, ismét csodásat alkottál!!

    VálaszTörlés
  5. Szia Hani! Nagyon jó kis torta lett. Jegyzetelek is, hogy minél hamarabb kipróbálhassam. :) Üdv! (a fotózásról)

    VálaszTörlés
  6. Úristen - ez milyen gyönyörű!!!!!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szuper lett!!!! Igazán ötletes :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen a kedves szavakat:-)! Örülök, hogy sokatok tetszését megnyerte, látványos torta, az biztos. És aki a pezsgőt szereti (én igen), annak "kötelező" mű:-).

    Kedves Marisz! Igen, tudom, hogy engem kaptál:-)! Remélem, hogy sikerül valami finomságot találnod.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól választottál, ezt a tortát már én is elkészítettem Lajos Maritól és imádtuk! Gyönyörű lett!! :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...