Oldalak

2012. szeptember 12., szerda

Őszibarack chutney






A chutney (ejtsd: csatni) Indiából indult világhódító útjára. Az angolszászok nagy-nagy kedvence, de az utóbbi években itthon is egyre jobban elterjedt.
A szó hindi eredetű, jelentése nyalni.
Fő jellemzői: erős fűszerezésű, savanyú és/vagy édes, csípős is lehet, zöldségekből és/vagy gyümölcsökből készül, állaga kb. a befőtt és a lekvár között található félúton.  Tulajdonképpen egyfajta fűszeres szósz, amelyet jellegzetesen sós ételekhez használunk.
A chutney-t húsok, halak mellé, tésztához és rizshez is adhatjuk, de sajtokhoz is kiválóan passzol.
Alapja a vöröshagyma, az ecet és a cukor, erős fűszerezést igényel.

Az idén sok őszibarack termett a kertben, így a befőttön és lekváron kívül kipróbáltam az alábbi chutney-t is.
 
Hozzávalók:

25 dkg sárga paprika, előkészítve mérve (kb. 3 db)
10 dkg vöröshagyma, előkészítve mérve
50 dkg őszibarack (hámozva, kimagozva)
1 db chili paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt kakukkfű
75 ml fehér balzsamecet
25 dkg cukor
1 ½ teáskanál só
kevés őrölt bors
1 tasak Dr. Oetker 3:1-ben dzsemfix

Elkészítés:

Előkészítjük a zöldségeket, a gyümölcsöket. A paprikákat megmossuk, lecsöpögtetjük, félbevágjuk, kivágjuk az ereket és a csumát. Lemérünk 25 dkg-ot, majd apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, kimérjük a 10 dkg-ot, és felaprítjuk szintén. Az őszibarackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, kimérünk 50 dkg-ot, és felkockázzuk. A chili paprikát megmossuk, eltávolítjuk a csumát, és szintén aprítjuk.
Az olívaolajat egy főzőedényben felhevítjük, és megpároljuk benne a paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk az őszibarackot, a chili paprikát, a kakukkfüvet, a balzsamecetet és a cukrot, a dzsemfixet. Az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk, zubogva forrni hagyjuk legalább 3 percig, közben folyamatosan keverjük. A chutney-t sóval, borssal ízesítjük, és azonnal az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük. Majd jól lezárjuk a csavaros tetővel, és kb. 5 percre fejreállítjuk. Nem kell dunsztolni, kihűlés után tehetjük a kamrapolcra, hacsak nem bontunk meg rögtön egy adagot.
A fenti adagból két darab 3 dl-es üveggel lesz.








7 megjegyzés:

  1. De gyönyörű, nagyon-nagyon guszta a képeken! :)

    VálaszTörlés
  2. Különlegesen finomnak gondolom. Máris mentve. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:-)! Lehet szerintem beletenni több chilit is, de én nem mertem, csak egy picit, mert a férjem a csípősért annyira nem rajong.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...