Oldalak

2012. augusztus 11., szombat

Gundel- avagy Márai palacsinta




Ez a kedvenc palacsintám! Örök hálám a kiötlőjének, aki a legenda szerint talán nem is a híres vendéglős dinasztia tagja, Gundel Károly volt, hanem egyesek Márai Sándor feleségének tudják be ezt a fenséges diós-narancsos-rumos-csokoládés palacsinta megalkotását!
Étteremben ezt szoktam desszertként kérni, mert otthon ritkán készítem. No, nem annyira a macera miatt, hanem azért, mert nagyjából csak én szeretem (még talán a kislányom), és magam miatt nem fogok hozzá. Ha otthon el akarjuk kápráztatni a családot vagy a vendégeket, akkor az alábbi, eredeti Gundel Károly recept alapján érdemes nekilátnunk (forrás: Kádas Lajos: 60 híres ember, 60 híres étel, a palacsintatészta Horváth Ilona szakácskönyvéből)

Hozzávalók:

4 személyre

8 db palacsintához:

15 dkg finomliszt
1 db tojás
3 dl tej
1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
csipetnyi só
kevés cukor

A töltelékhez:

20 dkg darált dió
2-3 ek. rum
csipetnyi fahéj
4-5 ek. cukor
1 dl tej
1 dl tejszín
2 dkg cukrozott narancshéj
4 dkg mazsola előzőleg rumba áztatva

A csokoládémártáshoz:

2,5 dl tej
1,5 dl tejszín
13 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 db tojássárgája
vanília
1,5 dkg finomliszt 
kevés rum

Továbbá:
5 dkg vaj a palacsinták pirításához

Elkészítés:
 
A palacsinta hozzávalóit csomómentesen elkeverjük, és kisütjük sorban. Melegen tartjuk.

A töltelékhez a diót összekeverjük a cukorral, a csíkokra vágott, cukrozott narancshéjjal, a fahéjjal, az előzőleg rumba áztatott mazsolával. A tejszínt és a tejet együtt felforraljuk, és a diós keverékre öntjük, alaposan elkeverjük, és további 1-2 percig főzzük, szükség szerint kevés tejet adunk hozzá, amíg kenhető pépet kapunk. Végül beleteszünk egy kis rumot is, ha már kihűlt a massza.



A csokoládémártáshoz a tojássárgákat a cukorral, majd a kakaóporral, kevés liszttel, hideg tejjel habverővel simára keverjük. Hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét, majd vékony sugárban, gyors keverés közben adagoljuk a vaníliával felforralt tejet (miközben mérsékelt tűzön forrpontig, de nem forralásig) melegítjük. A tűzről levett mártáshoz keverés közben hozzáadjuk a keményre felvert tejszínhabot, végül egy kis rumot.

A kisütött palacsintákat megtöltjük a diós krémmel a következőképpen. A palacsinta egyik negyedébe helyezzük a tölteléket, és félbe hajtjuk, majd ismét félbe. Így háromszögre hajtva fogjuk tálalni a palacsintákat. 







Az éttermekben - a Gundelben is - a hagyományos feltekerés is előfordul.
Lehet a palacsintákat sütőben vagy vajjal kikent serpenyőben megpirítani egy kicsit, majd csupán a tálalás előtt rátenni a csokoládéöntetet. Tejszínhabbal díszítve is kínálhatjuk.


Az egyik hungarikummá avanzsált Gundel-palacsinta sikere Gundel Károly éttermében indult el. Általában az étterem tulajdonosának tudják be e desszert megalkotását, de egyes források szerint a kitalálója Márai Sándor felesége, Lola asszony volt. Egy, a Gundel étteremben tartott fogadáson kínálta ezt a vendégeknek, aminek akkora volt a sikere, hogy Gundel Károly elkérte a receptet, ezután Márai-palacsinta néven szerepelt az étlapon. Később mikor Máraiék emigráltak, átnevezte a palacsintát Gundel- palacsintának.







2 megjegyzés:

  1. Na ezt most elfogadnám. Imádom a palacsintát :)
    Ezt még nem készítettem, d e fogok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katika, most én is megenném, mert nem most készült, sajnos!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...