Oldalak

2013. augusztus 25., vasárnap

Szedres crumble




A crumble (ejtsd: krámbl) - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű!
Végy egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt, vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek desszert.
Természetesen variálható a morzsa, gazdagítható dióval, mogyoróval, mandulával, fahéjjal, a gyümölcs is keverhető, dúsítható mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, esetleg rummal.
Ráadásul a crumble nem csak édesen, hanem sósan is elkészíthető, zöldségekkel készítve kiadós, gyors vacsora. Ha a sós változatot választjuk, akkor a sütés előtt a zöldségeket mindenképp pároljuk vagy főzzük meg. Ízesítsük friss zöldfűszerekkel, fokhagymával, borssal.

(A szöveg forrása: itt)



Hozzávalók:
5-6 adaghoz:

30-40 dkg szeder
5 dkg finomliszt
5 dkg darált mandula (dió is lehet)
1 kiskanál fahéj
10-15 dkg barna cukor
7 dkg puha vaj

Elkészítés:

Szükségünk lesz hőálló kisméretű tálakra vagy egy nagyobb jénaira.
A szedreket megmossuk, lecsepegtetjük, majd a kivajazott formák aljára terítjük.




A lisztet elkeverjük a fahájjal, barna cukorral, őrült mandulával. Majd a vajjal csupán ujjbeggyel (gyorsan dolgozzunk, ne olvadjon el nagyon a kézmelegtől a vaj) morzsoljuk el úgy, hogy egy egynemű, de morzsalékos keverék legyen az eredmény, de ne álljon össze tésztává.



A morzsánkat a szedrek tetejére szórjuk, majd 200-220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

(Forrás: A Nők Lapja konyha 100 legjobb süteménye)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...