Oldalak

2012. október 31., szerda

4:1-ben pizza - Nyammm játékára


Kedves gasztroblogger barátnőm, Nyammm kedvenc száma a 4, így a meghirdetett játéka is ennek a jegyében zajlik. Bármilyen étel (sós, édes, húsos, stb.) elkészítését kérte tőlünk, a kikötés annyi volt csupán, hogy valahogyan jelenjen meg benne a 4-es szám.
Nálunk a pizza sem készíthető el szimplán, némi csavart kell a dologba vinni! Az elsőszülöttem a sonka-kukoricás verziót díjazza a legkobban, a kisebbik fiam "szűz" tésztát hajlandó csak enni (paradicsomszósz nélkül!), a kislányom kedvence a virslis-kukoricás, a férjem pedig általában "emberes" feltéttel szokta kérni: kolbászkarikák/bacon/szalámi némi gombával, hagymával megszórva. Szóval így készül a 4:1-ben pizza!  

Hozzávalók:

    1 dl tej
    1 kk cukor
    2 dkg élesztő
    40 dkg finomliszt
    1 kk só
    4 ek olaj
    1-1,5 dl langyos víz
 
pizzaszószhoz:

    1 nagy doboz paradicsompüré (14 dkg) vagy 40 dkg hámozott friss (vagy konzerv) paradicsom
    só, pici kristálycukor
    2 gerezd fokhagyma áttörve
    1 közepes fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, de jobb reszelve
    oregano, bazsalikom
    kevés napraforgó/olívaolaj

Elkészítés:

    A tejet megmelegítjük (vigyázat, ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák), 2 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, kevés lisztet, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).
    A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. Belekeverjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
    A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk – összeesik, de nem baj -. és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
    A sütőt 220 fokra előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük, nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olívaolajjal, az elkészített pizzaszósszal, és a kívánság szerinti feltétekkel megpakoljuk. Végül nem sajnáljuk róla a reszelt sajtot. A feltéttől függően 20-30 percig sütjük.
    Ez a mennyiség 1 nagy (gáz)tepsihez, vagy 2 db 24 cm átmérőjű pizzához elegendő.

Pizzaszósz elkészítése:

1. változat: Kevés olajon megfuttatjuk a felaprított vöröshagymát, sózzuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymagerezdeket. Hozzáadagoljuk a paradicsompürét, felöntjük egy kis vízzel, cukrozzuk ízlés szerint, és megszórjuk a fűszerekkel. Összerottyantjuk.

2. változat: A paradicsomokat a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk (nem főzzük).  








4 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, és neked milyen a kedvenced?! :) Nyammm játékára egyébként én is pizzát terveztem, négysajtos változatban, csak lenne időm elkészíteni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó a kérdés :-)! Két ilyen kör alakú pizzát szoktam sütni, és inkább a sonkás vagy virslis részt eszem.

      Törlés
  2. Ez nagyon jópofa ötlet, legközelebb én is alkalmazni fogom és akkor nincs veszekedés, meg egymás tányérjába nyúlkálás:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, roppantul ötletesnek kell lenni, ha már ennyien vagyunk :-)!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...