Oldalak

2012. december 21., péntek

2:1-ben süti karácsonyra (isler és linzer)



Gyermekeim kedvenc aprósütije az isler és a linzer, egyben elmaradhatatlan adventi süteményünk is. Évekkel ezelőtt még a klasszikus linzer recepttel dolgoztam, aztán az egyik közeli családtagunktól kaptam ezt a diós linzer receptet, amit aztán megszavaztak a skacok, hogy maradjon inkább ez. Az a nagy előnye, hogy nem kell sokat várni arra, hogy megpuhuljon, nagyon hamar omlós lesz. A recept 2 adagra szól, általában úgy készítem, hogy az összegyúrt tésztát kétfelé veszem, és az egyikbe még dolgozok bele 1-2 evőkanál kakaót.

Hozzávalók:
 2 adag

40 dkg vaj/margarin

20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor (Bourbon vanília)
4 db tojássárgája
50 dkg finomliszt
20 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
az isler tésztájába: 1-2 evőkanál kakaó
összeragasztáshoz: ribizli- és sárgabaracklekvár

islerek bevonásához:  
20 dkg étcsokoládé  
1-2 evőkanál napraforgó olaj

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű margarint/vajat elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, darált dióval, majd a margarinos keverékhez adagoljuk, és összegyúrjuk. Kicsit lágy  lesz a tészta, ne aggódjunk! Vegyük ketté, és az egyikbe tegyünk egy kis kakaót, dolgozzuk össze. Formázzunk cipókat, és folpackba csomagolva 30 percig hűtőben pihentessük.

Linzer készítése:
A hűtőből kivett "fehér" cipót nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra, és szúrjuk ki egy-egy tetszés szerinti lyukas és teli formával (szív, virág, csillag stb.). 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Kisütés után házi baracklekvárral kenjük meg a teli formákat, és a párjaikat illesszük rá. Porcukorral meghintve tálaljuk.




Isler készítése:
A kakaós tésztát ugyanúgy kinyújtjuk, mint a linzernél, csak kerek formákkal szúrjuk ki, sütése szintén ugyanúgy történik. Valamilyen savanykás lekvárral (pl. házi ribizlilekvárral) megkenjük, és összeillesztünk egy-egy korongot. Vízgőz felett megolvasztunk kb. 20 dkg étcsokoládét egy-két evőkanál étolajjal, és megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban az összeragasztott korongokat.












 

9 megjegyzés:

  1. Hm, finomak lehetnek :) Kellemes Ünnepeket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nektek is hasonlóakat kívánok!

      Törlés
  2. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Neked és szeretteidnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen kedves Okki! Viszont kívánjuk mi is Nektek!

      Törlés
  3. Boldog karácsonyt kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betka! Köszönjük szépen, és viszont kívánjuk Nektek is!

      Törlés
  4. jaj, az isler nálunk is nagy kedvenc. Csokisat még sosem készítettem, úgy érzem itt az idő. tuti díjaznák itt is, megéri feltöltened

    VálaszTörlés
  5. Se ve irresistible luce muy rico me encanta..bendiciones para el 2013,abrazos y abrazos.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...