Oldalak

2011. november 29., kedd

Babapiskótás gesztenyemousse


A gesztenye az egyik nagy kedvencem, régen is az volt: imádtam/imádom a gesztenyepürét! Na, ma már azért emellett más, "fennköltebb" dolgokat is kipróbálok, és megkóstoltatok másokkal. Tavaly, talán novemberben a Nők Lapja Konyha c. magazinban volt megtalálható ez az őszi finomság. Már akkor felfigyeltem rá, de még nem lettünk "egymáséi"! Az idén már csak azt kellett felidéznem, hogy hová is tettem ezt a magazint. Rendszerető Bak lévén persze, hogy megvolt, csak a számtalan újság között keresgélve úgy éreztem, mintha Ken Follett első híres regényének a címét idézgetném.
Elsőszülött fiam, aki a Zsombor névre hallgat, névnapjára készítettem el végülis, de akár karácsonyra is ajánlom. A gyermekeim 2/3-ának ízlett, de a fennmaradó egy fő nem annyira mérvadó, mert szinte csak a kelt tésztákat szereti :-).

Hozzávalók:

10-12 szelethez:
1 csomag babapiskóta (kb. 30 db)
10 dkg csokoládé
1 ek. napraforgó olaj
csokoládéforgács a díszítéshez

A krémhez:
50 dkg gesztenyemassza
8-10 dkg baracklekvár
3 ek. meggylikőr
3 dl növényi tejszín (Hulala)
2-3 cl rum

A cukorsziruphoz:
5 dkg cukor
2 cl rum
1 dl víz

Elkészítés:
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ha túl sűrű lenne, lazíthatjuk egy evőkanál olajjal. Ferdén kimártjuk benne a babapiskótákat (nekem 16 db volt), majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé.


A gesztenyemassza felét simára keverjük a baracklekvárral és a meggylikőrrel. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a gesztenyés masszába forgatjuk. A másik adag gesztenyemasszát a rummal simára gyúrjuk, és félreteszzük.
A sziruphoz a cukrot a vízzel olvadásig melegítjük, majd belekeverjük a rumot. Egy hosszúkás kenyérformát (25 cm hosszú, 7 cm magas és 11 cm széles) kibélelünk folpackkal, majd szorosan egymás mellé állítjuk, és az oldalához támasztjuk a kimártott babapiskótákat.


Elegyengetjük benne a tejszínes krémet, majd akkora téglalapot készítünk a rummal átgyúrt masszából, amellyel a krém tetejét teljesen be tudjuk fedni. Ez lesz a következő réteg.


A kihűlt szirupban megmártjuk a maradék babapiskótákat (nekem 16 db-ra volt szükség), és élére állítva lezárjuk velük a sütemény tetejét (ami majd a süti alja lesz).


Hűtőbe tesszük 1-1,5 órára, majd tálaláskor egy tálra borítjuk, és meghintjük a tetejét csokoládéforgáccsal.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon klasszul néz ki:-)) Ezt mis is szeretjük.
    Múlt héten készítettem el, nem baracklekvárral, hanem vörösboros meggylekvárral:-))

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen! Izgalmasan hangzik ez a meggylekvár! Talán jobban is passzol hozzá, mint a barack.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg csábító! A babapiskóta az oldalágon meg tud puhulni, ha nem krémen belül van?

    VálaszTörlés
  4. Kissé kemény maradt a külső oldala, mert az nem érintkezett a krémmel, de elfogyott :-). Gesztenye azt mondta, neki megpuhult:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...