Oldalak

2012. július 10., kedd

"Cseszkó"- avagy Vendégváró szelet



Nos, ez az a sütemény, amit mindig és bármikor ... képes és hajlandó vagyok megenni, akár diétát is felfüggesztve!
Ez ismét egy réges-régi ízemlék, amely nagymamámat juttatja eszembe. Általában búcsúkor, egyéb nagy ünnepekre készítette, és már gyermekként is rajongtam érte. Alig bírtam kivárni az egyéjszakás pihentetést!
Na igen, a süti elnevezéséről is kellene egy pár szót ejtenem: a hajdani Csehszlovákia rövidített nevéről kapta a nálunk (szülőföldem: Észak-Magyarország, Heves megye, Bekölce) elterjedt becenevét. Hivatalosan Vendégváró szelet, de Amerikai szeletként vagy krémesként is találkoztam vele süteményes könyvekben.
Így maradt rám a recept nagyim szépséges, már kissé elmosódott betűivel, amely hatalmas kincs számomra (mivel nem sok ilyen maradt meg, sajnos):



A receptet kicsit modernizálva, icipicit átalakítva adom meg az alábbiakban.

Hozzávalók:

A kakaós lapokhoz:

20 dkg finomliszt
5 dkg margarin/vaj/zsír
5 dkg kristálycukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tojás
1 dkg szalalkáli vagy 1 csomag sütőpor
kevés tej (kb. 1 dl)

A piskótához:

4 tojás
8 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt

Krém:

1 tojás
5 dl tej
3 kanál finomliszt
20 dkg porcukor
20 dkg margarin/vaj
1 csomag vaníliás cukor/1 db vaníliarúd

Elkészítés:

Kakaós lapok:

A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24 * 36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni! Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokon pár perc alatt (5-6 perc) süssük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak. Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztassuk le róla. Hagyjuk kihűlni.



Piskóta:

Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrű habbá. Majd keverjük hozzá a finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel.





Főzött vaníliakrém:

A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral.
Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal.



A sütemény összeállítása:

Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtöbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel egy napot puhulniuk kell.



Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, de lehet csokibevonattal is készíteni.







6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, olvastam a No salty-n és érdekelt a Nagyi-recept + fotók.El fogom készíteni.Gratulálok , ínycsiklandozó süti!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Remélem, ízleni fog Neked is! Én nagyon imádom!

      Törlés
  2. Az anyu nagyon régen sütött már ilyet, de ugyanúgy csinálja, ahogy Boris ángyika leírta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is emlékszel erre a sütire ... nekem ez az örök kedvencem.

      Törlés
    2. Az én Nagyikám "csodalepénynek" hívta. Imádtam!!

      Törlés
  3. Én Horizontnak ismerem,gyerekkoromban is ez volt a kedvenc és bár nem gyakran,de én is szoktam készíteni.Imádom!!!!

    VálaszTörlés