Oldalak

2012. július 12., csütörtök

Fekete-erdő lekvár


Mielőtt meggyhez jutottam volna, már előre elterveztem, hogy ilyen lekvárt szeretnék készíteni majdan, nagyon megmozgatta a fantáziámat. Több Facebook-os csoportban is szó volt róla a szezonban, és egy régi Dr. Oetkeres befőzési receptgyűjteményben is rábukkantam. Merthogy befőzési lázban égünk a Befőzünk! nevű Facebook csoportban: vállaltuk, hogy 12 hónapon keresztül minden hónapban befőzünk/tartósítunk valamit. Ez nem verseny, nincs nyeremény, "csupán" egy kihívás, magunkkal szembeni elvárás, vagy ha úgy tetszik az ősi "gyűjtögetési" ösztön  modernkori kiélése.
Semmi különös nincs ebben a lekvárban: csak egy kis jó minőségű csokoládéval van megbolondítva a meggy, és máris ilyen különleges nevet kap(hat)!


Hozzávalók:

1 kg meggy (tisztítva mérve)
50 ml cseresznyepálinka (opcionális)
35 dkg kristálycukor
10 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalmú)
1 tasak Dr. Oetker dzsemfix 3:1-ben

Előkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, az előírt mennyiséget kimérjük, a kívánt állagra pépesítjük. A pálinkát kimérjük.

Elkészítés:

A gyümölcshöz adjuk a pálinkát, a dzsemfixszel elkevert cukrot.
Az elegyet kevergetve nagy lángon felforraljuk, ekkor hozzáadjuk a kockákra tördelt étcsokoládét, majd állandó kevergetés mellett legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Levesszük a tűzről, és azonnal tiszta, csavaros (melegített) üvegekbe töltjük. Lezárjuk a tetejével, és 5 percre fejtetőre állítjuk – ekkor vákuum keletkezik, amely légmentesen lezárja az üveget -, majd kihűlés után, dunsztolás nélkül mehet a lekvár a végleges helyére.


4 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni lehet! Kár hogy felénk már sehol nem kapni meggyet :( De jövőre elkészítem, már csináltam is gy doksit azokból a lekvárokból amiket mindenképp ki akarok próbálni. Ez is köztük lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem meg a vörösborban sült meggyet nem sikerült kipróbálnom...

      Törlés
  2. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a fent említett mennyiségekből kb. mennyi lekvár készül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Titanilla!
      Úgy emlékszem, hogy egy 7 dl-es üveggel tele lett + egy másik ugyanilyen kb. félig.
      Boldog karácsonyt!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...