Oldalak

2012. július 1., vasárnap

Cseresznyés-meggyes lepény (egyensúly tészta)




Meggyes sütit szerettem volna készíteni, de kevés volt a felhasználható meggyem a kis "lakók" miatt, így cseresznyével egészítettem ki a "rakományt".
A receptet Horváth Ilona szakácskönyvéből alakítottam kicsit át. 

Az egyensúly tészta az egyik klasszikus cukrászati alaptészta, lényegében zsiradékkal dúsított piskótatészta, ezáltal tovább friss marad. És hogy honnan származik az egyensúlya? A válasz nagyon egyszerű: minden hozzávaló azonos mennyiségben szerepel a tésztában. Azt lehet mondani, hogy amekkora egy közepes tojás súlya (kb. 5 dkg), annyi lesz a többi "egyéb" súlya is, vagyis 1 tojás esetén 5-5 dkg liszt-cukor-zsiradék. Általában egy közepes méretű (20 cm * 30 cm) tepsihez 4 vagy 5 db tojással számolhatunk, így ehhez viszonyítva adom meg a hozzávalókat.

Hozzávalók:

4 db tojás
20 dkg finomliszt
20 dkg cukor
20 dkg vaj/zsír
1 tasak vaníliás cukor (10 g)
1 tasak sütőpor (12 g)
csipet só
össz. kb. 80 dkg kimagozott meggy és cseresznye

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat/zsírt habosra keverjük a cukor felével és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat. 


A tojásfehérjéket felverjük habnak egy csipet sóval, a cukor másik felével (apránként adagoljuk a cukrot).
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd hozzáadjuk a tojássárgás zsiradékhoz, felváltva a fehérjehabbal, úgy, hogy mindig a lisztet szitáljuk a habra. 


Óvatosan elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a tésztát, 


a tetejét kirakjuk a gyümölcsökkel, és 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy nem ragad-e még a tűre a tészta).


Kicsit hűlni hagyjuk, majd tetszés szerinti szeletekre vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk. 





2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...