Oldalak

2012. június 29., péntek

Epres-rebarbarás pite


A rebarbara tibeti származású, keserűfélékhez tartozó, évelő növény, egyes fajtáit kerti dísznövényként, másokat étkezési célokra termesztik. Zöldség, mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Leggyakrabban eperrel kombinálva találkozunk sütikben vele. Mérgező anyagokat tartalmazó leveleit tilos fogyasztani, savanykás ízű szárát főleg pitékbe használják. Ezeket felhasználás előtt vékonyan meghámozzuk, legkönnyebben krumplihámozóval. A szálkás héját egyszerűen lehúzhatjuk.
Idén már nagyon vágytam arra, hogy valamilyen rebarbarás ételt kipróbálhassak! Elég körülményes volt a beszerzése, mert a piacon nem lehetett hozzájutni, így más lelőhelyet kellett felkutatnom. A férjem kolléganőire gondoltam, hátva valakinek akad a kertjében egy kis bokrocska. Valóban jó ötlet volt, és kaptam is egy pár szárat az egyik kedves kolleginától. Majd ezután az egyik áruházban vásárolgatva megpillantottam a szép rószaszínű rebarbarákat, és onnan is beraktároztam egy-két szálat. Találtam egy csodás, finomnak tűnő rebarbarás pite receptet, de ez kicsit időigényesnek tűnt, majd talán jövőre kipróbálom. Egy egyszerűbb, gyorsabb pitét sütöttem meg végül.

Hozzávalók:

40 dkg rebarbara
15 dkg eper
2 db tojás
10 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
½ citrom reszelt héja
15 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
5 dkg darált mandula
2 kk. sütőpor
2 ek. tej
csipet só
vaj/margarin és zsemlemorzsa a tepsihez

Elkészítés:

A rebarbarát meghámozzuk és feldaraboljuk. Az epret megtisztítjuk, negyedeljük/felezzük az eper méretétől függően.

A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a margarinnal/vajjal, a cukorral és egy csipet sóval. Összekeverjük a citromhéjat, a lisztet, a keményítőt, a mandulát, a sütőport, majd a tésztához adjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tésztába forgatjuk. Kevés tejjel fellazítjuk.




A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kikenünk margarinnal/vajjal és beszórunk zsemlemorzsával egy kb. 20*30 cm-es tepsit, és elterítjük benne a tésztát. A rebarbarát az eperrel együtt elosztjuk a tésztán.


A sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
Picit állni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.




A recept a Kiskegyed Konyhája c. magazinból származik (ott málnás verzió szerepel).


6 megjegyzés:

  1. Tetszetős a kivitelezés, bizonyára finom, bár én még nem mutatkoztam be a rebarbarának...Lehet, hogy itt az idő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen:-)! Bizony, mindent ki kell próbálni, ami beindítja a fantáziánkat!

      Törlés
  2. Eper rebarbara páros számomra szerelem:) Isteni lehet!

    VálaszTörlés
  3. Látom,végre eljött a nagy találkozás a rebarbarával :-)
    Remélem,ízlett!
    Nagyon guszta lett a süti :-D
    A rebarbara-eper nálam is tuti befutó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sikerült:-))))! Talán jövőre lesz a kertemben nekem is, ígértek többen is.
      Köszönöm szépen!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...