Oldalak

2013. december 27., péntek

Szilveszteri hidegtál




Hozzávalók
Sonkás sajttekercs:

40 dkg Trappista sajt
5 dkg vaj/margarin
20 dkg (natúr) krémsajt
2 db főtt tojás
1 ek. mustár
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
15 dkg gépsonka
1 csokor petrezselyemzöld

Almás-tormás sonkatekercs:

1 db közepes alma
10 dkg ecetes-tejszínes torma
25 dkg tejszínes krémsajt (natúr)
20 dkg gépsonka
ízlés szerint só, őrölt fekete bors

Töltött tojásgomba:

8 db tojás
4 újhagyma zöldjével vagy egy csokor snidling
4-5 szál petrezselyem
8 db kisebb paradicsom
1 ek. mustár
4 ek. tejföl
1 kis tubus majonéz
egyéb: 4 db fogvájó

Elkészítés
Sonkás sajttekercs:
A vajat/margarint a krémsajttal simára keverjük. Hozzáadjuk a két, villával összetört főtt tojást, a mustárt, sózzuk, borsozzuk. A felaprított petrezselymet is hozzákeverjük a sajtkrémhez.
A Trappista sajtot egy darabban forró vízbe tesszük, mégpedig oly módon, hogy egy zacskóba tesszük a sajtot, és fakanál segítségével lógatjuk a forró vízbe. Lassú tűzön addig főzzük, amíg formálhatóan puha lesz. Ekkor kiemeljük zacskóstul, és folpackot téve a sajt alá-fölé, vékony lappá nyújtjuk. A kinyújtott sajtot kirakjuk a sonkaszeletekkel, majd rásimítjuk a sajtos krémet, és felcsavarjuk.
Folpackba csomagolva hűtőszekrényben jól lehűtjük, majd felszeletelve kínáljuk.

Almás-tormás sonkatekercs:
Az almát megmossuk, meghámozzuk, és azonnal belereszeljük az ecetes tormába, hogy ne barnuljon meg.
A krémsajtot habosra keverjük, hozzáadjuk az almával elkevert tormát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Minden sonkaszeletre 1-1 adag krémet nyomunk, feltekerjük, és a tekercsek végét és tetejét krémrózsákkal díszítjük.
Kibélelünk egy csinos tálat salátalevelekkel, a tetejükre rendezzük a tekercseket, a közöket és/vagy a szegélyüket tetszés szerint paradicsom/uborkakarikákkal díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Friss péksüteményt kínálunk hozzá.

Töltött tojásgomba:
A tojásokat keményre főzzük, és kihűtjük. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjét 3-4 cm-es rézsútos darabokra, a többit finomra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprózzuk.
A tojásokat meghámozzuk, gömbölyűbb végükből vékony szeletkét levágunk, hogy ne billegjenek. Hegyesebb végükön levágjuk a kalapkájukat, finomra felaprózzuk.
Óvatosan kiemeljük a tojásokból a sárgájukat, habosra keverjük a mustárral, a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprózott tojásfehérjét, a hagymát és a petrezselymet. Csőr nélküli habzsákba (vagy egyik csücskén kivágott nejlontasakba) szedjük, és megtöltjük vele a tojásokat.
A paradicsomokat félbevágjuk, gömbölyded felükből kiemeljük a magokat, szárazra töröljük. A tojásokat tálra rendezzük, mindegyikbe egy-egy kettétört fogvájót szúrunk.
A majonézből néhány pöttyöt nyomunk a kalapkák tetejére, és a tojásokba szúrt fogvájóvégekre ültetjük, úgy, hogy a fogvájó hegye ne szúrja át egészen a paradicsomot (ha mégis, akkor egy pötty majonézzel eltakarjuk).
Fogyasztásig hidegen tartjuk. Tálaláskor a hagymaszárakkal díszítjük. Kiflikarikákat kínálhatunk hozzá.
Tálalás

Egy szép tálat kibélelünk salátalevelekkel, és elrendezzük rajta a hidegtál "szereplőit".

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...