Oldalak

2012. október 13., szombat

Pizzás csiga


A pizzát szeretjük, a csigákat is, bár eddig csak édesen készült a konyhámban. Eljött az ideje ennek a verziónak is, a család többségének örömére. A szinte semmit sem kedvelő középsőmnek reszelt sajtos töltelékkel, sajttal megszórva készült ebédre. Nálunk elkelt volna még akár dupla adag is, kevésnek bizonyult :-)!
 
Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg finomliszt
1 kávéskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
2 tojás
2,5-3 dl langyos víz
8 dkg lágy vaj/margarin
1 tojássárgája a lekenéshez
3 evőkanál + 1 kávéskanál napraforgó olaj a körbe- és a lekenéshez

A töltelékhez:

14 dkg paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
bors, só, csipetnyi cukor
1 kávéskanál oregano
1 ág rozmaring (10 cm-es)
10-12 bazsalikomlevél
2-3 evőkanál olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
5 dkg reszelt trappista sajt a tetejére

Elkészítés:

A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük, és hozzákeverünk a szélekről egy kevés lisztet (kovászt készítünk). Letakarva 10 percig kelesztjük.


1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a 2 tojást, majd a vajjal/margarinnal együtt a liszthez keverjük, és (szükség szerint még ½-1 dl langyos víz hozzáadásával) hólyagosra dolgozzuk ki (egészen lágy tésztát fogunk kapni). Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig (duplájára) kelesztjük.
A tölteléket elkészítjük: a paradicsompüréhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdeket, a felaprított vöröshagymát, összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk, pici cukrot teszünk bele. A zöldfűszereket (rozmaring, bazsalikom) összevágjuk, és a szárított oreganoval a püréhez adjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az olívaolajat és a reszelt parmezánt.
Kibélelünk sütőpapírral 2 db 26 cm-es átmérőjű, kapcsos tortaformát. A tésztát átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 40 cm*40 cm-es lapra. Szélein 2-2 cm-t, középen pedig 4 cm-t üresen hagyva elkenjük rajta a krémet, majd két oldalról elindulva szorosan feltekerjük, végül középen kettészeljük.


Így két rudat kapunk. A rudakat 2,5-3 cm vastag darabokra szeleteljük, kb. 24 darab lesz. Az alsó részüket kicsit összenyomva a két tortaformába rakosgatjuk őket, némi távolságot hagyva köztük. Oldalukat körbekenjük 3 evőkanál napraforgó olajjal.
Konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg kitöltik a formát. Ekkor a tetejüket lekenjük a maradék 1 kávéskanál napraforgó olajjal elkevert tojássárgájával (megszórhatjuk reszelt trappista sajttal is), és 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőbe tegyünk forró vízzel teli edénykét, mert a tésztának nagyon jót fog tenni a keletkező gőz.



Ha nagyon pirulna a tetejük, akkor takarjuk le alufóliával. A formákban kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan vegyük le a tortakarikát, és csigákra bontva (vagy tortaszerűen szeletelve) kínáljuk.






  
A tészta receptje Lajos Maritól származik, a tölteléket kissé átalakítottam.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki guszta! El is hiszem hogy hamar elfogyott biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük:)Guszta!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen kedves Éva és Rebarbara! Visszatérő lesz az étlapon, az biztos:-)!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...