Oldalak

2012. július 10., kedd

Fetás rukkolás pite (quiche) - Mindmegette nyereményfőzés a Chefparade Főzőiskolában




A Mindmegette.hu online gasztromagazin egy legutóbbi receptversenyén részt vettem, és azon szerencsések egyike lehettem, akiket kiválasztott a zsűri, és nyertem egy Chefparade Főzőiskolás gasztrokurzust. Ezen a délelőttön egy komplett menüt készítettünk el: az előétel volt ez a  (francia eredetű) fetás-rukkolás quiche madársalátával, majd egy lazac steaket sütöttünk málnaöntetes nyári salátával, és végül  a desszert egy indiai eredetű édesség volt: sárgarépás halva - citrom sorbet-val.
Nagyon jól éreztem magam a kurzuson, sokat tanultam a Chefparade remek munkatársától, Bartal Sándortól, újabb gasztrobarátságokat köthettem. Iyenkor a párom mindig azt szokta mondani, hogy teljesen kicserélődve, feldobva érkezem haza, szóval jót tesznek ezek a kiruccanások!

A pitét otthon is elkészítettem, de úgy néz ki, hogy csak én leszek a "rajongója", mert a többiek tetszését nem nagyon nyerte el. Aki nem szereti a rukkolát (pl. a családban többen), akkor például spenóttal is lehet helyettesíteni, még egy kis pirított fenyőmaggal megspékelve.

A recept itt található a Mindmegette honlapján.

Hozzávalók:
20 cm-es pite formához

Tészta:
30 dkg leveles tészta

Töltelék:

1,5 dl tejszín
25 dkg friss rukkola
3 gerezd fokhagyma
½ szál póréhagyma vagy újhagyma
10-15 dkg feta sajt
3 db tojás
vaj
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:

A tésztát sodrófával vékonyra nyújtjuk, vagy kézzel - az olajjal bekent - pités tálba nyomkodjuk, ha már nyújtott változatról van szó, és villával megszurkáljuk.

Vajat olvasztunk egy serpenyőben, beledobjuk a felkarikázott póréhagymát vagy újhagymát, kicsivel később az apróra vágott fokhagymát is. Ha összeestek, akkor rádobjuk a friss rukkolát, amit éppen csak megfonnyasztunk, sózzuk (a fetától függ, lehet már nem is kívánkozik bele több), fűszerezzük, majd hozzáadjuk a felkockázott fetát is.


A leveles tésztára simítjuk a fetás-rukkolás masszát.


A tejszínt és a tojásokat összekeverjük, és ráöntjük a fetás masszára.


180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Akkor sült meg tökéletesen, ha a teteje kezd megpirulni, de belül még nem teljesen kemény, kicsit rezgős. Picit hagyjuk kihűlni, és szeletekre vágva tálaljuk.  

Itthon ilyen lett:



Fotóbeszámoló a főzőkurzusról:



Lazac steak málnaöntetes salátával, zöldségropogóssal

Lazac steak másik tálalási fotója


Répás halva - citrom sorbet-val




Vidáman telt a főzés

Nem csak vegáknak:-)

A csapat:-)


Kóstolgattuk az eisberg önteteket






5 megjegyzés:

  1. Gratulálok a nyereményedhez! Nagyon guszta a pite:) Látom a Delimáno-s edényben készítesz, én imádom, te hogy vagy vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Micsoda szemed van:-)! Nagyon szeretem ezeket az edényeket, lekvárt is az egyik nagyobb lábasban szoktam főzni. Nagy fájdalmam, hogy palacsintasütőm még nincs, biztos szuper lehet benne sütni.

      Törlés
  2. Gratulálok! Ezzel a finomsággal, nem csodálom!

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok, nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...