Oldalak

2012. június 12., kedd

Eperlekvár fehér csokival


Az utóbbi időben nagy epervadászaton voltam, eltökélten és eltántoríthatatlan módon szerettem volna lekvárt főzni belőle. Ugyan az eperért magáért annyira nem rajongok, de a belőle készült lekvárért igen. Kutattam a környékünkön "Szedd magad!" akciók után, de többen lebeszéltek, mondván, hétvégén sokan vannak, hajnalban leszedik a szépeket, stb. A helyi piacon nagyon drága, így ez a beszerzési forrás végső  helyre csúszott. Utolsó mentsvárként május végén a helyi napilap hirdetési rovatában rábukkantam egy epervásárra, ahol szép epreket ígértek a "szeddmagadeperhez" képest csupán 200 Ft-tal drágábban. No, persze, hogy megérte, mert nem kell időt pazarolnom szedegetésre (kevés van 3 gyerek mellett), és még gyönyörű gyümölcsöt is kapok. Múlt pénteken kerítettünk rá sort, hogy beszerezzük a befőzni való epret, eredetileg 3 kg-ot szerettem volna,  de végül is 6 kg-mal jöttünk haza :-)! Készült belőle kísérletképpen fehér csokis és klasszikus lekvár is, valamint a minden évben hagyományosan elkészített, sütés nélküli epres túrótortához is szorítottam ki egy 80 dkg-nyit (a torta még a hűtőben pihen, szeletelés után jövök a fotókkal és  a recepttel). 

Hozzávalók:

1150 g eper
300 g kristálycukor
100 g fehér csokoládé
1 tasak 3:1-ben dzsemfix
2 evőkanál rum (opcionális)

Elkészítés:

Az epreket alaposan megtisztítjuk, majd kimérjük az előírt mennyiséget. Ízlés szerint feldaraboljuk, vagy pépesre törjük (turmixoljuk), vagy csak a felét pürésítjük, a többit egészben hagyjuk.

A kimért cukorból 2 evőkanálnyit összekeverünk a dzsemfixszel, és a gyümölcshöz adjuk. Majd az egészet erős lángon, állandó keverés mellett felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a maradék cukrot és a darabokra tördelt fehér csokoládét, és további állandó keverés mellett legalább 4 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük (a habot távolítsuk el, ha szükséges). A végén belekeverjük a rumot is. Az elkészült lekvárt alaposan kimosott, kifőzött csavaros üvegekbe töltjük (az üvegeket meleg vízbe állítva töltsük meg), lezárjuk a tetővel, majd hirtelen fejre állítjuk. 5 perc után megfordítjuk, és hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamra polcára mindenféle dunsztolás nélkül. A fejre állítással vákuum keletkezik az üvegekben, ezáltal  légmentesen lezáródik. Ha a lekvár teteje (kihűlés után) benyomható, akkor nem sikerült jól elvégeznünk a feladatot.
Ebből a mennyiségből kb. 2 db 720 ml-es lekvár készül.






8 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet a lekvárod!! Sajnos, űgy tűnik, idén nem lesz eper lekvárunk, mert nálunk is nagyon drága a piacon, szedd magad akció errefelé nnics, más sem...úgyhogy elmarad :(
    Nagyon tetszik a "kalapja" az üvegednek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A férjem először visszahőkölt, amikor megmondtam neki, hogy kísérletképpen milyen lekvárt készítettem:-).

      Törlés
  2. Micsoda különlegesség! Imádom az eperdzsemet+a fehér csokit is, így kipróbálnám együtt is! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan ízleni fog! Készült ám "egyszerű" eperlekvár is, mert van egy pár válogatós gyerkőc a családban:-).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...