Oldalak

2012. május 23., szerda

Bodzaszörp



Hozzávalók:
5 literes üveghez

10 db (bogár-, permet- és ólommentes) bodzavirág (-tányér)
70-80 dkg kristálycukor
3 db (kezeletlen) citrom
1 cs. citromsav

Elkészítés:

Lehetőség szerint vegyszer- és autómentes helyen szedjük a bodzavirágainkat, tehát forgalmas utak szélei kizárva a bodzalelőhelyekből. Nálam a kert végében jelent meg egy bokor „vendégként” a szomszédból, így legyőzve a negatív élményeimet, úgy határoztam, hogy idén készítek bodzaszörpöt, mivel többen szeretik a családból.
A bogarakat próbáljuk leszedegetni a virágokról, nem ajánlott megmosni, mert így a virágzat értékes részeit (virágpor) veszítjük el. A virágpor biztosítja a finom ízét a szörpnek. Aki mégis nyugodtabb attól, ha lemossa, akkor próbálja ezt minél kíméletesebb módon megoldani.
2-3 evőkanál cukrot karamellizáljunk, majd ha teljesen folyékony, akkor öntsük fel egy kevés vízzel (össze fog ugrani a karamell, nem kell megijedni!), majd addig főzzük kevergetve, amíg teljesen fel nem oldódik az összeállt karamell.




A citromokat forró, folyó víz alatt sikáljuk meg, majd vágjuk karikákra.
Egy széles szájú befőttesüvegbe tegyük bele a cukrot, amit összekevertünk a citromsavval, öntsünk rá vizet, és kavargassuk, oldódásig. Majd adjuk hozzá a lehűtött, karamellizált cukros vizet.




Tegyük bele a bodzavirágokat, a citromkarikákat, majd öntsük fel az üveg tetejéig vízzel.


Tegyük hűvösebb helyre, időnként kavargassuk meg, 24 órán át érleljük.
1 nap múlva szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Vízzel, szódavízzel, ásványvízzel ízlés szerinti arányban hígítva fogyasszuk (nem lesz túl édes). Hűtőben tároljuk az elkészült szörpöt.



6 megjegyzés:

  1. Karamellizált cukros receptet még nem láttam, jó:)

    VálaszTörlés
  2. Én is így készítem! Idén még nem sikerült, mivel nálunk csak most kezd virágozni a bodza! Mindannyian nagyon szeretjük! A legfinomabb nyári üdítő!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, akkor még náltok most jön a szezonja. Tervezem, hogy fagyasztok is le virágot.

      Törlés
  3. Nagyon jó kis recept Anita! Tetszik, hogy nem az a túl édes innivaló!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Timi! Igen, én is azért kedvelem, inkább a bodzát lehet benne érezni.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...