Oldalak

2013. február 11., hétfő

Churros, a spanyol fánk


Ennek a fánknak előre meg volt írva a sorsa: a nagyfiam a BBC GoodFood magazin januári számában bökött, hogy ezt bizony készítsem el! Később kiderült, hogy a két fiam már tulajdonképpen egy aktuális rajzfilmből imeri is ezt a fánkot. Mit vigyek az elsőszülöttem farsangi bulijára csemegének c. kérdés így egyhamar megoldódott. Azt hiszem, keveset pakoltam, mert a fiam állítása szerint nagyon hamar elfogyott :-)!
A nagyfiam már felsős, így náluk már nem volt jelmezes felvonulás, hanem minden osztály egy kis műsort adott elő, amely versenyre ment. Ők egy zumba koreográfiát "dobtak össze", és 4. helyezést értek el. Külön meglepetés volt számomra, hogy megtudjam, nem is olyan rosszul mozog a fiam, mint ahogyan ő elő szokta adni a tánc témát. Hiába, már megyünk a kamaszkorba :-)!

A churros Spanyolországban, Dél-Amerikában és a világ számos országában örvend nagy népszerűségnek. Hosszúkás formáját úgy kapja, hogy habzsákból nyomjuk a forró olajba. Forró csokiba vagy nutellás csokiba mártva,  vagy fahéjjal megszórva az igazi.

Hozzávalók:

A tésztához:

250 ml tej
50 g vaj
20 g cukor
150 g finomliszt
¼ kk. só
5 tojás

A csokoládés mártogatóhoz:

100 ml tejszín
100 g min. 60 %-os csokoládé
1 csipet fahéj

Elkészítés:

A tejet a vajjal, a cukorral, a sóval forraljuk fel, majd a lisztet beleszórva pár perc alatt főzzük sűrű masszává, azaz „égessük” meg (egy égetett/forrázott tésztáról van szó, mint pl. a képviselőfánk). 

Vegyük le a tűzről, majd egyenként üssük bele a tojásokat, és keverjük el alaposan.



A masszát töltsük csillagcsőrös habzsákba, és ebből nyomjunk forró olajba hosszú csíkokat. Oldalanként egy-két perc alatt ropogósra sülnek.


A forró csokoládéhoz forrósítsuk fel a tejszínt, majd olvasszuk bele a csokoládét, és ízesítsük a fahéjjal.
A meleg fánkokat a forró csokoládéba mártva tálaljuk.






8 megjegyzés:

  1. Már régóta ki szeretném próbálni, lehet itt az ideje! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, sikerült egy lökést adnom :-)?

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet! Én is kinéztem már magamnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Viki, egy pár fánkot én is talonban tartok még, lesz farsang jövőre is. Bár, nálunk ez nincs ilyenhez kötve :-)!

      Törlés
  3. úhh.nagyon jól néz ki.:)

    követnél engem?

    www.beautyandfashion-makeup.blogspot.com

    nekem is lett egy főzős blogom :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ibolya! Köszönöm szépen! Ezt a blogodat már követem, de ez nem a főzős, nem?

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...